Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

ο Τυλισσανός Οπλαρχηγός

Η πολιτιστική δράση στην Τύλισσο συνεχίζεται την Κυριακή 3 Ιουλίου , αμέσως μετά την Κυριακάτικη Λειτουργία με μια εκδήλωση μνήμης και απόδοσης τιμής σε έναν πολύ σημαντικό και γενναίο Τυλισσανό Οπλαρχηγό , τον Παναγιώτη Ζερβουδάκη.
"Ο Παναγιώτης Ζερβουδάκης ή Πάνος ή Παναής Ζερβουδάκης γεννήθηκε στην Τύλισσο το 1790 κι από νεαρή ηλικία άρχισε τη δράση του κατά των τυράννων. Η δράση του όμως αυτή έγινε νωρίς γνωστή στις τουρκικές Αρχές, που άρχισαν να τον διώκουν, γι’αυτό αναγκάσθηκε να εκπατριστεί στο Κουσάντασι της Μικρασίας (Νέα Έφεσο), όπου και ασκούσε το επάγγελμα του εμπόρου. Όταν ξέσπασε ο μεγάλος ξεσηκωμός στην Κρήτη, διαπεραιώθηκε με άλλους Κρητικούς και μη στην απέναντι Σάμο, όπου έλαβε μέρος στην απόκρουση των Τούρκων, τον Ιούλιο του 1821, οι οποίοι προσπάθησαν να καταπνίξουν την επανάσταση στο νησί αυτό. Από εκεί, με όλους τους άλλους, ήλθε και αποβιβάσθηκε στο Λουτρό Σφακίων και αμέσως άρχισε την καταπληκτική επαναστατική του δράση, μοναδική σε ένταση, ποσότητα και ποιότητα.
Έλαβε μέρος σ’όλες τις μάχες που έγιναν στη δυτική Κρήτη μέχρι τα μέσα του 1822, όπως στη μάχη του Βαρύπετρου, το Δεκέμβρη του 1821, της Φορτέτζας Ρεθύμνης, στις 14-4-1822  και η πορεία του συνεχίστηκε με την ίδια ένταση και πίστη…
Το 1825 κατέβηκε ξανά στην Κρήτη και διορίσθηκε μέλος της Τριμελούς Επιτροπής, που διηύθυνε τον αγώνα και αργότερα του πενταμελούς “Στραταρχείου της Κρήτης….Ο Γιάννης Χριστάκης  λέει σχετικά:
"Θα μπορούσα να χαρακτηρίσω τον άνδρα ως τον Μάρκο Μπότσαρη της άλλης Ελλάδας, γιατί, όπως λέει ο Β. Ψιλάκης, ήταν “έμφρονας” και όπως τον χαρακτηρίζει ο Χουρμούζιος αγαθός στρατηγός". Πέθανε το 1848 στην Πρόνοια Ναυπλίας φτωχός, με το βαθμό του υποστράτηγου".
 Στη μνήμη του θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσει ομιλία για τη ζωή του και τους αγώνες του  από τον Μανώλη Αστυρακάκη  Φιλόλογο.
Στις 20:00 το βράδυ της ίδιας ημέρας θα γίνει η παρουσίαση βιβλίου της Μαρίτας Μυρωνάκη "ΟΙ ΚΑΛΗΜΕΡΕΣ" και θα ακολουθήσει ανοιχτός διάλογος με θέμα: "η θετική στάση ζωής- ο μεγάλος μας σύμμαχος!" Η παρουσίαση θα γίνει στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Δημοτικού Σχολείου Τυλίσσου.

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Το νέο Δ.Σ. του Π.Σ. Μονής Μαλεβυζίου

Στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μονής Μαλεβυζίου, σήμερα Κυριακή 26  Ιουνίου 2011  και ώρα,8μ.μ. το νεοεκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου, έπειτα από προφορική πρόσκληση του πλειοψηφήσαντος διοικητικού συμβούλου Γωνιανού Σπυρίδωνος, συνήλθε σε σώμα, προκειμένου να εκλεγεί ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος, ο γενικός γραμματέας και ο ταμίας, βάσει του καταστατικού του συλλόγου.
Το νέο Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Μονής Μαλεβυζίου είναι:
Πρόεδρος:         Γωνιανός   Σπυρίδων τ. Ευαγ.
Αντιπρόεδρος:   Πατραμάνης  Ευάγγελος τ. Δημ.
Γραμματέας:     Φραγκιαδάκη  Σοφία τ. Ιωάν.
Ταμίας:              Αναστασάκη- Καβροχωριανού  Καλλιόπη τ. Γεωργ.
Μέλος:              Βάμβουκα  Χριστίνα τ. Βασ.
Μέλος:              Καβροχωριανού  Βασιλεία τ. Χαρ.
Μέλος:              Κουτεντάκης   Ιωάννης τ. Κωνστ.


{απόσπασμα Πρακτικού 2 / 2011}

Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Δύο αστεροειδείς σε απόσταση «αναπνοής»

 
Ο ένας θα περάσει ξυστά από τη Γη τη Δευτέρα και ο άλλος έρχεται τον Νοέμβριο
Δύο αστεροειδείς σε απόσταση «αναπνοής»
Την Δευτέρα θα περάσει ξυστά από την Γη ο αστεροειδής 2011 MD

Επιστήμονες και ερασιτέχνες αστρονόμοι προετοιμάζονται για την έλευση του αστεροειδή 2011 MD που αναμένεται να περάσει πάνω από τη Γη τη Δευτέρα. Ο αστεροειδής θα περάσει σε απόσταση περίπου 20 χιλιάδων χλμ από τον πλανήτη μας και θα είναι ορατός ακόμη και από ένα μικρό οικιακό τηλεσκόπιο. Τον Νοέμβριο αναμένεται να μας πλησιάσει ένας γιγάντιος αστεροειδής ο οποίος αν κατέληγε στη Γη θα προκαλούσε ανυπολόγιστες καταστροφές.

