Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

η τέχνη του Αργαλειού


  Ο πολιτιστικός σύλλογος Μονής Μαλεβυζίου  και η περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου θα οργανώσουν    εκδήλωση με θέμα  << η τέχνης του αργαλειού>>  ,το  Σάββατο 3 Αυγούστου 2013  και ώρα  7μ.μ. στη Μονή Μαλεβυζίου

  Στόχος της  εκδήλωσης είναι η διατήρηση των γνώσεων και της παράδοσης της υφαντικής και η εκμάθηση  της υφαντικής τέχνης. Στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθούν όλα τα στάδια επεξεργασίας του μαλλιού και βαμβακιού , διαδικασία εγκατάστασης αργαλειού , ύφανση και έκθεση υφαντών από γυναίκες του χωριού μας.
H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του δημοτικού σχολείου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Μαλεβιζίου (ΔΟΠΠΑΜ).


  Στην Οδύσσεια η  Πηνελόπη, για να καθυστερήσει τους επίδοξους μνηστήρες, οι οποίοι καραδοκούσαν να αναλάβουν το βασίλειο της Ιθάκης, ύφαινε όλη μέρα στον αργαλειό, ενώ όλη τη νύχτα ξήλωνε όσα είχε υφάνει.
  Στον αργαλειό ύφαιναν  σεντόνια, ύφασμα για πουκάμισα και γυναικεία φουστάνια, λιόπανα, κουρελούδες,χαλάκια, βούργιες .  Έφτιαχναν υφαντά με σχέδια πουλιών, ζώων, δέντρων και άλλες παραστάσεις.
 Μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν υπήρχε σπίτι στα χωριά που να μην είχε το ξύλινο αργαλειό του.

Σήμερα ο αργαλειός είναι παραμελημένος και σπάνια χρησιμοποιείται. Ο αργαλειός είναι σύνθετο εργαλείο, που αποτελείται από τον σκελετό που στήνεται και έχει τα εξής κομμάτια:
α) Δύο (2) αντιά: χοντρά κυλινδρικά ξύλα, που καταλήγουν σε τετράπλευρη κεφαλή. Το ένα βρίσκεται μπροστά στο στήθος της υφάντρας και το άλλο ακριβώς απέναντί της. Στο δεύτερο είναι περασμένο το στημόνι (κόκκινο ή λευκό βαμβακερό νήμα που τοποθετείτο κατά μήκος του αργαλειού τεντωμένο, πάνω στο οποίο γινόταν η ύφανση).
β) Απλώστρα: Ξύλινη ράβδος που περνάει από τις τρύπες του «αντιού» και το κρατάει σταθερό.
γ) Χτένι από μιτάρια: Πάνινες χοντρές κλωστές μέσα από τις οποίες περνάει το στημόνι.
δ) Ξυλόχτενο: Σκελετός ξύλινος ειδικής κατασκευής, μέσα στο οποίο τοποθετείται το χτένι που η υφάντρα πιέζει για να «στρώσει» το υφαντό κάθε φορά που περνάει η σαΐτα (ξύλο ελλειψοειδές που ήταν σκαμμένο εσωτερικά και κατά μήκος συγκρατούσε μια βέργα. Στη βέργα τύλιγαν το βαμβακερό νήμα που με το πέταγμα περνούσε μέσα στο στημόνι).
ε) Ποδαρικά: Είναι ξύλα που πατούν τα πόδια και δουλεύει ο αργαλειός και ανοίγουν τα στημόνια για να περνούν οι σαΐτες.
στ) Μπροστίδα: Δύο μεταλλικές πλάκες με τρύπα στη μέση και δοντάκια στις άκρες να κρατούν τις ούγες και να είναι τεντωμένο το ύφασμα (βιλάρι).
ζ) Καλαμιά: Κάνουν το «σταύρωμα» του νήματος.
η) Μαγκουρίτσες: Ξύλα που καταλήγουν σε διχάλα στερεωμένη σε ορισμένο ύψος πάνω από το οποίο κρατούν τα «μιτάρια».
θ) Χτένι: Μέσα από αυτό περνούν οι κλωστές του στημονιού.

