Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Όργωμα και Σπορά -ευχαριστήριο


Πολιτιστικός σύλλογος Μονής : Το όργωμα.
Κάνω χωράφι - ζευγαρίζω - ζευγάρωμα. Είναι η κατεργασία του χωραφιού με σκοπό την αναμόχλευση και αναποδογύρισμα του χώματος.Γίνεται το φθινόπωρο . Ο σπόρος μπορεί να είναι στάρι ,κριθάρι , ταγή ...Η δύναμη προέρχεται από τα βόδια η το άλογο που σέρνουν τα ξυλάλετρα .Μια ακόμα φιλότιμη προσπάθεια των Νέων της Μονής που έλαβε χώρα στο χωριό μας την Κυριακή . Ο κόσμος πολύς ,τα εδέσματα μοναδικά. Συγχαρητήρια σε όλους που έγιναν αρωγοί.

(σχόλιο του Μανώλη Γραμματικάκη)

Ο πολιτιστικός σύλλογος Μονής Μαλεβυζίου  ευχαριστεί  όσους βοήθησαν  να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση  << Όργωμα και Σπορά   2011>>
Βάμβουκα Χριστίνα
Γαρεφαλάκη Ρένα
Γαρεφαλάκης Αντώνης
Γωνιανού Ρένα
Κολλαρετάκη Πόπη
Κοτζεδάκης Μανόλης
Πλεύρης Γιάννης και Καίτη
Καβροχωριανού Βάλια και Πόπη
Καβροχωριανού Βάσω, Κατερίνα και Ξένη
Καβροχωριανός Φίλιππος
Καλλέργης Γιάννης
Καλλέργης Πέτρος
Καλύβη Πόπη-ταβέρνα << ο Μίχαλος>>
Καλύβης Μιχάλης και Στέλιος
Κουνουπάκης Νίκος
Κουτεντάκη Μαρία
Κουρουπάκης Γιάννης
Κωτσάκη Κατερίνα - καφενείο <<Μεσοχωριά>>
 Μακατουνάκης Αντώνης και Νίκος
Πατραμάνης Βαγγέλης τ.Δημ
Πατραμάνης Γιάννης τ Δημ
Ράδιο Κρήτη 101,5 FM  και Νίκο Ψιλάκη
Στεφανάκη Χαρούλα
 Στεφανάκης Μανόλης
Tηλεόραση Creta
Τζανή Ευαγγελία
Τζανής Μηνάς
 Τζιμπραγού Ελένη
 Φραγκιαδάκη Σοφία

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Δημόσιο ασύρματο δίκτυο πρόσβασης στο Διαδίκτυο

     Άρχισε να λειτουργεί ξανά το Ασύρματο Internet  του δήμου Μαλεβυζίου στο χωριό μας
    Όλοι οι κάτοικοι της Μονής, αλλά και οι διερχόμενοι, μπορούν να κάνουν χρήση του .
Στην πλατεία του χωριού , στο προαύλιο της Ευαγγελίστριας και της Αγίας Παρασκευής ,στον Πολιτιστικό Σύλλογο , λειτουργεί το Δημόσιο Ασύρματο Δίκτυο πρόσβασης στο Διαδίκτυο (WiFi HotSpot) Το δίκτυο WiFi HotSpot προσφέρει δωρεάν ασύρματη ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο για όλους, στο πλαίσιο της εξοικείωσης με τις ασύρματες τεχνολογίες και το Internet.
Ο κάθε πολίτης μπορεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας να συνδεθεί δωρεάν με το Internet και να εξοικειωθεί με την ασύρματη ευρυζωνική πρόσβαση μέσω του φορητού υπολογιστή του, ενώ κάθεται σε ένα παγκάκι ή σε ένα καφέ της περιοχής. Η πρόσβαση είναι πολύ απλή, αρκεί κανείς να επιλέξει το ασύρματο δίκτυο WiFi HotSpot στις επιλογές των ασυρμάτων δικτύων και να πληκτρολογήσει τον κωδικό που θα εμφανιστεί στην οθόνη του browser του μόλις προσπαθήσει για πρώτη φορά να προσπελάσει μια ιστοσελίδα.Η σύνδεση με το παραπάνω δίκτυο γίνεται με δύο τρόπους
α) αν επιθυμείτε προσωρινή πρόσβαση για 30 λεπτά εισάγετε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εισαγωγική εικόνα
Η σύνδεση αυτή είναι περιορισμένης διάρκειας (30 λεπτά) και για τη συνέχισή της απαιτείται η επαναπληκτρολόγηση των κωδικών.
β) αν επιθυμείτε για περισσότερο από 30 λεπτά εισάγετε όνομα και κωδικό χρήστη  μετά από εγγραφή
 Η ταχύτητα ασύρματης διασύνδεσης είναι ιδιαίτερα γρήγορη.



Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Αναβίωση του οργώματος και της σποράς του σιταριού

 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μονής Μαλεβυζίου θα αναβιώσει το όργωμα της γης με αλέτρι και την σπορά του σιταριού  την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011  και ώρα 11π.μ.

Ελάτε να δείτε την διαδικασία που ακολουθούσαν οι παππούδες και οι πατέρες μας για να οργώσουν , να πάρετε μέρος στη δραστηριότητα και στο τέλος να σας κεράσουμε μια ρακί και εδέσματα που θα ετοιμάσουν οι γυναίκες του χωριού μας



Στην Ελλάδα η καλλιέργεια γης και των σιτηρών εμφανίζεται την έβδομη χιλιετία π.Χ. Το σκάψιμο, η σπορά και οι άλλες γεωργικές εργασίες γίνονται με αυτοσχέδια ξύλινα εργαλεία.
    Στη συνέχεια εμφανίζεται το αλέτρι που αρχικά σέρνεται από τον άνθρωπο και μετά από κάποιο ζώο.
 
Σπορά
    Ο γεωργός περιμένει τα πρωτοβρόχια για να ποτιστεί το χωράφι. Μετά την πρώτη φθινοπωρινή βροχή μπαίνει στο χωράφι του για να το "ανοίξει", δηλαδή να κάνει το πρώτο όργωμα, προκειμένου να σπάσει η κρούστα του χώματος από τον ήλιο του καλοκαιριού. Το χώμα αερίζεται και είναι έτοιμο για την επόμενη βροχή. Ακολουθεί το δεύτερο όργωμα (το διβόλισμα) μετά το τρίτο (το τριβόλισμα) και πλέον η γη μπορεί να δεχτεί το σπόρο. Η σπορά αρχίζει κατά τα μέσα του Οκτωβρίου και τελειώνει στις αρχές Δεκεμβρίου. Ο σπόρος πέφτει στα ανοιγμένα αυλάκια και στη συνέχεια ο γεωργός βολοκοπάει το χωράφι του, δηλαδή σκεπάζει το σπόρο με το χώμα. Η απαιτούμενη υγρασία εξασφαλίζεται με τις βροχές και το αβαθές των αυλακιών βοηθάει στη διατήρησή της την άνοιξη.
    Μόλις φύτρωναν τα σπαρτά και για να μην φουντώσει το φύλλωμα, που θα εμπόδιζε την ανάπτυξη των σταχυών, ο γεωργός άφηνε να βοσκήσουν πρόβατα στο χωράφι του.
    Είναι μια τακτική που αφαρμοζόταν για αιώνες από την αρχαιότητα (την αναφέρει ο Θεόφραστος) μέχρι το 1950 - 60. Το τυχαίο κόπρισμα των ζώων στη διάρκεια της βοσκής ήταν ωφέλιμο και για το έδαφος και για την καλλιέργεια.
    Την άνοιξη τα σπαρτά μεγαλώνουν κατά έναν κόμπο επί τέσσερις μήνες και τον τελευταίο μήνα (το Μάιο) αποκτούν πέντε ακόμη κόμπους και το στάχυ.


