Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Καλά Χριστούγεννα !!!


                          Ο  πολιτιστικός σύλλογος Μονής Μαλεβυζίου
                                              σας    εύχεται
                           Καλά  Χριστούγεννα  με υγεία και ευτυχία !


     

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Χριστουγεννιάτικα κάλαντα στη Μονή

Ο πολιτιστικός σύλλογος Μονής Μαλεβυζίου για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, εν όψει των γιορτών, θα πραγματοποιήσει τη δράση «Χριστουγεννιάτικα κάλαντα», που στόχο έχει την ενίσχυση άπορων οικογενειών .
Αντιλαμβανόμενοι τη δύσκολη κοινωνική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, επιλέγουμε να σταθούμε για ακόμα μία φορά στο πλευρό των συνανθρώπων μας που περνούν δύσκολες μέρες.

Για το λόγο αυτό, την ημέρα των Χριστουγέννων στις 11 π.μ. θα πούμε τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα στα  σοκάκια του χωριού μας  και θα συγκεντρώνουμε  τρόφιμα (κυρίως ελαιόλαδο) , είδη πρώτης ανάγκης και ρουχισμό . 
Τα προσφερόμενα είδη θα διατεθούν στο <<Σπίτι της Αγάπης >>της Αρχιεπισκοπής Κρήτης και στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου Μαλεβυζίου 
 

Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε  Καλά Χριστούγεννα !!!

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Εκσυγχρονίζεται το αρδευτικό δίκτυο της Δ.Ε. Τυλίσου

Μια σημαντική παρέμβαση της δημοτικής αρχής Μαλεβιζίου στους οικισμούς της Δημοτικής Ενότητας Τυλίσου, αρχίζει να υλοποιείται μετά και την υπογραφή της ένταξης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του έργου εκσυγχρονισμού των δικτύων άρδευσης.
Ειδικότερα, προβλέπεται να γίνουν επεμβάσεις στα υφιστάμενα δίκτυα άρδευσης με αντικαταστάσεις αγωγών που έχουν υποστεί φθορές και παρατηρούνται απώλειες νερού - υπολογίζεται σε περισσότερα από 16 χιλιόμετρα - ενώ θα αντικατασταθεί και ένας σημαντικός αριθμός παλαιών κολεκτέρ. Όλοι δε οι αγωγοί, πρόκειται να τοποθετηθούν υπογείως.
Πρόκειται για έργο καθοριστικής σημασίας στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, αφού θα βελτιώσει κατά πολύ τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι αγρότες καλλιεργούν τα χωράφια τους, θα εξοικονομήσει πολύτιμους υδάτινους πόρους με τον περιορισμό των διαρροών και θα ενισχύσει τα κίνητρα ανάπτυξης της αγροτικής καλλιέργειας.
Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη και σε δηλώσεις του τόνισε: «Μια ακόμα σημαντική παρέμβασή με στόχο την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής του Μαλεβιζίου, μπαίνει σε φάση υλοποίησης από τη δημοτική αρχή. Η αγροτική παραγωγή του τόπου μας, ειδικά μέσα σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά περίοδο, οφείλει να ενισχυθεί με κάθε τρόπο. Μπορεί να αποτελέσει μέσο διεξόδου από την κρίση, και ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας. Αυτό προσπαθούμε και με την ικανοποίηση αυτού του πολύχρονου και δίκαιου αιτήματος των αγροτών της ευρύτερης περιοχής της Τυλίσου, είμαι βέβαιος ότι θα αποκομίσει ο τόπος και οι άνθρωποί του πολλά και σημαντικά οφέλη».
Το έργο χρηματοδοτείται από το ΟΠΑΑΧ μέσω του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης και έχει προϋπολογισμό 525 χιλ. ευρώ.

