Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Φορολογική ενημερότητα μέσω Taxisnet

Σε λειτουργία τέθηκε η υπηρεσία άμεσης χορήγησης Βεβαίωσης Φορολογικής Ενημερότητας μέσω διαδικτύου.

Οπως ενημερώνει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, με τη νέα μορφή της υπηρεσίας, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις που διαθέτουν λογαριασμό στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΓΓΠΣ (TAXISnet), έχουν τη δυνατότητα άμεσης έκδοσης βεβαίωσης φορολογικής ενημερότητας μέσω διαδικτύου, χωρίς την αναμονή της μιας μέρας που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Η βεβαίωση που χορηγείται μέσω αυτής της ηλεκτρονικής υπηρεσίας είναι ισότιμη με αυτή που χορηγείται στις ΔΟΥ, βάσει της απόφασης 2873/0030/11.11.2003 (ΦΕΚ 1685/Β).

Η νέα υπηρεσία μπορεί να προσπελαστεί από τον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (http://www.gsis.gr/), μέσω των ενοτήτων «Υπηρεσίες προς Πολίτες» ή «Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις/Επιτηδευματίες

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

ΟΠΕΚΕΠE- Eκτύπωσης βεβαίωσης 2010 με το ποσό επιδότησης, για φορολογική χρήση.

Στα πλαίσια της συνεχούς ανάπτυξης και παροχής νέων διαδικτυακών υπηρεσιών, από  1/4/2011, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θέτει στην υπηρεσία του πολίτη εφαρμογή εκτύπωσης βεβαίωσης με τα ποσά επιδότησης χρονικού διαστήματος 1/1/2010 έως 31/12/2010, για φορολογική χρήση.

Για τη χρήση της υπηρεσίας απαιτούνται ως κλειδιά σύνδεσης ο ΑΦΜ και  τα
τέσσερα (4) τελευταία ψηφία της Αστυνομικής Ταυτότητας που έχετε δηλώσει στην Φορολογική Δήλωση του οικονομικού έτους 2010
 πατήστε εδώ Διαδικτυακή εκτύπωση βεβαιώσεων εφορίας 

ΠΡΟΣΟΧΗ
-Πατήστε ''συνέχεια'' στο μήνυμα ασφάλειας που θα εμφανιστεί για να μεταβείτε στην εφαρμογή