Ο επισκέπτης της Δευτέρας

Ο αστεροειδής 2011 MD είναι ένας διαστημικός βράχος με διάμετρο 10-50 μέτρα και η έλευση του έγινε γνωστή προχθές όταν τον εντόπισε ένα ρομποτικό τηλεσκόπιο στο Νέο Μεξικό που ασχολείται με την αναζήτηση διαστημικών σωμάτων που μπορεί να αποτελέσουν πιθανή απειλή για την Γη.

Το κοντινότερο πέρασμά του από τη Γη θα γίνει τη Δευτέρα 27 Ιουνίου πάνω από το Νότιο Ημισφαίριο του πλανήτη. «Είμαστε βέβαiοι ότι θα περάσει πολύ κοντά αλλά τελικά θα μας προσπεράσει. Ακόμη όμως και αν εισέλθει στη γήινη ατμόσφαιρα δεν κινδυνεύουμε αφού είναι αρκετά μικρός και θα καταστραφεί  προσφέροντάς μας το εντυπωσιακό θέαμα μιας λαμπρής μπάλας φωτιάς που κινείται στον ουρανό.

Ο «υποψήφιος» Αρμαγεδδών


Πιο σοβαρή όμως είναι η περίπτωση του 2005 YU55 που αναμένεται να πλησιάσει τον πλανήτη μας στις αρχές Νοεμβρίου. Το κοντινότερο πέρασμά του συμβεί στις 8 Νοεμβρίου όταν ο αστεροειδής θα βρεθεί σε απόσταση 300 χιλιάδων χλμ από τη Γη.

Ο αστεροειδής 2005 YU55 έχει διάμετρο 400 μέτρων, ζυγίζει 50 εκατομμύρια τόνους και σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος διαστημικό σώμα που έχει πλησιάσει σε τόσο κοντινή απόσταση τη Γη. Σε περίπτωση που ο 2005 YU55 λοξοδρομήσει και πέσει στη Γη υπολογίζεται ότι θα καταστρέψει ο,τιδήποτε βρίσκεται σε ακτίνα δέκα χιλιάδων τετραγωνικών χλμ!πηγη -  το βήμα

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Ολική έκλειψη Σελήνης

 
Από ολόκληρη την Ελλάδα θα είναι ορατή - καιρού επιτρέποντος - η πρώτη ολική έκλειψη Σελήνης για το 2011. Το βράδυ της Τετάρτης 15 Ιουνίου, η σκιά της Γης θα πέσει πάνω στο δορυφόρο της "σβήνοντας" τον και "αναδεικνύοντας" τα αστέρια.

Η Σελήνη αναμένεται να ανατείλει περίπου στις 20:50, ενώ η έναρξη της μερικής έκλειψης από τη σκιά της Γης θα αρχίσει περίπου στις 21:20 (η Σελήνη θα βρίσκεται σε γωνία μόλις πέντε μοιρών από τον ορίζοντα). Η έναρξη της ολικής φάσης της έκλειψης θα είναι κατά τις 22:20 το βράδυ και η Σελήνη θα βρίσκεται σε ύψος περίπου 13 μοιρών.

Η ολική φάση της έκλειψης θα διαρκέσει επί σχεδόν 100 λεπτά (η τελευταία έκλειψη που ξεπέρασε αυτή τη διάρκεια, είχε λάβει χώρα τον Ιούλιο του 2000), γεγονός που θα συμβάλλει οι παρατηρητές να μπορέσουν να δουν την ολική φάση και σε μεγαλύτερο ύψος.

Η ολική φάση αναμένεται να τελειώσει λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, όταν η Σελήνη θα βρίσκεται σε ύψος 24 μοιρών σε σχέση με τον ορίζοντα, ενώ η μερική φάση της έκλειψης θα τελειώσει μια ώρα αργότερα, λίγο μετά τη μία το βράδυ, με τη Σελήνη σε ύψος 27 μοιρών.

Η έκλειψη της Σελήνης είναι δυνατό να παρατηρηθεί ακόμα και δια γυμνού οφθαλμού, καθώς η παρατήρηση ούτε κάποιον κίνδυνο ενέχει, ούτε απαιτεί ειδικό αστρονομικό εξοπλισμό. Αξίζει να ότι το "σβήσιμο" του φεγγαριού από το νυχτερινό ουρανό θα επιτρέψει στους θεατές να δουν "με άλλα μάτια" τα αστέρια.

Όλο το φαινόμενο, εκτός από την Ευρώπη, θα είναι ορατό από την Ανατολική Αφρική, την Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και τη Δυτική Αυστραλία, ενώ άλλες περιοχές του πλανήτη θα δουν μόνο ένα μέρος του και άλλες, όπως η Βόρεια Αμερική, θα το χάσουν.

Μια δεύτερη ολική έκλειψη Σελήνης θα συμβεί φέτος, στις 10 Δεκεμβρίου, ενώ η επόμενη θα λάβει χώρα στις 27 Ιουλίου 2018.

Σε όλες τις περιπτώσεις, τόσο στις 15 Ιουνίου, όσο και στις επόμενες, η έκλειψη θα είναι "κεντρική, δηλαδή το φεγγάρι θα διέλθει από το κέντρο της σκιάς της Γης. Είχε προηγηθεί μια μερική ηλιακή έκλειψη στις 4 Ιανουαρίου φέτος, που ήταν ορατή από τη χώρα μας.

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Αναβίωση του Αλωνίσματος της ταγής


Ο  Πολιτιστικός Σύλλογος Μονής Μαλεβυζίου σας καλεί στην αναβίωση του Αλωνίσματος  της ταγής ,την Κυριακή 19 Ιουνίου 2011 και ώρα 4μ.μ .
Η εκδήλωση θα γίνει στην τοποθεσία Πλακάλωνα και τα παιδιά θα μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στη δραστηριότητα.