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Τέλη κυκλοφορίας 2013


Τέθηκε ήδη σε λειτουργία η εφαρμογή του ΤaxisNet για τα τέλη κυκλοφορίας του 2013. Όπως είναι γνωστό φέτος δεν θα γίνει αποστολή ειδοποιητηρίων μέσα ΕΛΤΑ, ενώ καταργείται και το ειδικό αυτοκόλλητο.
Η διαδικασία έχεις ως εξής: Οι ιδιοκτήτες ΙΧ θα εισέρχονται στην διεύθυνση https://www1.gsis.gr/webtax2/telhkykl/year2012/telhkykl/index.jsp με τον κωδικό τους ή το ΑΦΜ τους και θα εκτυπώνουν το ειδοποιητήριο, με το οποίο στην συνέχεια θα καταβάλλουν το τέλος στις τράπεζες ή μέσω web banking.
Να σημειωθεί ότι όσοι δεν έχουν πιστοποιηθεί  στο Taxisnet έχουν τη δυνατότητα να πληκτρολογήσουν τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους, καθώς και τον ΑΦΜ τους, στην ιστοσελίδα και να τυπώσουν το ειδοποιητήριό τους.
Σε περίπτωση που το τέλος δεν εξοφληθεί έως 31 Δεκεμβρίου, οπότε και λήγει η προθεσμία, ο ιδιοκτήτης του ΙΧ. θα καταβάλλει το διπλάσιο ποσό. 
Από την στιγμή που καταργείται το ειδικό αυτοκόλλητο, οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν στο όχημα την απόδειξη πληρωμένης και να την επιδεικνύουν σε ενδεχόμενο έλεγχο.

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Εγκαίνια Αίθουσας Μινωικών τοιχογραφιών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου




Εγκαινιάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, η αίθουσα με τα πιο αντιπροσωπευτικά του Μινωικού πολιτισμού εκθέματα.
Υποδέχτηκε τους πρώτους επισκέπτες η αίθουσα τοιχογραφιών 
Έστω και χωρίς την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού, Κ.Τζαβάρα, η αίθουσα των τοιχογραφιών εγκαινιάστηκε το πρωί της Κυριακής και μάλιστα υποδέχτηκε τους πρώτους της επισκέπτες, που περιηγήθηκαν στο χώρο, όπου εκτίθενται τα πιο αντιπροσωπευτικά της Μινωικής Περιόδου εκθέματα: τοιχογραφίες από τα μινωικά ανάκτορα και τις επαύλεις.

Πρόκειται για ζωγραφικά έργα υψηλής τέχνης όπου αποτυπώνουν εικόνες του μινωικού κόσμου από την κοινωνική και θρησκευτική ζωή, το περιβάλλον της ανακτορικής Αυλής και την πλούσια κρητική φύση.


Η έκθεση τοιχογραφιών στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο, όπως και η έκθεση της συλλογής γλυπτών που άνοιξε τον Αύγουστο. Παράλληλα εξακολουθεί να λειτουργεί στο κτήριο επέκτασης η προσωρινή Έκθεση με επιλεγμένα εκθέματα από τις συλλογές του Μουσείου, με σταθερή τιμή εισιτηρίου στα 4€.
Οι αρχαιολόγοι του Μουσείου θα πραγματοποιούν δωρεάν ξεναγήσεις για το κοινό, στα ελληνικά και αγγλικά, στη νέα έκθεση τοιχογραφιών κάθε Πέμπτη και Παρασκευή έως το τέλος Νοεμβρίου.






πηγή www.cretalive.gr

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Απογραφή συνταξιούχων ΟΓΑ

 

Αρχίζει από σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου η διαδικασία καταγραφής των συνταξιούχων και όσων δικαιούνται επιδόματα από τον ΟΓΑ.

Η καταγραφή φυσικής παρουσίας είναι υποχρεωτική για όλους τους συνταξιούχους και επιδοματούχους του ΟΓΑ, που θα πρέπει να προσέλθουν στα ΕΛ.ΤΑ ή στην τράπεζα, στην οποία έχουν ανοίξει λογαριασμό και πιστώνεται η σύνταξη τους ή το επίδομά τους.

Για τους δικαιούχους που δεν θα προσέλθουν έως τις 30 Νοεμβρίου στα ΕΛ.ΤΑ ή στις τράπεζες για να δηλώσουν την παρουσία τους ή δεν έχουν δηλώσει σωστά τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ στον ανταποκριτή του ΟΓΑ, θα ανασταλεί η καταβολή της σύνταξης από τον Ιανουάριο του 2013.