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

20 Μαΐου 1941- η μάχη της Κρήτης

Του Γιώργη Ελ. Αεράκη*
Συμπληρώνονται σήμερα  εβδομήντα χρόνια από την θρυλική Μάχη της Κρήτης. 70 χρόνια από τότε που τα σιδερένια πουλιά του Χίτλερ έκρυψαν τον καταγάλανο Κρητικό ουρανό και τα χιλιάδες αλεξίπτωτα έπεφταν βροχή στην ιερή γη της Κρήτης. Μια μικρή ιστορική αναδρομή θα επιτρέψει σε ορισμένους να θυμηθούν και στους περισσότερους να μάθουν πώς συντελέστηκε η εποποιία αυτή.
Λίγο πριν την κατάληψη της Αθήνας στις 27 Απριλίου 1941 από τους Γερμανούς, ο Βασιλιάς Γεώργιος ο Β και η Ελληνική Κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Εμμ. Τσουδερό κατέφυγαν στην Κρήτη, τη μόνη ελεύθερη ακόμη ελληνική περιοχή. Την άμυνα του Νησιού είχαν αναλάβει δυνάμεις Βρετανών, Νεοζηλανδών και Αυστραλών στρατιωτών, που μεταφέρθηκαν εσπευσμένα μετά την κατάρρευση της ηπειρωτικής Ελλάδας. Οι δυνάμεις αυτές υπολογίζονται γύρω στις 32.000 περίπου άνδρες. Ο οπλισμός τους ήταν παρωχημένος και δεν διέθεταν σύγχρονο αντιαεροπορικό πυροβολικό. Στο Νησί υπήρχαν επίσης ελάχιστες ελληνικές δυνάμεις: οκτώ τάγματα νεοσύλλεκτων, αγύμναστοι και χωρίς οπλισμό. Η μόνη αξιόμαχη δύναμη ήταν οι άνδρες της Σχολής Χωροφυλακής και η πρώτη τάξη της Σχολής Ευελπίδων, με ανεπαρκή όμως εφόδια. Τα υπολείμματα της 5ης Μεραρχίας Κρητών που είχε δώσει τιτάνιες μάχες στο Αλβανικό μέτωπο, είχε αποκλειστεί στην άλλη Ελλάδα. Έτσι το ριζίτικο "Χίτλερ να μην το καυχηθείς πως πάτησες την Κρήτη ξαρμάτωτη την έβρηκες και λείπαν τα παιδιά της " βρίσκει την ερμηνεία του.
Ο ντόπιος πληθυσμός βρέθηκε άοπλος διότι ο Δικτάτορας Μεταξάς, ιδιαίτερα μετά το αντιδικτατορικό κίνημα του 1938 στην Κρήτη, είχε φροντίσει να αφοπλίσει τους πάντα αρματωμένους και δημοκράτες κρητικούς.
Η άμυνα της Κρήτης είχε παραμεληθεί, ίσως γιατί κανείς δεν πίστευε ότι οι Ναζί θα τολμούσαν ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα. Η επιχείρηση όμως που έφερε τον κωδικό «Ερμής», επιχειρήθηκε από τον φιλόδοξο αρχηγό της Γερμανικής αεροπορίας Γκαίριγκ και τον υπαρχηγό του Στούντεντ, ο οποίος και επέβλεψε προσωπικά την εκτέλεσή της.
Η Γερμανική επίθεση κατά της Κρήτης άρχισε τα ξημερώματα της Τρίτης 20 Μαΐου του 1941 με ανελέητο βομβαρδισμό στρατηγικών στόχων και ρίψη αλεξιπτωτιστών στην περιοχή των Χανίων. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας έπεσαν αλεξιπτωτιστές στο Ρέθυμνο και το απόγευμα στο Ηράκλειο. Ο πρώτος και κύριος στόχος των εισβολέων ήταν η κατάληψη του αεροδρομίου του Μάλεμε, στο οποίο θα προσγείωναν στη συνέχεια τα αεροπλάνα τους, με τις απαραίτητες ενισχύσεις σε άνδρες και πολεμικό υλικό.
Αυτό που συνέβη τότε στην Κρήτη είναι αληθινά απερίγραπτο και δικαίως κίνησε τον παγκόσμιο θαυμασμό. Οι κάτοικοι, χωρίς να έχουν διαβάσει τον ιστορικό που αναφέρει ότι: "Λαοί που σε ώρα πολέμου και δουλείας δεν πιστεύουν στη δυνατότητα να συμβάλουν και οι ίδιοι στην απελευθέρωσή τους, βγαίνουν από την περίοδο της δουλείας μαραζωμένοι, ηθικά ξεπεσμένοι, ανίκανοι να αναλάβουν με χαρά και αισιοδοξία το μεγάλο αγώνα της ειρήνης", έκαναν ακριβώς αυτό που πρόσταζε ο παμπάλαιος ανυπόταχτος πρόγονός τους.
Άνδρες, γυναίκες, γέροντες και παιδιά, προσέτρεξαν αυθόρμητα σε έναν άγριο και πρωτοφανή αγώνα υπεράσπισης της χώρας και της ελευθερίας τους. Οι συμμαχικές δυνάμεις και ο γηγενής πληθυσμός αιφνιδίασαν με την απροσδόκητη και πεισματική αντίστασή τους τον τελειότερο και ισχυρότερο στρατό του κόσμου. Η Κρήτη μεταβλήθηκε σε φλεγόμενη κόλαση και άρχιζε η φοβερότερη και παραδοξότερη μάχη στην ιστορία των πολέμων. Οι Γερμανοί αναγκάστηκαν να διαθέσουν στην Κρήτη τεράστιες δυνάμεις, το άνθος του στρατού τους και χρειάστηκαν δέκα μέρες για να κατακτήσουν το νησί, προχωρώντας βήμα προς βήμα. Ο Γερμανός λοχαγός Γκέρικε θα γράψει αργότερα στο ημερολόγιό του: "Είχαμε πέσει στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά η αιφνιδιαστική και τρομακτική επίθεσή μας σκόρπιζε τον πανικό στον άμαχο πληθυσμό και απομάκρυνε τους στρατιωτικούς που έτρεχαν να παραδοθούν. Στην Κρήτη όμως κανένας δεν φοβότανε. Κανένας δεν έφευγε. Κανένας δεν παραδιδότανε". Οι αγωνιστές της Κρήτης έστειλαν ένα μήνυμα αντίστασης και αντίδρασης στα σχέδια εκείνων που θεωρούν τους λαούς άβουλες μάζες .Διαχρονικά εξ’ άλλου οι Έλληνες λέμε <<Όχι>> σε τέτοια σχέδια .
Οι απώλειες των Γερμανών υπήρξαν τρομακτικές. 1990 νεκροί, 1995 αγνοούμενοι και μέγας αριθμός τραυματιών. Συνολικά οι απώλειες του επίλεκτου σώματος των Γερμανών αλεξιπτωτιστών ξεπέρασαν τους 8.000 άνδρες. Οι απώλειες σε αεροσκάφη ανήλθαν σε 220 τελείως κατεστραμμένα και 150 περίπου με σοβαρές ζημιές. Οι βαριές απώλειες των Γερμανών ανάγκασαν τον Χίτλερ να ομολογήσει ότι «η Κρήτη αποδεικνύει ότι οι αλεξιπτωτιστές ανήκουν πλέον στο παρελθόν».
Βαριές απώλειες επίσης σημειώθηκαν και στις τάξεις των αμυνομένων: 426 έλληνες έχασαν την ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν και αιχμαλωτίστηκαν. Οι απώλειες των Συμμάχων ανέρχονται σε 1.742 νεκρούς,  1.737 τραυματίες και 11.835 αιχμάλωτους. Βυθίστηκαν επίσης 2 καταδρομικά, 6 αντιτορπιλικά και απωλέσθηκαν πάνω από 2.000 αξιωματικοί και ναύτες.
Η Κρήτη υπέκυψε κάτω από το βάρος της τρομερότερης πολεμικής μηχανής που είχε γνωρίσει ο κόσμος. Στις 27 Μαΐου καταλήφθηκαν τα Χανιά και το Ρέθυμνο. Στις 30 Μαΐου το Ηράκλειο. Η κατοχή άρχιζε και μαζί και τα φρικαλέα αντίποινα και οι απερίγραπτες ωμότητες των κατακτητών εις βάρος του άμαχου πληθυσμού, με πρώτο θύμα την Κάνδανο η οποία κυριολεκτικά ανασκάφθηκε.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου θα ακολουθήσουν η Βιάνος, τα Ανώγεια, η Δαμάστα, ο Σκινές, τα Γδόχια, η Μύρτος, το Γερακάρι, η Έμπαρος, το Μαγαρικάρι, το Μαλάθυρο και πολλά άλλα. Εν τούτοις ο συναγερμός της καθολικής αντίστασης είχε ήδη σημάνει από την πρώτη μέρα της εισβολής και οι θηριωδίες των κατακτητών δεν μπόρεσαν να κάμψουν το φρόνημα του κρητικού λαού. Μια νέα περίοδος θυσιών, αλλά και ηρωικών πράξεων, η περίοδος της γερμανικής κατοχής και της εθνικής αντίστασης που θα διαρκέσει μέχρι που και ο τελευταίος Γερμανός στρατιώτης θα αποχωρήσει, αρχίζει στην Κρήτη.
 Αν απονείμουμε εύσημα για την ανδρεία του στο γηγενή πληθυσμό, ιδιαίτερη τιμή και δόξα οφείλουμε στους συμμάχους στρατιώτες και ιδιαίτερα σε αυτούς από την Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία που χιλιάδες μίλια μακριά από τα σπίτια τους, με το όπλο στο χέρι, υπερασπίστηκαν έναν τόπο που δεν ήταν ο δικός τους, δίνοντας ότι πολυτιμότερο διέθεταν, την ζωή τους. Ολίγοι επιζώντες της μάχης αυτής βρίσκονται τις μέρες αυτές στην Κρήτη η οποία από άκρη σε άκρη στο πρόσωπό τους τιμά τους άξιους υπερασπιστές του Νησιού μας.
Και φέτος λοιπόν όπως κάθε χρόνο γιορτάζουμε για να τιμήσουμε για μια ακόμη φορά όλους εκείνους τους ήρωες που παραμέρισαν κάθε δισταγμό και στάθηκαν στο ύψος των τραγικών περιστάσεων της δοκιμαζόμενης πατρίδας. Τα μηνύματα από εκείνο το πρωινό της ναζιστικής επίθεσης κατά της Μεγαλονήσου είναι διαχρονικά. Ειδικά σήμερα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη για την πατρίδα μας εποχή πρέπει να δώσουμε το δικό μας αγώνα, να προχωρήσουμε όλοι οι Έλληνες μαζί για να κερδίσουμε. Αυτό θα ήθελαν και οι αγωνιστές που έπεσαν στη μάχη της Κρήτης. Ας μην τους απογοητεύσουμε.
 