Ταυτόχρονα θα  γίνεται  άλεσμα σταριού με τον παραδοσιακό χειρόμυλο και ψήσιμο ξυνόχοντρου και χόντρου με χοχλιούς



Το αλώνισμα ξεκινά με το στρώσιμο του αλωνικού μέσα στην κούπα του αλωνιού και για το σκοπό αυτό οι αλωνάρηδες μεταφέρουν τ αλωνικό από τη θέση που είναι στιβιασμένο μέσα στ αλώνι κατά σωρούς και ένας απ αυτούς το απλώνει σ όλο τ αλώνι με το διχάλι δηλ. ένα ξύλινο εργαλείο με μακρύ χέρι, σε σχήμα περισπωμένης με διχάλα στην πάνω άκρη της οποίας τα χαχάλια (τα δυο ανοιχτά μέρη) είναι γυρισμένα προς τ απάνω με άκρες χωρίς αιχμή (κούτουλες).
Μετά το άπλωμα του αλωνικού μέσα στ αλώνι, που πρέπει να είναι του ίδιου πάχους σ όλα τα σημεία, για να περνά εύκολα ο βολόσυρος και να μη μπουκώνει, αρχίζει το αλώνισμα.
Και στο αλώνισμα χρειάζεται να ζευτούν τα δυο βόδια στον ίδιο ζυγό του οργώματος και κατά τον ίδιο τρόπο ζεψίματος, με τη διαφορά ότι αντί να συνδεθούν τα λούρα με τ αλέτρι συνδέονται με το βολόσυρο.
Ο βολόσυρος αποτελείται από δυο χοντρές σανίδες, πολύ σκληρού ξύλου, συναρμολογημένες ώστε να σχηματίζουν ενιαίο σώμα στενότερο, μπροστά και πλατύτερο πίσω, όπου φέρνει σε κάθε άκρα μια προεξοχή-δόντι-για να πατεί ο βολόσυρος, όταν τοποθετείται όρθια. Το μπροστινό στενότερο μέρος του βολοσύρου κυρτώνεται λίγο προς τ απάνω για να διευκολύνεται το γλύστρημα του πάνω στ αλωνικό. Στην από κάτω επιφάνεια και μέχρι το ύψος της κύρτωσης υπάρχουν κατάσπαρτες υποδοχές, μέσα στις οποίες είναι σφηνωμένες οι βολοσυρόπετρες (κοφτερές βένες τσακμακόπετρας-πυρίτη λίθου), οι οποίες με το πέρασμα του βολοσύρου πάνω στ αλωνικό το κατακόβουν και έτσι συντελείται το αλώνισμα. Οταν με τον καιρό στομώσουν οι βολοσυρόπετρες αντικαθιστούνται με καινούριες ή με μεταλλικές λεπίδες. Στην από πάνω επιφάνεια του βολοσύρου και επί του κατά πλάτος των σανίδων χοντρού ξύλου, λίγο πριν την κύρτωση είναι στερεωμένος κρίκος, όπου προσαρμόζεται το ένα άκρο του άγκριστρου, του κατσουνιού με το οποίο γίνεται με εξάρτηση η σύνδεση ζυγού και βολοσύρου. Κατά το αλώνισμα το βολόσυρο σύρνουν τα βόδια, που διευθύνει ο αλωνάρης ορθός πάνω από το βολόσυρο, για να γυρίζουν κυκλικά στ αλώνι, και για να πιέζει με το βάρος του το βολόσυρο και τις πέτρες να κόβουν καλύτερα το αλωνικό. Αλωνάρης μπορεί να είναι και παιδί άνω των δώδεκα χρόνων, εφ όσον τα ζευτικά είναι καλά μερωμένα, οπότε στην περίπτωση αυτή, για να συμπληρωθεί το βάρος του άλωνάρη, τοποθετείται στη μέση του βολοσύρου μια σχετικά μεγάλη πέτρα. Επίσης, αλωνάρης μπορεί να γίνει και ηλικιωμένος άντρας ή γυναίκα, οπότε στερεώνεται πάνω στο βολόσυρο καρέκλα, για να διευθύνει καθιστά τα ζώα στο αλώνισμα.
Ο αλωνάρης διευθύνει τα ζώα με το ζεύτη, και τα παρακινεί στο περπάτημα με το νυματερό, μια μικρή βέργα (ράβδος), που έχει μπροστά νύμα-κεντρί, με το οποίο κεντρίζει τα ζώα.
Όσο προχωρεί το αλώνισμα, ο βολόσυρος σχηματίζει ένα είδος αυλακιάς στα χείλη της οποίας μένει αλώνευτο αλωνικό και που μοιάζουν σαν στεφάνια. Αυτά τα στεφάνια καλείται από καιρό σε καιρό ο βοηθός του άλωνάρη να χαλάσει με το διχάλι και να τα ρίξει μέσα στην αυλακιά.
Αν μετά το αλώνισμα του αλωνεμένου αλωνικού απομένει και άλλο αλώνευτο, τότε ο βοηθός του άλωνάρη θα κάμει το λεγόμενο σύμπαλμα, δηλ. θα πάρει νέα ποσότητα αλωνικού και θα τη ρίξει σε διάφορα σημεία του αλωνιού και σε συνέχεια θα την απλώσει με το διχάλι πάνω στο ήδη αλωνεμένο. Συμπάλματα, με την προσταγή του άλωνάρη «έλα να συμπάλεις» θα γίνονται ώσπου να μένει αλώνευτο το αλωνικό στη στίβα. Αν το αλωνικό είναι πάρα πολύ μεγάλης ποσότητας, όπως συμβαίνει κυρίως στα σιτηρά, το αλωνεμένο σωρεύεται γύρω από το σωρό, οπότε γίνεται νέα στρώση και άπλωμα του αλωνικού που απομένει, καθώς και νέα κατοπινά συμπάλματα. Ισως είναι περιττό, να τονιστεί ότι το αλώνισμα γίνεται στην πυρά της μέρας δηλ. στις πιο ζεστές ώρες, γιατί φρυγανιάζει (αποξεραίνται) τελείως το αλωνικό, κι έτσι διευκολύνεται πολύ το αλώνισμα με το βολόσυρο και τα πατήματα των ζευγατικών. Αυτός είναι ο λόγος, που όταν είναι προβέτζες (συννεφιασμένες μέρες) δεν γίνεται αλώνισμα, γιατί ανεπαλιάζει (μαλακώνει) το αλωνικό και δεν κόβεται. Οι πολύ ζεστές ανέφελες μέρες λέγονται αλωνόμερες που διαρκούν συνήθως από τις δέκα το πρωί ως στις πέντε το πολύ το απόγευμα, επειδή με το βράδιασμα ανεδίδει (υγροποιείται) το αλωνικό και γι αυτό ξεζέβγονται την ώρα αυτή τα βούγια από τ αλώνι.