Η καταγραφή γίνεται μετά από απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτση και οι λεπτομέρειες της διαδικασίας καθορίζονται με εγκύκλιο της διοίκησης του ΟΓΑ. Η εγκύκλιος προβλέπει ότι «οι συνταξιούχοι και δικαιούχοι οικογενειακών επιδομάτων του ΟΓΑ πρέπει, μέσα στο παραπάνω χρονικό διάστημα, να προσέλθουν οι ίδιοι στον φορέα που έχουν ανοίξει λογαριασμό πίστωσης της σύνταξης ή επιδόματος του ΟΓΑ, επιδεικνύοντας:

1. Το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατήριο.
2. Το έγγραφο που εστάλη από τον ΟΓΑ, στο οποίο αναφέρεται ο Αριθμός Μητρώου ΔΙΑΣ.

Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να ελέγξει αν αναγράφονται σωστά στο έγγραφο ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ. Εάν δεν αναγράφονται σωστά ή δεν έχουν συμπληρωθεί, θα πρέπει να το δηλώσει, άμεσα, προσκομίζοντας το ανάλογο παραστατικό, προκειμένου να συνεχιστεί η καταβολή της σύνταξης ή του επιδόματος που λαμβάνει.

Σε περίπτωση αποδεδειγμένης αδυναμίας του συνταξιούχου ή επιδοματούχου να προσέλθει ο ίδιος στα ΕΛ.ΤΑ ή στην τράπεζα, η καταγραφή φυσικής παρουσίας θα γίνει από τον αρμόδιο Ανταποκριτή του τόπου κατοικίας, α) με την προσκόμιση πληρεξούσιου ή εξουσιοδότησης θεωρημένης για το γνήσιο της υπογραφής β) το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας του συνταξιούχου και του εξουσιοδοτημένου προσώπου γ) οποιοδήποτε δικαιολογητικό από το οποίο να προκύπτει η αδυναμία του συνταξιούχου να προσέλθει στα ΕΛ.ΤΑ ή στην Τράπεζα (π.χ. ιατρική βεβαίωση, βεβαίωση νοσηλείας κλπ) δ) το έγγραφο του ΟΓΑ με τα στοιχεία του δικαιούχου.

Προβλέπεται, επίσης, ότι τα εξουσιοδοτημένα πρόσωπα δεν μπορούν να προσέλθουν για καταγραφή στα ΕΛ.ΤΑ ή στις Τράπεζες, παρά μόνο στον αρμόδιο ανταποκριτή».

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Νέοι χώροι παιχνιδιού και ψυχαγωγίας στo χωριό μας


 

Νέοι χώροι παιχνιδιού και ψυχαγωγίας στη Μονή
Με την παρουσία πολλών παιδιών και πλήθους κόσμου, ο δήμαρχος Μαλεβυζίου Κώστας Μαμουλάκης, εγκαινίασε τη νέα παιδική χαρά της Μονής Μαλεβυζίου, ενώ παράλληλα παρουσίασε το ανακαινισμένο μνημείο των Πεσόντων, το μεγάλο κοινόχρηστο χώρο που διαμορφώνεται, αλλά και την προβλεπόμενη ανάπλαση του παλιού δημοτικού σχολείου του οικισμού.