* Ο Γιώργης Ελ. Αεράκης είναι Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών και αντιδήμαρχος στο Δήμο Ηρακλείου. Ο παραπάνω πανηγυρικός εκφωνήθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Μηνά στο Ηράκλειο, μετά το πέρας της Επίσημης Δοξολογίας για τα 70 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης, την Παρασκευή 20 Μαΐου.
πηγη http://www.cretalive.gr/

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Εκδρομή στο Φαράγγι της Σαμαριάς

 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μονής συμμετέχει στην εκδρομή  του Ορειβατικού Συλλόγου Ηρακλείου  στο φαράγγι της Σαμαριάς το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ( 11,12,13 Ιουνίου 2011 ).
Το Σάββατο θα αναχωρήσουμε για το Οροπέδιο του Ομαλού Χανίων (1080 μ) όπου και θα διανυκτερεύσουμε. Την Κυριακή θα ξεκινήσουμε από το Ξυλόσκαλο και θα διασχίσουμε το πασίγνωστο Φαράγγι της Σαμαριάς. Θα καταλήξουμε στον οικισμό της Αγίας Ρουμέλης όπου θα διανυκτερεύσουμε σε δωμάτια ή σκηνές. Η Δευτέρα θα είναι ελεύθερη για μπάνιο, ξεκούραση ή μικρές πεζοπορίες. Το απόγευμα θα αναχωρήσουμε με πλοίο για τη Χώρα Σφακίων και από εκεί για το Ηράκλειο. 
                                                                                       .

Το φαράγγι της Σαμαριάς βρίσκεται στη δυτική Κρήτη, στην οροσειρά Λευκά Ορη. Είναι το μακρύτερο φαράγγι της Ευρώπης με 18 χμ. μήκος.
Το φαράγγι ξεκινάει από το Ξυλόσκαλο (υψόμετρο 1227 μ.), στο οροπέδιο του Ομαλού και καταλήγει στο παραθαλάσσιο χωριό Αγία Ρουμέλη στη νότια Κρήτη.

Η φύση στη Σαμαριά

Η χλωρίδα και η πανίδα στον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς είναι εξαιρετικά πλούσιες. Στο φαράγγι θα συναντήσετε μοναδικά είδη φυτών και ζωών που προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις.
Αναφέρεται ότι στο φαράγγι υπάρχουν 450 είδη φυτών και σύμφωνα με το νόμο δεν επιτρέπεται να αφαιρεθεί οτιδήποτε από το χώρο της Σαμαριάς, ούτε καν ένα λουλούδι. Μην το δείτε σαν ένα αυστηρό νόμο, αλλά σαν το μοναδικό τρόπο να προστατευτεί το ευαίσθητο οικοσύστημα της Σαμαριάς για να συνεχίσουν να το θαυμάζουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.
Στη Σαμαριά θα θαυμάσετε τα δάση της με τα πελώρια πεύκα και τα κυπαρίσσια, μια εικόνα από το παρελθόν της Κρήτης, όταν το νησί καλυπτόταν από δάση ονομαστά για την καλής ποιότητας ξυλεία τους, ιδανική για να φτιάχνονται γερά καράβια.
Μέσα στο φαράγγι δεν αποκλείεται να συναντήσετε τους διάσημους κάτοικους του, τα αγριοκάτσικα της Κρήτης, αυτά που οι ντόπιοι αποκαλούν "αγρίμια" και οι τουρίστες "κρι - κρι".
Το αγριοκάτσικο είναι είδος ενδημικό στην Κρήτη και το πιθανότερο είναι να συναντήσετε μερικά στο χωριό της Σαμαριάς, καθώς συχνά πλησιάζουν τα τελευταία σπίτια του χωριού.

Το χωριό Σαμαριά

Το χωριό της Σαμαριάς βρίσκεται λίγο πριν τη μέση του φαραγγιού κι εκκενώθηκε το 1962, όταν ανακηρύχθηκε η ίδρυση του Εθν. Δρυμού. Τα παλιά σπίτια εξακολουθούν να υπάρχουν και χρησιμοποιούνται από τους φύλακες του δρυμού.
Το χωριό Σαμαριά είναι μία καλή ευκαιρία να θαυμάσετε την παραδοσιακή κρητική αρχιτεκτονική.
Επίσης είναι ένα σημείο ξεκούρασης περίπου στο μέσο της απόστασης. Ευκαιρία λοιπόν για τόνωση δυνάμεων με κάποιο σάντουιτς που θα κρατάτε μαζί σας.
Λίγο πιο κάτω από το χωριό βρίσκεται η εκκλησία της Οσίας Μαρίας (14ος αιώνας), απ' όπου με παραφθορά προέρχεται το όνομα Σαμαριά.

Το μονοπάτι στη Σαμαριά είναι άριστα σηματοδοτημένο σε όλο το μήκος του και θεωρείται το πιο περπατημένο μονοπάτι σε ολόκληρη την Ελλάδα (δεύτερο είναι το μονοπάτι στον Ολυμπο).
Να χαθείτε είναι μάλλον αδύνατο μια και ούτως ή άλλως κινείστε διαρκώς σ' ένα ανθρώπινο ρεύμα. Υπάρχουν βρύσες σε διάφορα σημεία, όπως και τουαλέτες Η Σαμαριά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ένας απλός περίπατος για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την πεζοπορία. Ολοι μπορούν να διασχίσουν το φαράγγι, αρκεί να μην υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για ένα γερό πιάσιμο στα πόδια την επόμενη μέρα.
Το πιο κουραστικό τμήμα της διαδρομής είναι τα τελευταία 3 χμ. μετά την έξοδο σας από τον Εθνικό Δρυμό. Εδώ γίνεται ξανά έλεγχος εισιτηρίων για να μην μείνει κάποιος επισκέπτης μέσα στο φαράγγι τη νύχτα, είτε επειδή είχε κάποιο ατύχημα είτε επειδή το θέλησε.
Το τοπίο μετά την έξοδο από το φαράγγι γίνεται ξερό, χωρίς καθόλου σκιά. Αν ξεκινήσατε νωρίς το πρωί το περπάτημα, θα φτάσετε στο σημείο αυτό νωρίς το απόγευμα, όταν η ζέστη της ημέρας είναι πιο αισθητή.
Υπομονή γιατί μια ώρα πιο κάτω σας περιμένει η Αγία Ρουμέλη με την πολύ ωραία παραλία της.

Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

18 Μαΐου -Διεθνής ημέρα Μουσείων

Με ελεύθερη είσοδο σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, θα υποδεχτεί η χώρα μας τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, που γιορτάζεται, κάθε χρόνο, στις 18 Μαΐου, αρχίζοντας μάλιστα από αυτό το Σαββατοκύριακο
Στο πλαίσιο του εορτασμού προγραμματίζονται ποικίλες εκδηλώσεις (εκθέσεις, ημερίδες, διαλέξεις, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, μουσικές εκδηλώσεις κλπ) σε 46 αρχαιολογικά μουσεία και χώρους σε όλη την επικράτεια.

Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Περιβαλλοντική μόλυνση στο Γάζι Μαλεβυζίου

Σύμφωνα με τα στοιχεία ερευνών από ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης που βγήκαν στη δημοσιότητα, στη περιοχή του Γαζίου , υπάρχει μεγάλη περιβαλλοντική μόλυνση λόγω της λειτουργίας του εργοστασίου της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα. Η μελέτη δείχνει ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει επιβαρυνθεί λόγω της λειτουργίας του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού από δύο βαρέα μέταλλα, το νικέλιο και το βανάδιο.

Τα μέταλλα αυτά φαίνεται να έχουν βιολογικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, αφού ενοχοποιούνται για λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, όπως, νεφροτοξικότητα και καρκινογόνο δράση. Επίσης οδηγούν σε μειωμένη ανάπτυξη και αύξηση χοληστερίνης και λιπιδίων.

Παρ’ ότι η μελέτη πάνω στην περιβαλλοντική μόλυνση του Γαζίου στο Ηράκλειο δεν έχει δημοσιοποιηθεί, ο πρώην δήμαρχος Γαζίου, Γιώργος Μαρκογιαννάκης, αναφέρει ότι τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο και καταδίκασε τη ΔΕΗ. Με αποτέλεσμα να βελτιωθούν τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται στο εργοστάσιο των Λινοπεραμάτων και παράλληλα να εγκατασταθούν σταθμοί μέτρησης ελέγχου των εκπεμπόμενων ρύπων.
πηγη skai.gr

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Απογραφή 2011 '' όλοι μετράμε''

Ξεκινάει σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 24 Μαΐου η γενική απογραφή, με στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων για την πληθυσμιακή, κοινωνική και οικονομική ταυτότητα της χώρας. Η συνέντευξη θα διαρκεί έως και 25 λεπτά και οι πολίτες θα πρέπει να απαντήσουν σε απλές ερωτήσεις για την κατοικία τους, τα άτομα που μένουν σε αυτή, την ηλικία, το επάγγελμα, το επίπεδο εκπαίδευσης και την κατάσταση της απασχόλησης τους. Η γενική απογραφή πληθυσμού είναι υποχρεωτική.

Θα απογραφούν και οι οικονομικοί μετανάστες

Δέκα χρόνια μετά την τελευταία απογραφή η Ελληνική Στατιστική Αρχή με 55.000 απογραφείς και 13.000 Τομεάρχες θα αναλάβει από την Τρίτη και μέσα σε 15 ημέρες, έως δηλαδή τις 24 Μαΐου να καταγράψει τον συνολικό αριθμό των κατοίκων της χώρας αλλά και τον αριθμό των κτηρίων.
Αυτή τη φορά μάλιστα θα απογραφούν και οι οικονομικοί μετανάστες, για τον λόγο αυτό έχει προβλεφθεί η συνεργασία με επαρκή αριθμό διερμηνέων ενώ τυπώθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια σε εφτά γλώσσες (Αγγλικά, Αλβανικά, Ρωσικά, Αραβικά, Αφγανικά, Πακιστανικά, Κινέζικα και Γαλλικά).
Παράλληλα στην συνέντευξη οι απογραφόμενοι θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για τη χρήση του διαδικτύου αλλά καθώς και πιθανή χρήση εναλλακτικών ενεργειακών πηγών αλλά και η συμμετοχή στην διαδικασία της ανακύκλωσης.

Η διαδικασία 

Κάτι βασικό που θα πρέπει να γνωρίζουν όσοι μας ακούν είναι ότι δεν πρέπει να ανησυχούν ότι θα πρέπει να περιμένουν στο σπίτι τους τον απογραφέα αφού ακόμα και αν αυτό δεν γίνει τότε αυτός θα αφήνει σημείωμα με το τηλέφωνό του ώστε να κλείνουν στη συνέχεια ένα ραντεβού.
Ένας από τους 55.000 απογραφείς φτάνει στο σπίτι μας.

Πρώτο και βασικό να διευκρινίσουμε ότι δεν είναι απαραίτητο να είναι όλοι οι ένοικοι του σπιτιού στην κατοικία, αρκεί αυτός που θα απαντήσει να γνωρίζει να απαντήσει για λογαριασμό των απόντων μελών της οικογένειας στις εξής απλές ερωτήσεις: ηλικία, επάγγελμά, επίπεδο εκπαίδευσής, κατάσταση απασχόλησης. Στους προς απογραφή εντάσσονται σε κάθε νοικοκυριό όλα τα άτομα που συνήθως διαμένουν, δηλαδή θα πρέπει να δηλωθούν και τα άτομα που απουσιάζουν προσωρινά (στρατιώτες, φοιτητές, ναυτικοί, εργαζόμενοι προσωρινά στο εξωτερικό, άτομα που νοσηλεύονται σε κλινικές και άλλοι). Χαρακτηριστικό: στα μέλη του νοικοκυριού θα συμπεριληφθούν επίσης και οι οικιακές βοηθοί που μένουν στο σπίτι. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας μας και το έτος κατασκευής της.
Η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι θα διαρκεί περίπου 20-25 λεπτά.
Πολύ βασικό: Δεν χρειάζεται να μετακινηθούμε εκεί όπου διατηρούμε την οικογενειακή μας μερίδα ή στην περιοχή που ψηφίζουμε. Δεν χρειάζεται επίσης να έχουμε μαζί μας ταυτότητα, να δώσουμε τον αριθμό φορολογικού μας μητρώου, να δείξουμε οποιοδήποτε έγγραφο. Αν σας ζητηθεί κάτι τέτοιο τότε σίγουρα δεν πρόκειται για απογραφέα. Για να είστε σίγουροι ο κάθε απογραφέας θα φέρει κονκάρδα με το ειδικό σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, το όνομά του, καθώς και το όνομα και τηλέφωνο του επόπτη του ενώ σε περίπτωση αμφιβολίας καλούμε στο 213 135 2138-40.
Να προσθέσουμε, επίσης, ότι οι απογραφέντες θα μπορούν να συμπληρώνουν μια δήλωση για δωρεά οργάνων ενώ σε όλους θα δοθεί σχετικό ενημερωτικό έντυπο.
Όποιος επιθυμεί να γίνει δωρητής, θα πρέπει να στείλει τη δήλωση πίσω στον ΕΟΜ και στη συνέχεια θα λαμβάνει τη σχετική Κάρτα Δωρητή Οργάνων.
Για τους άστεγους θα γίνει προσπάθεια να προσεγγιστούν στα κέντρα σίτισης ενώ όσοι μετανάστες μας ακούν να γνωρίζουν ότι δεν είναι απαραίτητο να έχουν άδεια παραμονής στη χώρα.