Αφού ξετελέψει  το αλώνισμα, θα ακολουθήσει η διαδικασία του λιχνίσματος . Η διαδικασία αυτή αρχίζει με το ξέζεμα των ζευτικών και την απομάκρυνση τους από την κούπα του αλωνιού μαζί με τα σύνεργα του αλωνίσματος-βολόσυρος-ζυγός-διχάλι-νυματερό. Μετά οι αλωνάρηδες θα ασχοληθούν στο να στέσουν το λεγόμενο λαμί. Το λαμί αποτελείται από το αλωνεμένο αλωνικό, που συγκεντρώνεται στη μέση και κατά μήκος του αλωνικού σε σχήμα παραλληλεπιπέδου, του οποίου οι δυσανάλογα μικρές πλευρές τοποθετούνται κάθετα προς την συνηθισμένη πνοή του ανέμου και οι δυο στενές πλευρές λίγο πιο μέσα από τον αλωνόγυρο. Η συγκέντρωση αυτή του αλωνικού γίνεται με το θρινάκι, δηλ. μια ξύλινη παλάμη με τρεις-τέσσερεις τριγωνικές εγκοπές και τέσσερα-πέντε σφηνοειδή κουτουλά δόντια και με την ατόφια (χωρίς δόντια) ξύλινη παλάμη. Ταυτόχρονα με τη συγκέντρωση του αλωνικού γίνεται τέλειο σκούπισμα όλης της λοιπής επιφάνειας του αλωνικού από τις γυναίκες βοηθούς με βουρλοπαρασύρες- (σκούπες από μεστωμένα και καρπισμένα βούρλα) που οι κορφές τους σχηματίζουν μεγάλο σχετικά θύσανο, που εξασφαλίζει το παράσυρμα (σκούπισμα). Ύστερα απ αυτά αρχίζει το λίχνισμα, που έχει σκοπό να χωρίσει τον καρπό του αλωνικού από τ άχυρα, που για να πετύχει χρειάζεται να φυσά ουρματικός αέρας δηλ. συνεχής αλλά όχι σφοδρός. Μόλις λοιπόν αρχίσει να συρματεί ο αέρας ξεκινά το λίχνισμα, που αν το αλωνικό είναι πολύ και το λαμί του μεγάλο, ανεβαίνουν επάνω στο λαμί δυο λιχνιστάδες, ο ένας από τη μια άκρη κι ο άλλος από την άλλη, με τα θρινάκια στα χώρια και με τα κεφάλια δεμένα με μαντήλι, για να μην καθίζουν πάνω τ άχερα, καί επιδίδονται με συνεχείς ρυθμικές κινήσεις να καρφώνουν τα θρινάκια μέσα στο λαμί, να παίρνουν μια ποσότητα και να τη ρίχνουν σχετικά ψηλά προς τη μπροστινή μεριά του αλωνιού κόντρα στον αέρα. Μ αυτό τον τρόπο ο καρπός σαν πιο βαρύς πέφτει μπροστά και το άχερο παρασύρεται από τον αέρα στο πίσω μέρος του αλωνιού, ενώ το πολύ λεπτό άχερο- η σκόνη- παρασύρεται ακόμη πιο πίσω έξω από την κούπα του αλωνιού -την σκονίστρα.
Η δουλειά αυτή του πρώτου διαχωρισμού του καρπού από τ άχερα του αλωνικού λέγεται ξεχέρισμα . Κατά το ξεχέρισμα ο λιχνιστής πρέπει να προσέχει, ώστε, όταν δίδει στ άχερα τη Θρινακιά, το ύψος της να είναι τέτοιο, που ούτε ο καρπός να φεύγει από το μπροστινό μέρος του αλωνιού ούτε τα άχερα να παρασύρονται έξω από το πίσω του μέρος.
Με το ξεχέρισμα αποχωρίζεται το περισσότερο μέρος του άχερου, παραμένουν όμως μαζί με τον καρπό τα πιο χοντρά άχερα -τα κοντύλια- που σαν βαρεία κι αυτά δεν τα παίρνει ο αέρας. Για ν απαλλαγεί ο καρπός κι από τα κοντύλια, σχηματίζεται καινούριο λαμί από καρπό και κοντύλια, αφού δε σκουπιστεί πάλι τ αλώνι κυρίως από το μπροστινό μέρος, αρχίζει το ξελίχνισμα με ένα μόνο λιχνιστή, που με την ατόφια ξύλινη παλάμη δίδει τ αέρα λίγο-λίγο το καινούριο λαμί προσέχοντας τον καρπό να πέφτει πάνω στη μπροστινή πλευρά, ώστε σιγά-σιγά να σχηματιστεί πρόσωπο από καθαρό κάπρο.
Ταυτόχρονα οι βοηθοί του ο ένας με παράσυρο (πλακέ σκούπα από μικρό θάμνο προσδεμένη σε στελιάρι) παρασύρει απάλαφρα (ελαφρά) από το σχηματιζόμενο πρόσωπο του καρπού τα κοντύλια που δεν πήρε ο αέρας, ενώ η ακολουθούσα άλλη βοηθός παρασύρει με βουρλοπαρασύρα όσα κοντύλια αφίνει ο παράσυρος και τα οποία όλα μαζί σωρεύονται σε μιαν άκρη τ αλωνιού. Με τον τρόπο αυτό και με το συνεχές δόσιμο στου αέρα του λιχνισταριού, που παίρνει πάντοτε ο λιχνιστής από το πίσω μέρος του προσώπου, το οποίο σιγά σιγά και ανεπαίσθητα μετατωπίζεται όλο και λίγο πιο μπρος, που έρχεται στιγμή κατά την οποία το πρόσωπο καθαρού καρπού που σχηματίστηκε βρίσκεται πιο μπρος από τη μπροστινή γραμμή -πλευρά του λαμιού-, οπότε γίνεται το λεγόμενο ξεπάτωμα τ αλωνιού. Δηλ. σκουπίζεται ο πάτος στα σημεία του είχε καταλάβει το λαμί και σωρεύγεται από λίγο-λίγο προς το μέρος, του λιχνιστή που το λιχνά κι αυτό πάνω στο πρόσωπο και απαλάσσεται από τα κοντύλια. Ενώ στο μεταξύ περισσευούμενοι βοηθοί του απασχολούνται με το σώρεμα των άχερων στην πίσω μεριά του αλωνιού και στο τέλειο σκούπισμα του.
΄Ετσι μετά το λίχνισμα και των τελευταίων κατάλοιπων του πάτου ο λιχνιστής με κατάλληλους χειρισμούς της ξύλινης παλάμης και την ταυτόχρονη απαλλαγή του καρπού από τα τελευταία κοντύλια αλλάσει το σχήμα του προσώπου του καθαρού καρπού και από μακρουλό (επίμηκες), που ήταν, γίνεται σιγά σιγά κωνικός σωρός, ο δε καθαρός καρπός, που αποτελεί το σωρό λέγεται μάλαμα. Μόλις τελειώσει ο σωρός του μαλάματος ο λιχνιστής χαράσσει με την παλάμη λίγο πιο πάνω από τη βάση του σωρού κυκλικό αυλάκι ρηχό κι έπειτα με τον ίδιο τρόπο σχηματίζει σταυρό, που οι βραχίονες του αρχίζουν από τον κύκλο της βάσης και συναντούνται στην κορυφή του σωρού του μαλάματρς, όπου στη συνέχεια καρφώνει κάθετα το στελιάρι της παλάμης. Μετά απ αυτό παρατάσσονται όλοι οι αλωνάρηδες, λιχνιστάδες και βοηθοί καθώς και τα παιδιά τους και με μέτωπο προς ανατολάς κάνουν ο καθένας από τρεις μετάνοιες με το ανάλογο σταυροκόπημα κι έπειτα παίρνει ο καθένας από το σωρό μια χούφτα μάλαμα το φιλεί και το επιστρέφει πάλι στο σωρό ευχόμενος «και του χρόνου». Αν δε συμπέσει νάρθει κανείς ξένος κατά τη διάρκεια του λιχνίσματος ή ξελιχνίσματος χαιρετά με την καθιερωμένη ευχή «χίλια μουζούρια-πολλά τα έτη σας» και του ανταποδίδεται ο χαιρετισμός «δυο χιλιάδες στ αρχοντικό σας-καλώς ορίσετε». .