 Ο δήμαρχος Κ. Μαμουλάκης, σε δηλώσεις του τόνισε: «Όπως όλοι διαπιστώνουμε, η οικονομική κρίση που μας ταλανίζει, έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα και στο τομέα της διαβίωσης. Η αποκέντρωση του πληθυσμού από τα μεγάλα αστικά κέντρα έχει αρχίσει και κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος. Μέρα με την ημέρα, όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας, αναζητούν την ευκαιρία να ξαναγυρίσουν στα χωριά τους, ψάχνουν αν θέλετε την αφορμή για να επιστρέψουν στον τόπο τους, στις ρίζες τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι και η Μονή, ο οικισμός που έχοντας το πλεονέκτημα να απέχει μόλις λίγα λεπτά από την πόλη, αναπτύσσεται με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, οφείλουμε ως δημοτική αρχή, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες, που θα δώσουν επιπλέον κίνητρα στους δημότες μας που πριν από χρόνια άφησαν τα χωριά τους και κατέβηκαν στην πόλη, να επιστρέψουν σε αυτά.
Από την πρώτη στιγμή της θητείας μας, θέσαμε ως στόχο την ισόρροπη και πολύπλευρη ανάπτυξη ολόκληρου του Μαλεβυζίου που θα στηριχθεί σε στέρεες βάσεις και θα μπορέσει να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες, έτσι ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα των κατοίκων και να μας δώσει τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε το αύριο με αισιοδοξία.
Εδώ στη Μονή, εκτός από αυτή την παιδική χαρά και το μνημείο των πεσόντων που αναδείξαμε – δυο έργα που πραγματοποιήσαμε αποκλειστικά με δικούς μας πόρους – έχουμε ήδη ξεκινήσει και την ανάπλαση του κτιρίου του παλιού σχολείου.
Έχουμε λάβει ήδη την έγκριση ένταξής του στο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανάπλασης της Υπαίθρου και με προϋπολογισμό 270 χιλιάδες ευρώ, σύντομα αυτό το κτίριο θα έχει μετατραπεί σε Μουσείο Λαογραφικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του τόπου μας, με μια πανέμορφη βιβλιοθήκη, ενώ ο προαύλιος χώρος του, θα μπορεί να φιλοξενεί εκδηλώσεις διαφόρων μορφών.
Όπως βλέπετε και στη Μονή, η δημοτική αρχή δεν μένει σε εξαγγελίες, αλλά παράγει έργο που σε μεγάλο βαθμό χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους του δήμου. Έχουμε καταφέρει – και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό – να μπορούμε με σωστό προγραμματισμό και την κατάλληλη διαχείριση, να χρηματοδοτούμε πολλές παρεμβάσεις σε ολόκληρο το δήμο που δεν γίνεται να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Εδώ στο Μαλεβύζι, κάθε ευρώ που μας δίνουν οι δημότες μας, γίνεται έργο για τον τόπο τους!
Θα ήθελα με την ευκαιρία που μου δίνεται, να ευχαριστήσω δημόσια την εκκλησία μας και τον πατέρα Γεώργιο Αγγελάκη, που μας διέθεσε το χώρο που κατασκευάσαμε την παιδική χαρά, τον πρόεδρο του οικισμού Γιάννη Πατραμάνη, τον πρόεδρο και τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Μονής για την πολύτιμη βοήθεια που μας παρείχαν.
Εύχομαι τέλος, τα παιδιά της Μονής να ευχαριστηθούν τον νέο χώρο παιχνιδιού που τους παραδίδουμε και είμαι βέβαιος ότι θα τον προστατέψουν και θα τον κρατήσουν καθαρό και όμορφο, όπως ακριβώς είναι σήμερα».

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Εγκαίνια της παιδικής χαράς

                                           Ο δήμαρχος Μαλεβυζίου, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μονής   και     ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού μας   σας προσκαλούν  στα εγκαίνια της  παδικής  χαράς , την  Κυριακή  23  Σεπτεμβρίου 2012 στις 11,30 πμ ,  στη Μονή Μαλεβυζίου

Ζωή ποδήλατο !

 