Τον Ιούνιο τα πρώτα αποτελέσματα

Από την Ανεξάρτητη Αρχή διαβεβαιώνουν για το εμπιστευτικό των πληροφοριών που θα μοιράζονται οι απογραφόμενοι ενώ έχουν προβλεφθεί και τσουχτερά πρόστιμα από 10.000 και φθάνουν ακόμη και 200.000 ευρώ!
Περισσότερες πληροφορίες για την Απογραφή 2011 υπάρχουν στο www.apografi2011.gr.

Τα πρώτα αποτελέσματα για τον μόνιμο πληθυσμό θα ανακοινωθούν τον φετινό Ιούνιο ενώ μετά από ενάμιση χρόνο θα γίνει η διάχυση των πρώτων αναλυτικών στοιχείων.
ΠΗΓΗ   ERT.GR

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Μουσείο Μαλεβυζίου

Yπεγράφη η προγραμματική σύμβαση για την ολοκλήρωση και λειτουργία του Μουσείου του δήμου, στο οποίο θα εκτεθεί η σπουδαία αρχαιολογική συλλογής του αειμνήστου Νικολάου Μεταξά.
Η Θεανώ Μεταξά με τη Λ. Μενδώνη και το δήμαρχο, Κώστα Μαμουλάκη

Πρόκειται για "μια σπανιότατη συλλογή, προϊόν 40χρονης συλλεκτικής προσπάθειας του Νίκου και της Θεανώς Μεταξά, η οποία περιλαμβάνει 2229 αρχαία αντικείμενα. που χρονολογούνται από της 4η χιλιετία π. Χ έως τον 3ο μ. Χ αιώνα, και δικαίως θεωρείται ως μια από τις σημαντικότερες ιδιωτικές αρχαιολογικές συλλογές παγκοσμίως.
Στο θεματολόγιο της Συλλογής Μεταξά περιλαμβάνονται αντικείμενα από όλες σχεδόν τις μορφές της αρχαίας κρητικής τέχνης, με πολύ σημαντικά υποσύνολα κεραμικής, πηλοπλαστικής, λιθοτεχνίας, χαλκουργίας, γλυπτικής, και μικροτεχνίας. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η μεγάλη συλλογή των 860 σφραγιδολίθων, με την οποία παρακολουθείται πλήρως η εξέλιξη της Μινωικής σφραγιδογλυφίας.
Σύμφωνα με την επιθυμία του συλλέκτη Νικολάου Μεταξά και τις αποφάσεις του αρμόδιου Υπουργείου Πολιτισμού, ένα πολύ σημαντικό μέρος της συλλογής θα εκτεθεί στο Μουσείο του Δήμου μας. Μαζί θα εκτεθούν και κάποιες από τις σημαντικές αρχαιότητες που έχουν αποκαλυφθεί στην πάντοτε ακμάζουσα και σημαίνουσα - ιστορικά και πολιτισμικά - περιοχή του Δήμου Μαλεβιζίου" - ανέφερε, στην ομιλία του ο δήμαρχος, Κώστας Μαμουλάκης.
Μέσα σε εξαιρετικά σύντομο (ιδίως για τα ελληνικά δεδομένα) χρονικό διάστημα ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες, με αποτέλεσμα την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του δήμου Μαλεβιζίου και του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, ώστε μέσα στο καλοκαίρι να λειτουργήσει το Μουσείο Μαλεβιζίου.
Εν τω μεταξύ, ήδη, προγραμματίζονται συντονισμένες ενέργειες προβολής του Μουσείου Μαλεβιζίου, για να μάθει όλος ο κόσμος για τη δυνατότητα επίσκεψης πλέον, αυτών των θησαυρών.
Χαιρετισμός του δημάρχου Μαλεβιζίου κ. Κ. Μαμουλάκη

Αξιότιμη κυρία Γενική Γραμματέα
Κυρίες και Κύριοι
Φίλες και Φίλοι, καλημέρα σας.

Με ιδιαίτερη χαρά, αλλά και γεμάτος από αισθήματα ικανοποίησης και υπερηφάνειας, σας καλωσορίζω στο δημαρχείο Μαλεβιζίου, σε μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή:
Υπογράφουμε σήμερα με τη ΓΓ του Υπουργείου Πολιτισμού κυρία Λ.Μενδώνη την προγραμματική σύμβαση για λειτουργία του Μουσείου του δήμου Μαλεβιζίου!
Του Μουσείου μας!!!