Μετά το στέσιμο του σωρού του μαλάματος και την οικογενειακή προσευχή, η γυναίκα βοηθός καταπιάνεται με το ξεκαθάρισμα των κοντύλων , εφ όσον βέβαια πρόκειται για λοϊσίματα. Το ξεκαθάρισμα αυτό γίνεται με το βόλισμα αν πρόκειται για χοντρόκοκκο λοίσιμο, όπως είναι τα κουκιά, ή με το κοσκίνισμα, όταν το λοίσιμο είναι ψιλόκοκκο, όπως είναι η φακή, ο βίκος κ.λ.π.
Το βόλισμα γίνεται με τη βοήθεια του βολίστη, ενός στρογγυλού ντενεκεδένιου εργαλείου που περιβάλλεται με ξύλινο γύρο ύψους ως είκοσι το πολύ πόντους και του οποίου ο πάτος είναι κυκλικά ολοτρύπητος με σχετικά μεγάλες τρύπες που να χωρούν το πέρασμα των κουκιών, ροβιθιών κ.λ.π. Μέσα στο βολίστη μπαίνει κάθε φορά μια ποσότητα κοντύλων ανάκατη με καρπό και μετά σ ένα διπλανό χώρο η γυναίκα ανακινεί με κάποια δύναμη δεξά-ζερβά το βολίστη, με στηριγμένα τα δάκτυλα των χεριών της, σε τρόπο ώστε κατά τη ρυθμική αυτή κίνηση να μετατοπίζεται μέσα στο βολίστη το περιεχόμενο του, οπότε οι καρποί μόλις έρθουν σ επαφή με τις τρύπες να πέφτουν και να μένουν μόνο τα κοντύλια. Με ανάλογο τρόπο γίνεται και το ξεκοντύλισμα των λοϊσιμάτων, που έχουν μικρούς κόκκους, όπως η φακή, το ρόβι, το βίκος κ.λ.π. μόνο που αντί του βολίστη χρησιμοποιείται το κόσκινο, ένα εργαλείο όμοιο σε όλα με το βολίστη μόνο πως έχει δυο λογιώ (ειδών) τρύπες σε εναλλασσόμενες κυκλικές σειρές μακρουλές ή στρογγυλές, αλλά πολύ μικρότερες από τις τρύπες του βολίστη.
Με τον ίδιο τρόπο γίνεται το αλώνισμα και το λίχνισμα των σιτηρών. Οι μόνες διαφορές στο αλώνεμα είναι ότι τόσο κατά την αρχική στρώση τ αλωνιού όσο και στα μετέπειτα συμπάλματα οι αλωνάρηδες φέρνουν τα δεμάτια τ αλωνικού από την αντίστοιχη θεμονιά και τα σπούν κατά διαστήματα μέσα στ αλώνι και κατόπιν τ απλώνουν με το διχάλι. Και στα σιτηρά γίνεται σώρεμα τ αλωνικού, όταν πληθύνει τ αλωνεμένο, καθώς και νέα στρώση γύρω από το σωρό.
Και στο λίχνισμα εφαρμόζεται η ίδια διαδικασία στο στήσιμο του λαμιού και στο ξεχέρισμα. Μόνη πάλι διαφορά είναι ότι μετά το ξεχέρισμα εκτός από τα κοντύλια μένουν και τα λεγόμενα βαβούλια δηλ. καρποί με περίβλημα ή ακόμη κομμάτια από κεφαλές τ αλωνικού. Στην περίπτωση αυτή σταματά το λίχνισμα και απλώνεται το ξεχερισμένο αλωνικό, για να ξαναλωνευτεί, αλλά όχι με βολόσυρο παρά μόνο με τα πόδια των ζευτικών, που ζεύονται αλισίδι και γυρίζουν τσαλαπατώντας τ αλωνικό μέχρι να λυώσουν τα βαβούλια. Μετά από το τελευταίο αυτό αλώνισμα-ποδοπάτημα ξαναστένεται λαμί και συνεχίζεται το λίχνισμα και το ξεκοντύλισμα ώσπου να γίνει ο σωρός του μαλάματος, το σταύρωμα του σωρού, και η οικογενειακή προσευχή.
Τα κοντύλια στα σιτηρά λέγονται κοντύλοι και σωρεύονται σε μια άκρα τ αλωνιού, για να αποτελέσουν το τελευταίο αλωνικό ή χρονιάς με βολόσυρο και αλισίδι.
Αλώνεμα με αλισίδι-ζέψιμο γίνεται και σε κάθε περίπτωση, που δε μπαίνει βολόσυρος είτε γιατί το αλωνικό είναι λίγο και στο στρώσιμο μένει πολύ φτηνό, οπότε οι πέτρες του βολόσυρου βρίσκονται στον πάτο του αλωνιού, είτε γιατί το ίδιο τ αλωνικό δε σηκώνει βολόσυρο, όπως συμβαίνει με τα ροβίθια.
Βέβαια, όπως είναι φυσικό, μετά το ξελίχνισμα του κάθε αλωνικού ο καθαρισμένος καρπός σακκιάζεται (μπαίνει σε σακκιά) και μεταφέρεται με το φορτηγό ζώο στο σπίτι του ιδιοκτήτη γεωργού, όπου αποθηκεύεται στα κατάλληλα δοχεία, πιθάρια, κασόνες κ.λ.π. μέχρι να έρθει, η ώρα, που θα ξοδευτούν από την οικογένεια του, ή θα πουληθούν στην αγορά, για την εξοικονόμηση και των άλλων αναγκών και κυρίως σε εντυμασά και καλίκωση.
Κατά τη διάρκεια της εναλλαγής των αλωνικών στο αλώνισμα, λίχνισμα, σόδιασμα παρουσιάζεται η ανάγκη, ν αδειάσει τ αλώνι από τα άχερα, που σποριάζονται στο πίσω του μέρος. Γι αυτό κατά διαστήματα τις πρωινές ώρες σακκιάζονται σε παλέτσες και μεταφέρονται μια μια με τον ώμο του ανθρώπου ή δυο-δυο φορτίο με το ζώο και αποθηκεύονται στον αχεργιώνα (αχυρώνα) δηλ. ένα αποκλειστικό για τ άχερα μεγάλο δωμάτιο, εντελώς στεγανό, όπου φυλάσσονται και προστατεύονται τ άχερα από την υγρασία, για τη διατροφή των οικόσιτων ζώων. Στα σπίτια με την παλιά στέγη από δοκάρια, σκίζες και λεπίδα ανοίγεται κάθε χρόνο σε ορισμένο σημείο του αχεργιώνα η αχερότρυ-πα, από την οποία χύνονται μέσα τ άχερα, αφού προηγουμένως κλειστεί από μέσα η πόρτα, κι έτσι ο αχεργιώνας παίρνει περισσότερα άχερα γιατί γεμίζει και το στίβασμα γίνεται καλλίτερα, επειδή τα άχερα πατιούνται από άνθρωπο που κατεβαίνει από την αχερότρυπα, και καθίζουν.
Κατά την αποθήκευση των άχερων γίνεται κάποια διαλογή, ώστε τ άχερα από λοϊσίματα και προπάντων τα φακάχερα, βικάχερα, ροβάχερα να μπαίνουν μονόπαντα (στο αυτό μέρος), για να παίρνονται παραϋστερα (αργότερα) χωριστά και να δίδονται τροφή στα οικόσιτα λιανά οζά (αίγες και πρόβατα).
 πηγη laogrofia