Τα εργαλεία
   
Το αλέτρι: είναι το βασικό εργαλείο του γεωργού για το όργωμα του χωραφιού.
    Κατασκευάζεται κυρίως από ξύλο εκτός απο το σκαπτικό τριγωνικό του τμήμα, το υνί, που είναι σιδερένιο. Το αλέτρι μπορεί να έχει ένα υνί, μπορεί όμως να έχει έχει και δυο (δίλετρο).
    Αποτελείται απο τρία μέρη: την καμάρα (ή σταβάρι), την κοντούρα (ή αλετρόποδα) και τη χειρολαβή (ή αλετρονουρά).
Η βουκέντρα: είναι ένα λεπτό κυλινδρικό ξύλο μήκους 1.20 μ. και έχει σιδερένια τα δύο πρόσθετα άκρα της. Με το ένα αιχμηρό άκρο, το κεντρί, ο γεωργός κεντρίζει τα βόδια να προχωρήσουν, ενώ με το άλλο άκρο, το αξιάλι ή ξύστρα καθαρίζει το χώμα που κολλά στο υνί και εμποδίζει το αλέτρι να προχωρήσει.
   Η σβάρνα: αποτελείται απο ένα ξύλινο παραλληλόγραμμο σκελετό στον οποίο προσαρμόζουν πλεγμένα κλαδιά λυγαριάς αφού προηγουμένως τα έχουν "κόψει" τα έχουν δηλαδή θερμάνει για να λυγίζουν εύκολα. Η σβάρνα χρησίμευε στο γεωργό για το βολοκόπισμα του χωραφιού και το ψιλοχωμάτισμα μετά τη σπορά, δηλαδή για το στρώσιμο του χώματος και το σκέπασμα του σπόρου.

Δοξασίες
    Εθιμα παραδόσεις και προλήψεις γεννήθηκαν με το πέρασμα του χρόνου, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη θεϊκή προστασία, να εξευμενίσουν τα καλά και να κρατήσουν μακριά τα κακά πνεύματα, να προλάβουν το "κακό μάτι" για να είναι η βροχή ποτιστική, η γη γόνιμη και ο καρπός πολύς.
    Οι αρχαίες δοξασίες ενσωματώθηκαν στη νέα θρησκεία και το χριστιανικό εορτολόγιο, και όχι μόνο, δίνει πολλές ευκαιρίες για τη συνέχιση των αρχαίων αλλά και των νεοτέρων εθίμων.
    Τις εθιμικές τελετουργίες συναντάμε πριν από τη σπορά, στη διάρκεια της αναμονής για τη βλάστηση και την ωρίμανση του σπόρου, για τα βοηθητικά ζώα, για το θερισμό κλπ.

Τελετουργίες για τα σιτιρά
Για τη σπορά
    Στις 14 Σεπτεμβρίου εορτή του Τιμίου Σταυρού οι γυναίκες βάζουν λίγο από το σπόρο σε ένα πήλινο πιάτο, το πηγαίνουν στην εκκλησία και το αφήνουν δεξιά από την Ωραία Πύλη για να το ευλογήσει ο παπάς. Ο ευλογημένος σπόρος ανακατεύεται με εκείνον που θα σπείρουν την πρώτη ημέρα της επόμενης σποράς.
    Μέσα στο σακί με το σπόρο βάζουν τρεις σκελίδες σκόρδο για να μην ματιάζεται, ένα καρφί, για να στέκεται όρθιο το καλάμι των σπαρτών και σουριά από ρόδι για να γίνουν χοντροί οι σπόροι του σταριού σαν του ροδιού.
    Την πρώτη ημέρα ποιυ πηγαίνει ο γεωργός για οπορά, φυλάγεται από το "κακό συναπάντημα".
    Φεύγει νύχτα για το χωράφι του. Ανάβει φωτιά για να βλέπει και χαράζει τις σποριές. Οταν ξημερώσει γονατίζει προς την Ανατολή, κάνει το σταυρό του και εύχεται "ένα στα είκοσι" δηλαδή κάθε σπόρος να αποδώσει το εικοσαπλάσιο.
        Στις 21 Νοεμβρίου , γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, η σπορά βρίσκεται περίπου στη μέση και γι' αυτό η Παναγία λέγεται "μεσοσπορίτισσα". Την ημέρα αυτή βράζουν διάφορα δημητριακά και όσπρια, το πολύσπόρια, και τα πηγαίνουν στην εκκλησία να ευλογηθούν. Επειτα όλη η οικογένεια τρώει απο αυτά και εύχεται καλή καρποφορία. Λένε πως τα σπαρτά που σπέρνονται μέχρι τις 21 Νοεμβρίου φυτρώνουν γρηγορότερα.
    Εξορκίζουν τη ανομβρία της άνοιξης με την περιφορά εικόνας και με λιτανείες.

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Μονιανός Σπήλιος



Είναι μια φυσική κοιλότητα στο εσωτερικό της Μονιανής γης με δύσκολη πρόσβαση. Ήταν η πανοπλία των κατοίκων της Μονής  την περίοδο της τουρκοκρατίας . Ένας μαγευτικός απογευματινός περίπατος με τον πολιτιστικό σύλλογο της Μονής.