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Έκθεση φωτογραφίας

 Ο πολιτιστικός σύλλογος Μονής σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης με παλιές φωτογραφίες ,την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013  στις 9μ.μ.,στην αίθουσα του δημοτικού σχολείου



Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες από τις παρακάτω κατηγορίες
  α) εκδηλώσεις
  β) σχολική ζωή
  γ) αγροτικές δραστηριότητες
  δ) εικόνες καθημερινότητας
  ε) φιγούρες ανθρώπων της εποχής
 
Η είσοδος είναι ελεύθερη


Επόμενη εκδήλωση    στις 3/8/13  η τέχνη του Αργαλειού 

Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης 21-7-13



Επιμνημόσυνη δέηση στην μνήμη του λοχία (Κ.Δ.) Νικολάου Καβροχωριανού   που έπεσε στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 θα τελεσθεί  την  Κυριακή  21 Ιουλίου 2013 στις  11 π.μ. στη Μονή Μαλεβυζίου και στις 11 π.μ.   από το δήμο Μαλεβυζίου  ,την οικογένεια του πεσόντα,τον πολιτιστικό σύλλογο και την τοπική κοινότητα και στη συνέχεια θα γίνει προβολή του ντοκιμαντέρ <<Ήρωες χωρίς παράσημα>> των δημοσιογράφων Γιάννη Φασουλά και Γιάννη Σκάλκου
  Ο πρόεδρος του δ.δ. Μονής  και ο πολιτιστικός σύλλογος Μονής  σας καλούν  να παραβρεθείτε στις εκδηλώσεις 






Καβροχωριανός Νικόλαος

Νύχτα…
21ης-22ας Ιουλίου το 1974…
Ο λοχίας Νικόλαος Καβροχωριανός πέφτει…
Μαζί με άλλους ηρωικούς συντρόφους του, της Α’ Μοίρας Καταδρομών στην Κύπρο.
Θρήνος για τον χαμό του στο χωριό μας,
τιμή, δόξα και αγώνας για την ελευθερία η κληρονομιά που άφησε στον τόπο του.

ΠΕΣΟΝΤΕΣ & ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΚΡΗΤΕΣ
 ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ 1974

Π Ε Σ Ο Ν Τ Ε Σ

Ανχης              ΠΒ       Χατζηδάκης Εμμανουήλ
Αλχίας                         ΠΖ        Μπινάκης Γεώργιος 
Εφ. Λχίας         ΠΖ        Χαιρετάκης Μιχαήλ 
Εφ. Λχίας         ΚΔ       Καβροχωριανός Νικόλαος  
Εφ. Λχίας         ΚΔ       Τζιλιβάκης Στέφανος
Δνεύς               ΠΖ        Γιαννακάκης Μηνάς
Στρτης             ΠΖ        Βολακάκης Μάριος
Στρτης             ΚΔ       Γιαννακάκης Κοσμάς
Στρτης             ΚΔ       Οικονομάκης Κων/νος
Στρτης             ΚΔ       Πρινιανάκης Στυλιανός
Στρτης             ΚΔ       Τούλης Ηλίας
Στρτης             ΠΖ        Γραμματικάκης Εμμανουήλ

Α Γ Ν Ο Ο Υ Μ Ε Ν Ο Ι

Εφ. Ανθλγός    ΠΖ        Μπιτσάκης Σταύρος
Στρτης             ΠΖ        Τριανταφυλλίδης Μανούσος







Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Κινηματογραφική βραδιά 19/7/14

   Ο πολιτιστικός σύλλογος Μονής και η περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, θα προβάλλουν τη βραβευμένη ταινία     ΕL  GRECO  του Γιάννη Σμαραγδή .
   Η  προβολή της ταινίας θα γίνει το Σάββατο 20 Ιουλίου 2013 στις 9,30μμ στη "  Μεσοχωριά " με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.


Η εκδήλωση είναι υπό την αιγίδα της Τοπικής Κοινότητας Μονής και του ΔΟΠΠΑΜ


El Greco ( Ελ Γκρέκο), είναι ο τίτλος μίας ελληνικής κινηματογραφικής ιστορικής ταινίας διεθνούς παραγωγής, του 2007, σε σκηνοθεσία Γιάννη Σμαραγδή, και σενάριοΤζάκι Παβλένκο, και Γιάννη Σμαραγδή, με πρωταγωνιστές τους Νικ Άσντον, Χουάν Ντιέγκο Μπότο, Λάκη Λαζόπουλο, Δήμητρα Ματσούκα, Λάγια Μαρούλ και Σωτήρη Μουστάκα.