Πάτρικ Λη Φέρμορ

 Ο  Πάτρικ Λη Φέρμορ  έφυγε πλήρης ημερών . Η Κρήτη χρωστά πολλά σε αυτόν τον ατρόμητο Εγγλέζο που αν και πολέμησε υπέρ της δικής του χώρας έκανε το νησί μας δεύτερη πατρίδα του!
Ο βρετανός συγγραφέας  έγινε γνωστός για τη δραση του στην Κρήτη κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμιου Πολέμου και κυρίως για τη συμμετοχή του στην απαγωγή του γερμανού στρατηγού Χάινριχ Κράιπε, το 1944.

Μετά τον πόλεμο ο Φέρμορ έγραψε βιβλία για τις εμπειρίες του από την Αντίσταση και το 1960 εγκαταστάθηκε στην Καρδαμύλη.  

Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Αναβίωση του Θέρους

Ο  πολιτιστικός σύλλογος Μονής Μαλεβυζίου σας καλεί στην αναβιώση  του Θέρους του κριθαριού, την  Παρασκευή  8  Ιουνίου 2012 και ώρα 8π.μ στην τοποθεσία Πλακάλωνα.
Ελάτε να μας βοηθήσετε με τα δρεπάνια σας..
και αν δεν έχετε θα σας δώσουμε εμείς!