 ευχαριστούμε θερμά τους κ.κ.
Τζανή Μανώλη τ Γεωργίου,  Γραμματικάκη Μανώλη τ Κωνσταντίνου και Πατραμάνη Γιάννη τ Δημητρίου για την πολύτιμή τους βοήθεια στην καταγραφή του φωτογραφικού υλικού για το Μονιανό Σπήλιο












Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Επιθεώρηση σε έργα του δήμου Μαλεβυζίου στην Τύλισο και τη Μονή

Επίσκεψη σε εκτελούμενα έργα του δήμου Μαλεβυζίου στους οικισμούς Τυλίσου και Μονής, πραγματοποίησε ο δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης.
Στην Τύλισο, επιθεώρησε έργα της Δ.Ε.Υ.Α. Μ. τη διάνοιξη του νέου δρόμου που ενώνει την κεντρική οδική αρτηρία με τον αρχαιολογικό χώρο, καθώς και το έργο ανάπλασης του μνημείου των πεσόντων, που βρίσκεται στην είσοδο του οικισμού.
Στη Μονή επιθεώρησε το έργο κατασκευής της νέας παιδικής χαράς, της ανάπλασης και ανάδειξης του μνημείου πεσόντων του οικισμού, καθώς και τις εργασίες της προσθήκης τουαλετών στην αυλή του πρώην δημοτικού σχολείου που σήμερα εξυπηρετεί το ιατρείο, τον πολιτιστικό σύλλογο και το τοπικό συμβούλιο. Τα τρία αυτά έργα αποτελούσαν πάγια αιτήματα των κατοίκων του χωριού και κατασκευάζονται με ίδιους πόρους του δήμου Μαλεβυζίου. Το οικόπεδο μάλιστα που κατασκευάζεται η παιδική χαρά αποτελεί παλαιότερη δωρεά της εκκλησίας προς το δήμο.

Τον δήμαρχο Μαλεβυζίου Κ. Μαμουλάκη συνόδευαν οι αντιδήμαρχοι Π. Περάκης, Μ. Σαμόλης, Κ. Φασουλάκης, Χ. Κουτσογιάνης, οι πρόεδροι των οικισμών Ν. Παπάζογλου (Τυλίσου) και Γ. Πατραμάνης (Μονής), ο Συνήγορος του Δημότη Γ. Δρακουλάκης και ο μελετητής Β. Φασουλάκης.

Αγροτικές επιδοτήσεις

Την προκαταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων βρίσκουν στους λογαριασμούς τους, από σήμερα, οι δικαιούχοι στην Κρήτη αλλά και ολόκληρη τη χώρα.Η αρχή έγινε από τους συνεργαζόμενους με την Αγροτική Τράπεζα, ενώ όσοι έχουν τραπεζικό λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς και την Παγκρήτια θα εισπράξουν τα χρήματα τους, από αύριο ή την Τετάρτη.

Δε λείπουν, ωστόσο, οι δυσάρεστες "εκπλήξεις", καθώς αυτόματα γίνεται παρακράτηση χρημάτων για τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ ή προς τις Ενώσεις για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ή χρέη, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να αντικρίζουν το ποσό στο λογαριασμό τους, "κουτσουρεμένο".

Το υπόλοιπο 50% των επιδοτήσεων προγραμματίζεται να καταβληθεί στους δικαιούχους το Δεκέμβριο, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη.  πηγή http://www.cretalive.gr/

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Αη Γιώργης-Μεθυστής {χυμευτού}

Την  Τετάρτη 2 Νοεμβρίου και ώρα 6.30 μ.μ στον 'Αγιο Γεώργιο  στη Χυμευτού,
η ενορία μας θα εορτάσει την   "ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ" του ομώνυμου Αγίου (Αη Γιώργης  μεθυστής), με εσπερινό ,όρθο, Θεία Λειτουργία και ευλόγηση των Άρτων . Τα πρόσωπα των Αγίων και τα δικά μας θα φωτίζονται μόνο με το φως των κεριών και η ψυχή μας θα αγαλλιάσει μέσα στη σιγαλιά της νύχτας!  Η εμπειρία θα είναι μοναδική .

Μονή