Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Φλέγα 2014

Μεγάλο πάρτυ με τη συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού  Συλλόγου   Μονής και του  ΤΟ.ΣΥ.Ν. Τυλίσου στη Φλέγα το Σάββατο 28  Ιουνίου 2014 στις  10 μ.μ

Η εκδήλωση είναι υπό την αιγίδα του Δ.Ο.Π.Π.Α.Μ
 

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Ανακαλύφθηκε υστερομινωικός τάφος στη Μονή Μαλεβυζίου


Λαξευτός θαλαμωτός τάφος της ύστερης μινωικής περιόδου (περίπου του 1300 πΧ) βρέθηκε σε αγροτικό δρόμο, λίγο έξω από το χωριό   μας  κατά τη διάρκεια των εκσκαφών για την κατασκευή των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού .
Πρόκειται για έναν ομαδικό τάφο που περιείχε τρεις  πήλινες σαρκοφάγους, ένα  σκουλαρήκι,  αγγεία ,υφαντικά βάρη  και χάντρες από διάφορα υλικά ( κάποιες από φαγεντιανή και υαλόμαζα Αιγυπτιακής προέλευσης). Η ανακάλυψη οδήγησε στην αναγκαία σύντομη διακοπή στο έργο, προκειμένου η Αρχαιολογική Υπηρεσία να παρέμβει για την ανασκαφή και προστασία των αρχαίων θησαυρών. Έπειτα από εντατική έρευνα, τα αρχαία αντικείμενα περισυνελέγησαν στα εργαστήρια συντήρησης της αρμόδιας ΚΓ” Εφορείας Αρχαιοτήτων και το έργο της κατασκευής του βιολογικού καθαρισμού συνεχίζεται κανονικά.

 
  Ο δήμαρχος Μαλεβυζίου Κώστας Μαμουλάκης, σε δηλώσεις του, αφού ευχαρίστησε τους αρχαιολόγους και τα στελέχη της Εφορείας για την έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβασή τους, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη νέα αυτή αρχαιολογική ανακάλυψη που αναδεικνύει, όπως δήλωσε, τον μεγάλο πολιτιστικό πλούτο της ευρύτερης περιοχής του Μαλεβυζίου.

Σας υπενθυμίζουμε οτι στα τέλη της δεκαετίας του πενήντα βρέθηκε στο χωριό μας   θαλαμοειδής λαξευτός τάφος της μινωικής εποχής (Υστερομινωικής ΙΙΙ /14ος-11ος αι. π.Χ.)  σε λόφο νοτιοδυτικά του χωριού (στη θέση Ατσόναρος). Περιείχε κιβωτιόσχημες σαρκοφάγους με κάλυμμα, διακοσμημένες με τα γνωστά θέματα και ως κτερίσματα στους νεκρούς λίγα πήλινα αγγεία, μία χάλκινη φιάλη, ένα επίσης χάλκινο μαχαίρι και ένα σφραγιδόλιθο από στεατίτη

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Κατασκευή νέας δεξαμενής στη Μονή

Υπεγράφη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη η έγκριση του έργου εκσυγχρονισμού των αγροτικών δικτύων των Δ. Δ. Κρουσώνα και Τυλίσου, προϋπολογισμού 560.000 ευρώ.
Στο έργο προβλέπεται η αντικατάσταση των παλιών δικτύων άρδευσης στα διαμερίσματα του Λουτρακίου, των Κορφών και της Τυλίσου, η κατασκευή νέας δεξαμενής 300 μ3 στη Μονή και η αντικατάσταση του αντλητικού συγκροτήματος του Καμαριώτη. Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης σε δηλώσεις του τόνισε: «Ο πρωτογενής τομέας της παραγωγής μπορεί και πρέπει να αποτελέσει έναν ισχυρό μοχλό βελτίωσης της τοπικής οικονομίας. Στο Μαλεβίζι αυτό το γνωρίζουμε καλά και με έργα όπως αυτά, ενισχύουμε την παραγωγή, διευκολύνουμε την σκληρή δουλειά των αγροτών και δίνουμε ώθηση στο να αναπτυχθούν περισσότερο οι καλλιέργειες του τόπου μας. Ταυτόχρονα όμως, συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος και στην εξοικονόμηση υδάτινων πόρων, ελαχιστοποιώντας τις διαρροές νερού που είχαμε από ζημιές των παλιών δικτύων, ενώ ενισχύουμε και το δίκτυο πυροπροστασίας των παραπάνω περιοχών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη για το ενδιαφέρον που επέδειξε και σε αυτό το έργο, καθώς και τα στελέχη της τεχνικής μας υπηρεσίας για την πολύ καλή δουλειά που πραγματοποίησαν».
Το έργο χρηματοδοτείτε από τα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (Ο.Π.Α.Α.Χ.).