Το θέρισμα των δημητριακών γίνεται με τη σειρά της ωριμότητας αυτών με πρώτο το κριθάρι, δεύτερο, το μιγάδι (κριθάρι -σιτάρι), τρίτο το σιτάρι και τελευταία την ταγή . Στο θέρισμα των σιτηρών χρησιμοποιείται το δραπάνι, ένα σιντερένιο εργαλείο με ξύλινη χερολαβή. Με τη βοήθεια του δρεπανιού η θερίστρα αποσπά μικρό τμήμα από τα άθερα στάχυα, το οποίο πιάνει από το μέσο περίπου του ύψους τους και αμέσως κατεβάζει το δρεπάνι και κόβει σύριζα τα πιασμένα στάχυα. Την κίνηση αυτή επαναλαμβάνει δυο τρεις φορές  μέχρι να γεμίσει το εσωτερικό της παλάμης της με θερισμένα στάχυα. Η πρώτη και δεύτερη ποσότητα του θερίσματος λέγεται πιάσμα και τα πιάσματα που γεμίζουν τη χούφτα της θερίστρας λέγονται μάτσα. Το κάθε μάτσο τοποθετείται χάμω και πίσω από την αποθέρα (σημείο που χωρίζει θερισμένο και αθέριστο χωράφι) σε τέτοιο τρόπο ώστε οι κεφαλές του ενός μάτσου να αγγίζουν τις ράπες του άλλου μάτσου. Μ αυτό τον τρόπο και με την τοποθέτηση τεσσάρων έως έξι μάτσων δημιουργούνται οι λεγόμενες αγκαλιές, οι οποίες δένονται αργότερα και σχηματίζονται τα δεμάτια. Κάθε τέσσερα δεμάτια κάνουν ένα φορτίο για το αλώνι, όπου στοιβιάζονται  μεθοδικά στον καθορισμένο για το κάθε είδος χώρο του αλωνόγυρου και σχηματίζουν τις λεγόμενες θημωνιές. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις κακοχρονιάς που τα σιτηρά, ιδίως στις χαλέπες, δεν παίρνουν μπόι (ύψος). Και τότε ούτε θερίζονται με δρεπάνι ούτε δένονται σε δεμάτια, αλλά συγκομίζονται με τα χέρια και κουβαλούνται (μεταφέρονται) με τσ ανάπλες.
 Οι θερίστρες για τον ήλιο φορούν μαντήλια,΄ενώ για τα αγριόχορτα φορούν κάλτσες σε χέρια και πόδια.
 Για δροσερό νερό,χρησιμοποιούσαν το πήλινο σταμνί.
Οι καλές ή κακές χρονιές και οι καλές ή κακές σοδειές εξαρτούνται από τις πολλές ή λίγες βροχές της χρονιάς, τόσο οι πρώϊμες όσο και προ πάντων οι όψιμες. Ο γεωργός όμως αποδίδει μεγαλύτερη σημασία για την καλή απόδοση της χρονιάς, στα. όψιμα νερά και τονίζει: «Σαν βγάλει ο Μάρτης δυο νερά κι Απρίλης άλλο ένα, χαρά σε κείνο το ζευγά πούχει πολλά σπαρμένα».
Ανεξάρτητα από την καλή ή κακή χρονιά όταν τα χωράφια είναι πολύ μακριά από το χωριό οι θεριστάδες των σιτηρών για να μη χάνουν εργάσιμο χρόνο στο άμε κι έλα  ξωμένουν  στο χωράφι και μόνο ο κουβαλητής πηγαινοέρχεται στο αλώνι, και στο χωριό, απ όπου παίρνει και τη φαγοπιοτούρα της εργατιάς κάθε μέρα.
Η διατροφή των  θεριστάδων δεν είναι καθόλου πλουσιοπάροχη κι αυτό γιατί σχεδόν πάντοτε στην αργατιά συμμετέχει και η νοικοκερά του σπιτιού κι έτσι δεν υπάρχει στο σπίτι το κατάλληλο πρόσωπο, που θα φροντίζει για την κατά το δυνατό καλύτερη διατροφή. Η στοιχειώδης αυτή διατροφή γίνεται σε τρία στάδια καθημερινά. Το πρώτο στάδιο είναι το κολατσό , που γίνεται γύρω στις εννιά και περιελάμβανε συνήθως τυρί,ελιές και ψωμί ή ντάκο.Το δεύτερο στάδιο ημερήσιας διατροφής είναι το μεσημεριάτικο, οπότε τρώγεται μεγειρεμένο φαγητό, που ετοιμάζει στο σπίτι στα γρήγορα ο κουβαλητής και το μεταφέρνει μέσα στο κατάλληλο πήλινο ή εμαγέ δοχείο στο χωράφι. Το μαγείρεμα αυτό αποτελείται συνήθως από όσπρια και μάλιστα πρωτοφανίστικα κουκιά (νέας σοδειάς) . Και το τελευταίο στάδιο της διατροφής αυτής είναι το δείπνο με μαγειρεμένο πάλι φαγητό, για το οποίο φροντίζει ο κουβαλητής και το οποίο τρώγεται κάτω από το φως του φεγγαριού, ή μιας μικρής φουνάρας (φλόγας) που ανάβουν κοντά στον πρόχειρο καταυλισμό τους οι θερισταδες από τη μια για να βλέπουν κι από την άλλη για να μη σιμώνουν (πλησιάζουν) κατά τις ώρες του ύπνου τα έχνη και τα μικρά δηλ. τα άγρια μικρά ζώα (αρκάλοι-ζουρίδες) και τα ερπετά.
Άμα θεριστούνε τα μακρινά χωράφια και οι θερισταδες πλησιάζουν οτα κοντινά, το θέρος διακόπτεται συνήθως κοντά στο μεσημέρι και το συνεργείο του θερισμού επιστρέφει στο χωριό, όπου η νοικοκερά ετοιμάζει το μεσημεριανό φαγητό, μερικοί από τσι θερισταδες ασχολούνται στο να βάλουν τα βούγια στ αλώνι για τ αλώνεμα των λοϊσιμάτων και οι υπόλοιποι ετοιμάζονται για άλλες δουλειές, που έμειναν πίσω, όπως το πότισμα ή η καλλιέργεια των κήπων κ.τ.λ.
Οι κατά μέρος δουλειές του θερισμού είναι από τις πιο επίπονες είτε μένει στο χωράφι και ασχολείται ο εργαζόμενος με το θερισμό και το δέσιμο των σταχυών είτε επιδίδεται στο κουβάλημά τους. Γι αυτό έχει τεθεί και από μια τζ αρχής (από πολύ παλιά) το δίλημμα στον εργαζόμενο που λέει «θες θέριζε και δένε-θες δένε και κουβάλιε».