Όταν αναλάβαμε τα καθήκοντά μας ως νέα δημοτική αρχή, μεταξύ των άλλων, διαπιστώσαμε και την ύπαρξη ενός μοναδικού θησαυρού: Της σπουδαίας αρχαιολογικής συλλογής του αειμνήστου Νικολάου Μεταξά.
Μια σπανιότατη συλλογή, προϊόν 40χρονης συλλεκτικής προσπάθειας του Νίκου και της Θεανώς Μεταξά, η οποία περιλαμβάνει 2229 αρχαία αντικείμενα. που χρονολογούνται από της 4η χιλιετία π. Χ έως τον 3ο μ. Χ αιώνα, και δικαίως θεωρείται ως μια από τις σημαντικότερες ιδιωτικές αρχαιολογικές συλλογές παγκοσμίως.
Στο θεματολόγιο της Συλλογής Μεταξά περιλαμβάνονται αντικείμενα από όλες σχεδόν τις μορφές της αρχαίας κρητικής τέχνης, με πολύ σημαντικά υποσύνολα κεραμικής, πηλοπλαστικής, λιθοτεχνίας, χαλκουργίας, γλυπτικής, και μικροτεχνίας. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η μεγάλη συλλογή των 860 σφραγιδολίθων, με την οποία παρακολουθείται πλήρως η εξέλιξη της Μινωικής σφραγιδογλυφίας.
Σύμφωνα με την επιθυμία του συλλέκτη Νικολάου Μεταξά και τις αποφάσεις του αρμόδιου Υπουργείου Πολιτισμού, ένα πολύ σημαντικό μέρος της συλλογής θα εκτεθεί στο Μουσείο του Δήμου μας. Μαζί θα εκτεθούν και κάποιες από τις σημαντικές αρχαιότητες που έχουν αποκαλυφθεί στην πάντοτε ακμάζουσα και σημαίνουσα - ιστορικά και πολιτισμικά - περιοχή του Δήμου Μαλεβιζίου.
Ξεκινήσαμε άμεσα λοιπόν τις προσπάθειες, έτσι ώστε να αναδειχτεί αυτός ο θησαυρός, πού είχαμε την καλή τύχη να μας παραχωρίσει η οικογένεια Μεταξά.
Να αποκτήσει τη θέση που του αξίζει.
Να προστατευτεί και παράλληλα να μπορεί να τον θαυμάσει ο οποιοσδήποτε το επιθυμεί!
Έπειτα από συντονισμένες ενέργειες και με την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια της κ. Μενδώνη, καταφέραμε μέσα σε χρόνο ασυνήθιστο για τα Ελληνικά δεδομένα, να φτάσουμε στην σημερινή ημέρα. Να υπογράφουμε την προγραμματική σύμβαση του δήμου Μαλεβιζίου με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και μέσα στο καλοκαίρι - πρώτα ο Θεός - να λειτουργήσει το Μουσείο Μαλεβιζίου!!!
Οι επισκέπτες αυτού του Μουσείου, θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά, να γνωρίσουν και να θαυμάσουν σε πρώτη φάση ένα μέρος από αυτή τη συλλογή και να κατανοήσουν την πολιτισμική εξέλιξη της Κρήτης από τη Μινωική εποχή μέχρι και τα Ρωμαϊκά χρόνια.
Σκοπός βέβαια και απώτερος στόχος της δημοτικής αρχής, παραμένει η επέκταση των κτιριακών υποδομών και η έκθεση ολόκληρης της Συλλογής Μεταξά – και όχι μόνο αυτής– σε ένα ακόμα μεγαλύτερο, σύγχρονο Μουσείο….  Ένα μεγάλο Μουσείο που θα περιλαμβάνει και άλλα ευρήματα από την περιοχής μας,  αντάξιο, δηλαδή, της ιστορίας και του πολιτισμικού πλούτου που χαρακτηρίζουν ολόκληρη την Επαρχία Μαλεβιζίου.
Με βάση τη σύμβαση που υπογράφουμε σήμερα, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού αναλαμβάνει την λειτουργία και την ασφάλεια του Μουσείου, ενώ εμείς ως δήμος αναλαμβάνουμε την υποχρέωση να χρηματοδοτήσουμε όλες τις απαραίτητες εργασίες που απαιτούνται για την αποπεράτωση της αίθουσας της αρχαιολογικής  Συλλογής, μέχρι και την τελική μεταφορά των αρχαίων και την σύνταξη καταλόγων και εποπτικού υλικού, που θα καθιστά το Μουσείο μας σύγχρονο, διδακτικό αλλά και  ελκυστικό για τον επισκέπτη.
Και φυσικά δεν σταματάμε εδώ. Ήδη προγραμματίζουμε συντονισμένες ενέργειες προβολής του Μουσείου Μαλεβιζίου, για να μάθει όλος ο κόσμος για τη δυνατότητα επίσκεψης πλέον, αυτών των θησαυρών.
Σκοπεύουμε την κατάλληλη στιγμή να κάνουμε επαφές με το σύνολο των ανθρώπων του τουρισμού της χώρας μας, ξεναγούς, τουριστικούς πράκτορες, ξενοδόχους, κλπ, έτσι ώστε να καταστεί άμεσα το Μουσείο Μαλεβιζίου βασικό μέρος επίσκεψης κάθε ταξιδιώτη της Κρήτης.
Προγραμματίζουμε ενέργειες προβολής του Μουσείου μας μέσα από το διαδίκτυο, απευθυνόμενοι έτσι σε ολόκληρη την υφήλιο.
Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε να προβάλλουμε αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό πλεονέκτημα που θα έχουμε σύντομα στη διάθεσή μας και που είμαι βέβαιος πώς θα βοηθήσει τα μέγιστα στην τουριστική αλλά και την πολιτισμική ανάπτυξη ολόκληρου του Μαλεβιζίου!
Φίλες και φίλοι, όπως διαπιστώνετε καθημερινά, το έργο μας είναι πολύπλευρο. Η αξιοποίηση δε των πολιτιστικών μας θησαυρών βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες μας. Με τη συμβολή στην αναμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου της Τυλίσου, την ανάδειξη του Μινωικού Δρόμου προς το Ιδαίον Άντρο, την προβολή του Μουσείου του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου στο Φόδελε, τη δημιουργία της μοναδικής πινακοθήκης με το σύνολο των έργων του Μπότη Θαλασσινού, την επικείμενη κήρυξη του συνόλου των χωριών του Δήμου μας ως παραδοσιακών οικισμών, το σύνολο της πολιτιστικής κληρονομιάς που είχαμε την ευτυχία να μας επιφυλάσσει το Μαλεβίζι, μπαίνει σιγά – σιγά σε ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό πλάνο ανάδειξης και αξιοποίησης.
ΠΗΓΗ CRETALIVE.GR
            2810.GR