Υπόθεση της ταινίας]

Η ταινία μας μεταφέρει στο 16ο αιώνα με αφετηρία την Κρήτη, στη Βενετία ως το Τολέδοτης Ισπανίας, ακολουθώντας την περιπετειώδη αναζήτηση του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου ή Ελ Γκρέκο για ελευθερία και έρωτα. Εκείνη την εποχή η Κρήτη, η ιδιαίτερη πατρίδα του ζωγράφου, βρίσκεται υπό την κατοχή των Ενετών. Ο πατέρας του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου είναι αντάρτης και μάχεται τους κατακτητές, ενώ ο νεαρός καλλιτέχνης απολαμβάνει ήδη μεγάλη φήμη και επιτυχία. Μαζί με το στενό του φίλο Νικολό, που τον συνοδεύει παντού και τον προστατεύει, ο Γκρέκο θα βρεθεί στη Βενετία, ακολουθώντας την πανέμορφη Φραντζέσκα ντα Ρίμι. Εκεί θα θητεύσει στο εργαστήριο του μεγάλου ζωγράφου της Αναγέννησης Τιτσιάνο, ενώ θα γνωρίσει τον Ισπανό ιδεαλιστή ιερωμένο Νίνο ντε Γκεβάρα, που θα επηρεάσει καθοριστικά τη ζωή του. Ο Γκεβάρα γοητεύεται από το ταλέντο του Έλληνα ζωγράφου και τον θαυμάζει, αν και διαφωνεί με την ιδιότυπη στάση του σε ό,τι αφορά στην τέχνη και στο Θεό. Οι δυο τους αναπτύσσουν μια ξεχωριστή φιλία. Φθάνοντας στην Ισπανία, ο Θεοτοκόπουλος κατακτά παγκόσμια φήμη ως καλλιτέχνης, ενώ βρίσκει το μεγάλο έρωτα της ζωής του στο πρόσωπο της Χερόνιμα. Αποκτά ισχυρούς φίλους και είναι ευτυχισμένος που εργάζεται στην Ισπανία, ως τη στιγμή που θα δεχτεί το πρώτο χτύπημα της μοίρας. Μέσα στη δυστυχία του, θα ξανασυναντηθεί με ένα αγαπημένο πρόσωπο από το παρελθόν: τον Νίνο ντε Γκεβάρα, ο οποίος τώρα πια είναι Μέγας Ιεροεξεταστής και στέλνει τους «αιρετικούς» στην πυρά. Η μετάλλαξη του φίλου του σοκάρει τον Γκρέκο, ενώ το συγκλονιστικό θέαμα των ανθρώπων στην πυρά τον ωθεί να απεικονίσει με σχεδόν υπερφυσικό τρόπο την ψυχή των αθώων, κάνοντάς τους να φαίνονται άγιοι. Αυτό εξοργίζει τον Γκεβάρα.
Στη μάχη που θα διεξαχθεί ανάμεσά τους, το φως πολεμά το σκοτάδι. Τα όπλα του Γκεβάρα είναι η εξουσία και ο θάνατος, ενώ ο Γκρέκο προτάσσει τους πίνακές του, το φως και τις αξίες του ανυπότακτου κρητικού πολιτισμού που τον γέννησε.

Πληροφορίες για την ταινία]

  • Η ταινία του Γιάννη Σμαραγδή είναι βασισμένη στο βιβλίο «El Greco -Ο Ζωγράφος του Θεού» του Δημήτρη Σιατόπουλου, αφηγείται την επική ιστορία του διασημότερου Κρητικού ζωγράφου της Αναγέννησης, του ασυμβίβαστου δημιουργού και υπερασπιστή της ελευθερίας Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, γνωστότερου σε όλο τον κόσμο ως Ελ Γκρέκο.
  • Για την ταινία εργάστηκαν πολλοί Έλληνες και Ευρωπαίοι συντελεστές, καθώς το καστ είναι διεθνές, ενώ συμπαραγωγοί είναι ο Ισπανός Ραϊμόν Μασλόρενς και ο Ούγγρος Ντένες Τζέκερες.
  • Γυρίσματα έγιναν στην Κρήτη, τη Ρόδο, την Ισπανία και τη Βενετία. Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ των Ελλήνων ηθοποιών που λαμβάνουν μέρος στην ταινία συγκαταλέγονται ο Λάκης Λαζόπουλος, που υποδύεται τον αφοσιωμένο φίλο του Ελ Γκρέκο, Νικολό, αλλά και ο Σωτήρης Μουστάκας στην τελευταία του εμφάνιση πριν πεθάνει, στο ρόλο του ζωγράφου Τιτσιάνο, δασκάλου του Ελ Γκρέκο, τον οποίο υποδύεται ο Βρετανός ηθοποιός Νικ Άσντον.

Στοιχεία της ταινίας]

Διανομή: Audio Visual SA