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011_ Ετήσια Γενική Συνέλευση πολιτιστικού συλλόγου Μονής Μαλεβυζίου

Καλούνται τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μονής Μαλεβυζίου, την Κυριακή 19 Ιουνίου 2011 και  ώρα 8μ.μ. στην αίθουσα του συλλόγου,  στην Ετήσια Γενική  Συνέλευση  με θέματα:

1.Έκθεση πεπραγμένων Διοικητικού συμβουλίου.
2.Απολογισμός ταμειακής διαχείρισης του απερχόμενου Δ.Σ από τον ταμεία του συλλόγου.
3.Ανακοινώσεις προτάσεις και διαλογική κουβέντα για το μέλλον του Συλλόγου μας.
4.Εκλογή νέου  Επταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και εξελεγκτικής επιτροπής για την επόμενη διετία.
Δικαίωμα συμμετοχής στην γενική συνέλευση  και στις εκλογές έχουν  μόνο  τα ταμειακά τακτοποιημένα μέλη.
Το Δ.Σ. καλεί τα μέλη του συλλόγου αλλά και 'οσους θέλουν να γίνουν νέα μέλη, να πάρουν μέρος στις εκλογές, γιατί έχουν καθοριστική σημασία για την παραπέρα ανάπτυξη και πορεία του Συλλόγου αλλά και του χωριού μας...
Με Εντολή του Δ.Σ.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Κουτεντάκη Μαρία

Δωρεάν έλεγχος αναπνευστικής λειτουργίας (σπιρομέτρηση)




Στο πλαίσιο της πρόληψης της αναπνευστικής υγείας διοργανώνεται την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011 και ώρα 08:30π.μ στο χώρο του Περιφερειακού Ιατρείου Τυλίσου δωρεάν έλεγχος αναπνευστικής λειτουργίας (σπιρομέτρηση) από την ομάδα του  κ.Τζανάκη

Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν  μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή καθημερινά μέχρι τις 14:00μ.μ στο Περιφερειακό Ιατρείο Τυλίσου  (τηλ 2810831206) στο Κ.Ε.Κ.Α. (τηλ 2810831501) και στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μονής (τηλ 6972012757)
Όριο ηλικίας 30 έως 70 ετών

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

5 Ιουνίου- Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

"Οι Malevistas σας προσκαλούν την Κυριακή 5 Ιουνίου 2011 στην κεντρική πλατεία του Γαζίου στις 18:00 για να γιορτάσουμε όλοι μαζί την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Φέρτε μαζί σας κάθε τι που μπορεί να ανακυκλωθεί όπως, αντικείμενα γυάλινα, πλαστικά, αλουμινένια, μπαταρίες, μικρές η μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές κτλ.
Π.Σ.  Μονής   Ελπίζουμε να αρχίσει ξανά η ανακύκλωση στη Μονή Μαλεβυζίου!

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Τα κινητά τηλέφωνα... ίσως είναι καρκινογόνα

Η Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εκτίμησε σήμερα ότι η χρήση των κινητών τηλεφώνων θα πρέπει να θεωρείται "'ίσως καρκινογόνα για τον άνθρωπο".

"Τα αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία συνεχίζουν να συσσωρεύονται, είναι αρκετά ισχυρά για να δικαιολογήσουν" μια τέτοια κατάταξη, δήλωσε ο Τζόναθαν Σάμετ, πρόεδρος της ομάδας εργασίας περίπου τριάντα εμπειρογνωμόνων από 14 χώρες οι οποίοι πραγματοποίησαν σύνοδο επί οκτώ ημέρες στη Λυών υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο (CIRC).
"Η ομάδα εργασίας βάσισε αυτήν την κατάταξη (...) σε επιδημιολογικές μελέτες που δείχνουν έναν αυξημένο κίνδυνο γλοιώματος, μια μορφή καρκίνου του εγκεφάλου, που συνδέεται με τη χρήση ασύρματων τηλεφώνων", δήλωσε ο κ. Σάμετ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης Τύπου.
Η ομάδα αποφάσισε να κατατάξει τα φορητά τηλέφωνα στο επίπεδο 2B. Η ταξινόμηση πηγαίνει από το 1 (καρκινογόνο για τον άνθρωπο) στο 4 (πιθανώς μη καρκινογόνο για τον άνθρωπο), το επίπεδο 2 διαιρείται σε 2Α (πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο) και 2Β (ίσως καρκινογόνο για τον άνθρωπο ).
Η κατάταξη αυτή σημαίνει ότι "μπορεί να υπάρχει κίνδυνος, και ότι επομένως, πρέπει να παρακολουθούμε στενά τη σχέση μεταξύ κινητών τηλεφώνων και του κινδύνου για καρκίνο", πρόσθεσε ο Σάμετ.
Οι εμπειρογνώμονες έχουν αναλύσει όλες τις δημοσιευμένες μελέτες σχετικά με το θέμα. Εκτίμησαν ότι αν υπάρχει ένας πιθανός σύνδεσμος για τα γλοιώματα και τα ακουστικά νευρινώματα, δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν συμπεράσματα για τους άλλους τύπους καρκίνου.
Σύμφωνα με τον Κρίστοφερ Ουάιλντ, διευθυντή του CIRC, "είναι σημαντικό περαιτέρω έρευνες να διεξαχθούν για την εντατική χρήση, μακροπρόθεσμα, των κινητών τηλεφώνων".
"Εν αναμονή της διαθεσιμότητας τέτοιων πληροφοριών, είναι σημαντικό να ληφθούν ρεαλιστικά μέτρα για τη μείωση της έκθεσης (στην ακτινοβολία)", πρόσθεσε, αναφερόμενος στη χρήση των hands free καθώς και των sms.
Η ομάδα εργασίας δεν αποτίμησε τον κίνδυνο, αλλά αναφέρεται σε μια μελέτη βασισμένη στη χρήση του κινητού ως το 2004 που έδειχνε μια αύξηση κατά 40% του κινδύνου αύξησης των γλοιωμάτων μεταξύ των χρηστών που κάνουν μεγαλύτερη χρήση (την εποχή εκείνη είχε υπολογιστεί η χρήση του κινητού κατά μέσο όρο 30 λεπτά την ημέρα για 10 χρόνια).
Οι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι μελέτησαν επίσης τους κινδύνους από τα άλλα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, όπως τα ραντάρ, τους φούρνους μικροκυμάτων, τους σταθμούς εκπομπής ραδιοφώνου ή τηλεόρασης, ή την ασύρματη επικοινωνία, έκριναν ότι τα αποδεικτικά στοιχεία ήταν ανεπαρκή σε αυτή την περίπτωση.
πηγες ΑΠΕ -  ert.gr