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

'' Παραδοσιακοί '' οι οικισμοί του δήμου Μαλεβυζίου

Εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Μαλεβυζίου η προγραμματική σύμβαση με το ΤΕΕ-ΤΑΚ τμ. Ανατολικής Κρήτης, για την πραγματοποίηση μελέτης κήρυξης των οικισμών του δήμου ως παραδοσιακών, προϋπολογισμού 150.000 €.
 Οι οικισμοί είναι  Μονή , Τύλισος,Αστυράκι, Γωνιές, Καμάρι, Καμαριώτης, Κεραμούτσι, Μάραθος,Αχλάδα, Καλέσα, Ροδιά, Φόδελε, Αηδονοχώρι ,Κορφές, Κρουσώνας, Λουτράκι και Σάρχος.
Τα οφέλη από τον χαρακτηρισμό των οικισμών του δήμου ως παραδοσιακών είναι πάρα πολλά για τους κατοίκους των οικισμών και συνίστανται μεταξύ άλλων:
· Στην διάσωση, τη προστασία και την αναβάθμιση του χαρακτήρα των οικισμών.
· Στην δημιουργία νέων κινήτρων για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής.
· Στην δυνατότητα ένταξης σε χρηματοδοτικά προγράμματα υλοποίησης έργων υποδομής, μέσω της Ε.Ε.
· Στην γενικότερη αναβάθμιση του επιπέδου ζωής των κατοίκων μέσω της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης που θα ακολουθήσει.
Αντικείμενο της Προγραμματικής Σύμβασης, αποτελεί η εκπόνηση πλήρους φακέλου κάθε οικισμού που θα αποτελείται από σχέδια, το τεύχος τεκμηρίωσης και την τεχνική έκθεση που θα περιλαμβάνουν :
- Στοιχεία της γεωγραφικής και ιστορικής ταυτότητας του οικισμού.
- Στοιχεία της Αρχιτεκτονικής του φυσιογνωμίας.
- Απογραφή του πολεοδομικού του πλούτου .
- Βαθμός διατήρησης και παράγοντες που τον επηρεάζουν .
- Υλικό τεκμηρίωσης (χάρτες, σχέδια, φωτογραφίες, βίντεο, συνεντεύξεις κ.λ.π).
- Προτεινόμενες παρεμβάσεις και ειδικούς όρους δόμησης και προστασίας.
πηγη CRETALIVE.GR

Αναπτύσσεται το γυμνάσιο Τυλίσου

Το 2ο και 3ο δημοτικό σχολείο Γαζίου επισκέφτηκε ο δήμαρχος Μαλεβυζίου κ. Κ. Μαμουλάκη με στόχο να συζητήσει με τον διευθυντή κ. Αλεξάκη και τα μέλη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων των σχολείων, γενικότερα προβλήματα που τους αφορούν, όπως το θέμα της σχολικής στέγης, η πρόοδος των μελετών για το νέο λύκειο Γαζίου κλπ.
Ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση, ήταν και αυτό της αποσυμφόρησης του γυμνασίου Γαζίου. Το κτήριο που σήμερα στεγάζεται το γυμνάσιο και λύκειο της μεγαλύτερης πόλης του δήμου Μαλεβυζίου, συγκεντρώνει περίπου 900 παιδιά! Αρκετοί λοιπόν ήταν οι γονείς των μαθητών των δημοτικών σχολείων, που οικιοθελώς δέχονται να φοιτήσουν στα παιδιά τους στο γυμνάσιο Τυλίσου, το οποίο στεγάζεται σε ένα νεόδμητο και σύγχρονο κτήριο, με άριστες υποδομές. Θυμίζουμε μάλιστα, ότι ο προϊστάμενος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου κ. Γ. Μανουσάκης σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Μαλεβυζίου κ. Κ. Μαμουλάκη, είχε δεσμεύτηκε ότι η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα βρει το γυμνάσιο Τυλίσου πλήρως στελεχωμένο με καθηγητές όλων των ειδικοτήτων, έτσι ώστε να λειτουργήσει ως ένα πραγματικό πρότυπο εκπαιδευτήριο.
Στην ειδική αυτή συνάντηση, συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Χ. Κουτσογιάννης και Π. Περάκης, η πρόεδρος της δευτεροβάθμιας επιτροπής παιδείας κ. Κ. Γρυλλάκη-Παρασύρη και ο πρόεδρος της πρωτοβάθμιας επιτροπής παιδείας κ. Μ. Παπαδομανωλάκης
πηγη 2810.gr

Οι Υδροχο'ί'δες

Νέα βροχή διαττόντων αστέρων, που αυτή τη φορά προέρχεται από την ουρά του κομήτη του Χάλεϊ, κορυφώνεται τα χαράματα της Παρασκευής (06.05) αλλά και του Σαββάτου (07.05). Το φαινόμενο αυτό ίσως γίνει ορατό και από την Ελλάδα, εάν ο καιρός είναι κατάλληλος.



Η ονομασία της «βροχής» οφείλεται στο ότι οι διάττοντες, οι οποίοι έχουν μέση ταχύτητα 67 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, φαίνεται να προέρχονται από το άστρο Ήτα του αστερισμού του Υδροχόου.
Η παρατήρηση του εντυπωσιακού αυτού φαινομένου γίνεται καλύτερα από το νότιο ημισφαίριο Στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη του βορείου ημισφαιρίου, όπου βρίσκεται και η Ελλάδα, αναμένονται περίπου 10 έως 15 διάττοντες ανά ώρα στον ουρανό, ενώ πιο νότια ο αριθμός τους αυξάνεται σημαντικά σε πάνω από 50.
Τα λεγόμενα "πεφταστέρια" παρατηρούνται δύο φορές το χρόνο καθώς η τροχιά της Γης διασταυρώνεται με τα σωματίδια σκόνης που έμειναν στο διάστημα από τη διέλευση του κομήτη του Χάλεϊ.
Την πρώτη φορά (Ήτα Υδροχοΐδες) η "βροχή" διαρκεί από τις 28 Απριλίου έως τις 21 Μαΐου, με αποκορύφωμα στις 6 Μαΐου, ενώ τη δεύτερη φορά (Ωριωνίδες) από τις 4 Οκτωβρίου έως τις 14 Νοεμβρίου, με αποκορύφωμα στις 22 Οκτωβρίου.
Η τελευταία φορά που ο Χάλεϊ εισήλθε στο εσωτερικό του ηλιακού μας συστήματος και πέρασε από τη "γειτονιά" μας ήταν περίπου 25 χρόνια πριν (9 Φεβρουαρίου 1986.
Ο κομήτης, που έχει μια έκκεντρη ελλειπτική τροχιά, διάρκειας 75 ετών, απομακρύνεται πλέον διαρκώς από τον πλανήτη μας. Παρόλα αυτά έχει αφήσει πίσω του ένα ρεύμα σωματιδίων, που είχαν ξεπηδήσει από τον παγωμένο πυρήνα του και τα οποία έχουν παραμείνει στο διάστημα κατά μήκος της τροχιάς του.
ΠΗΓΗ  Cosmo.gr

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Απολυτήριο χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις

Κατατέθηκε στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την απόκτηση απολυτηρίου μόνο με ενδοσχολικές εξετάσεις.
Ετσι, οι μαθητές της Γ' τάξης των ημερήσιων Γενικών Λυκείων μπορούν να αποκτήσουν το απολυτήριο Γενικού Λυκείου χωρίς να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του σχολικού έτους 2010-2011.
Οι μαθητές θα εξεταστούν σε επίπεδο σχολικής μονάδας σε όλα τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα της Γ' τάξης του Γενικού Λυκείου, σε θέματα που ορίζονται από τον οικείο σύλλογο διδασκόντων.
Με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων καλούνται οι Διευθυντές των Γενικών Λυκείων να ενημερώσουν άμεσα τους μαθητές της Γ' τάξης του σχολείου τους για τη δυνατότητα απόκτησης του απολυτηρίου τους με ενδοσχολικές εξετάσεις κατά το τρέχον σχολικό έτος.
Οι μαθητές που επιθυμούν να αποκτήσουν το απολυτήριο με την παραπάνω διαδικασία θα υποβάλουν αίτηση οι ίδιοι, εφόσον είναι ενήλικες ή οι γονείς-κηδεμόνες τους, εφόσον είναι ανήλικοι, την οποία θα πρέπει να καταθέσουν το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2011 στο Διευθυντή του Γενικού Λυκείου στο οποίο φοιτούν.
Οι Διευθυντές των Γενικών Λυκείων θα πρέπει να ενημερώσουν τους Προέδρους των εξεταστικών κέντρων μέχρι την Τρίτη 10 Μαΐου 2011, για όσους καταθέσουν αίτηση απόκτησης απολυτηρίου με ενδοσχολικές εξετάσεις, ενόψει της έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων την Πέμπτη 12 Μαΐου 2011.
πηγη ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

οι προθεσμίες υποβολής φορολογικών δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους

  Oι προθεσμίες υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2011 των μισθωτών, των συνταξιούχων και όσων έχουν εισοδήματα που προέκυψαν στο εξωτερικό που υποβάλλονται είτε αυτοπροσώπως από τον υπόχρεο ή από πρόσωπο που έχει εξουσιοδοτηθεί από αυτόν είτε ταχυδρομείται επί αποδείξει, για τις οποίες η ημερομηνία υποβολής τους ξεκινά από την 3η Μαΐου και ολοκληρώνεται την 31η Μαΐου, ανάλογα με το ΑΦΜ τους, διαμορφώνεται ως εξής:

Με ΑΦΜ 1 μέχρι τις 17 Μαΐου 2001
Με ΑΦΜ 2 μέχρι τις 18 Μαΐου 2001
Με ΑΦΜ 3 μέχρι τις 19 Μαΐου 2011
Με ΑΦΜ 4 μέχρι τις 20 Μαΐου 2011
Με ΑΦΜ 5 μέχρι τις 23 Μαΐου 2011
Με ΑΦΜ 6 μέχρι τις 24 Μαΐου 2011
Με ΑΦΜ 7 μέχρι τις 25 Μαΐου 2011
Με ΑΦΜ 8 μέχρι τις 26 Μαΐου 2011
Με ΑΦΜ 9 μέχρι τις 27 Μαΐου 2011
Με ΑΦΜ 10 ή 20 ή 30 ή 40 ή 50 μέχρι τις 30 Μαΐου 2011 και
Με ΑΦΜ 60 ή 70 ή 80 ή 90 ή 00 μέχρι τις 31 Μαΐου 2011 .
Εφόσον οι δηλώσεις των παραπάνω υπόχρεων, υποβάλλονται από τους ίδιους με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, καθώς και οι δηλώσεις των υπόχρεων με εισοδήματα από συμμετοχή σε εταιρίες, αντιπρόσωποι, πράκτορες ασφαλιστικών εταιριών, ασφαλειομεσίτες κ.τ.λ. που υποχρεωτικά υποβάλλονται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, η προθεσμία υποβολής τους παρατείνεται μέχρι και τις 15 Ιουνίου 2011, ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.
- Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων του έτους 2011, που υποβάλλονται στη Δ.Ο.Υ., ορίζεται στις ίδιες ημερομηνίες με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τους παραπάνω υπόχρεους.

Έφυγε ο Θανάσης Βέγγος

Έφυγε από τη ζωή λίγο μετά τις 7 το πρωί, ο τελευταίος "μεγάλος" του ελληνικού κινηματογράφου. Μετά από μήνες νοσηλείας του με προβλήματα υγείας, ο "καλός μας άνθρωπος", Θανάσης Βέγγος άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο "Ερυθρός Σταυρός", σε ηλικία 84 ετών.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΘΡΥΛΟΥ
Ο Θανάσης Βέγγος γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο τον Μάιο του 1927. Το 1948 εξορίστηκε στη Μακρόνησο, όπου έμεινε για δύο χρόνια. Εκεί γνωρίστηκε με τον σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο, γνωριμία που οδήγησε στην πρώτη του εμφάνιση στο σινεμά το 1954 με την ταινία Μαγική Πόλις του σκηνοθέτη.
Στη συνέχεια έπαιξε μικρούς –αλλά χαρακτηριστικούς ρόλους- σε σημαντικές ταινίες όπως Ο δράκος, Μανταλένα, ο Ηλίας του 16ου, Ποτέ την Κυριακή, ενώ παράλληλα εργάστηκε και ως φροντιστής στα πλατό.
Η συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Πάνο Γλυκοφρύδη οδηγεί στον σχηματισμό του αεικίνητου ήρωα που μέσα στα επόμενα χρόνια θα ενσάρκωνε τόσο καλά ο Θανάσης Βέγγος. Το κοινό τον αγαπά μέσα από τις ταινίες Ψηλά τα χέρια, Χίτλερ, Μην είδατε τον Παναή, Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης και άλλες.
Το 1964 ιδρύει τη δική του εταιρία παραγωγής με τίτλο ΘΒ-Ταινίες Γέλιου. Σε συνεργασία με άλλους σκηνοθέτες ή περνώντας ο ίδιος πίσω από την κάμερα γυρίζει το διάστημα 1965-1967 πολλές αγαπημένες κωμωδίες όπως τα Φανερός Πράκτωρ 000, Ποιος Θανάσης; και άλλες
Ο Θανάσης Βέγγος αποθεώνεται στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1971, με την ταινία του Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση; να αποσπά βραβεία κοινού και κριτικών.
Μετά από ένα διάλειμμα επιστρέφει στο σινεμά με την ταινία του Παντελή Βούλγαρη Ήσυχες μέρες του Αυγούστου και Όλα είναι δρόμος, ενώ πρωταγωνίστησε και σε πολλές τηλεοπτικές σειρές.
Συνολικά, ο Θανάσης Βέγγος εμφανίστηκε σε περισσότερες από 125 ταινίες σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του.
Την εποχή που γυριζόταν Ο δράκος παντρεύτηκε την Ασημίνα Βέγγου, με την οποία απέκτησε δύο γιους.
πηγη  CRETALIVE.GR