Tης  Mαρίας Τζανή

 Tώρα τελευταία έχω αρχίσει να κάνω βόλτες με το ποδήλατο. Το σκεφτόμουν αλλά δεν το αποφάσιζα, δείλιαζα, είχα να ανέβω σε ποδήλατο απ’το γυμνάσιο, σκεφτόμουν ότι ίσως είχα ξεχάσει και ίσως δεν ήξερα πια ισορροπία.. μπα, δεν ξεχνιέται τελικά.
Η ποδηλασία είναι ιδανική άσκηση για φυσική κατάσταση και, μεταξύ μας, η καλύτερη και ανέξοδη ψυχοθεραπεία.
Παίρνοντας λοιπόν το ποδηλατάκι μου και με την αυτοπεποίθηση νεόκοπης ποδηλάτισας, ανάμεσα σε κορναρίσματα και απότομα φρεναρίσματα, άρχισα να περιδιαβαίνω δρόμους και στενάκια της πόλης μου.
 Και είδα πολλά.
Είδα γυναίκες ηλικιωμένες να κάθονται με καρέκλες έξω από το σπίτι τους να πλέκουν και να κουβεντιάζουν, σαν το παλιό καλό καιρό.
Είδα παρέες εφήβων, αγοράκια με περίεργα κουρέματα και κοριτσάκια που βιάζονται να γίνουν γυναίκες. Παιδιά μη βιάζεστε, αργότερα θα αναζητάτε τα χρόνια αυτά.
Είδα τον γιο σε με μια αυλή να τσακώνεται με τη μητέρα για τη σύνταξη της. Δεν αντέχω άλλο του έλεγε, να βρεις μια δουλειά. Αυτός να την βρίζει χυδαία κι αυτή με σκυμμένο το κεφάλι να τρέχει μέσα να κλειστεί.
Είδα μισάνοιχτες πόρτες σε ισόγεια σπίτια και δεν φοβήθηκα, πλησίασα και είδα στρώματα απλωμένα στη σειρά, ανθρώπων που ήρθαν στην Ελλάδα για το αμερικάνικο όνειρο και τώρα κάνουν ότι μπορούν για να ξυπνήσουν.
Είδα μια γυναίκα να κουβαλάει τα ψώνια και να σταματάει στην άκρη για να ξεκουραστεί, αφήνοντας τις σακούλες κάτω. Μου θύμισε τη μητέρα μου, πόσες φορές έχει κάνει παρόμοιες διαδρομές. Σταμάτησα, χρειάζεστε βοήθεια, τη ρώτησα. Χαμογέλασε. Όχι κοπέλα μου σ’ ευχαριστώ, εδώ πιο κάτω μένω. Νομίζω, πήρε δύναμη.
Είδα έναν καλοντυμένο άνδρα να παρκάρει το ακριβό του αυτοκίνητο και να βγαίνει απ’ αυτό αγέλαστος, χαμένος στις σκέψεις του. Πωλείται, έλεγε το κίτρινο χαρτί πάνω στο αυτοκίνητο, πωλείται έλεγε και το μέλλον του ιδιοκτήτη του.
Είδα κοπέλες μελαμψές να περπατάνε πάνω κάτω την παραλιακή, αυτή την πιο απόμερη. Κορίτσια, δεν κουραστήκατε να περπατάτε, πηγαίνετε σπίτι σας, αυτός ο δρόμος που διαλέξατε έχει αρχή αλλά δεν έχει τέλος.
Είδα μαγαζιά ξενοίκιαστα, θυμήθηκα ότι σε πολλά από αυτά είχα παραβρεθεί στα εγκαίνια τους και σε κάποια άλλα γνώριμα σε μένα από μικρό παιδί.  Είδα την ταμπέλα ενός από τα πιο παλιά δισκοπωλεία του Ηρακλείου στη λεωφόρο Δικαιοσύνης ακουμπισμένη κάτω, από αυτό αγόραζα τις πρώτες μου κασέτες για τα γουόκμαν μου.
Είδα όμως και νέα μαγαζιά ν’ανοίγουν, καλή τύχη να έχετε.
Είδα τουρίστες να κυκλοφορούν στην πόλη μας, κύμα ελπίδας για την τοπική οικονομία. Εύχομαι να έβαλαν επιτέλους μυαλό αυτοί που ασχολούνται με τον τουρισμό και να τους αντιμετωπίζουν με περισσότερο σεβασμό και τιμιότητα γιατί ο τουρίστας έχει ξεπεράσει προ πολλού το στάδιο «συρτάκι, μουσακάς, τζατζίκι» έρχεται  πλέον ενημερωμένος και απαιτητικός.
Είδα τουρίστες έξω από το αρχαιολογικό μας μουσείο με τους χάρτες στα χέρια, πάω να φύγω είπα, άντε πάλι να προσπαθώ να τους εξηγήσω γιατί παραμένει κλειστό τα τελευταία 7 χρόνια. Αφού, ούτε εγώ δεν ξέρω τον λόγο.
Είδα σπίτια ασβεστωμένα με βασιλικούς να μοσχομυρίζουν σε ντενέκες από φέτα, θυμήθηκα το σπίτι της γιαγιάς μου στη Μονή, όπως ήταν παλιά. Όταν ακόμα υπήρχε το νυχτολούλουδο, δίπλα στην αυλόπορτα.
Είδα μια οικογένεια, πατέρας, μητέρα και δυο παιδιά να κάνουν βόλτα στο μώλο με τα ποδήλατα τους, να μιλάνε δυνατά και να γελάνε. Υγιής εικόνα, σκέφτηκα.
Είδα άπορους να ψάχνουν στους κάδους σκουπιδιών, χωρίς την παλιά συστολή, η ανέχεια φέρνει τόλμη. Είμαστε εδώ κοιτάξτε μας, φωνάζουν ολόκληροι.
Είδα ανθρώπους φτωχικά ντυμένους και δίπλα τα παιδιά τους ντυμένα με γνωστές μάρκες, γνήσια ή απομιμήσεις δεν το ξέρω, αυτό που ένιωσα όμως ήταν ότι ο γονιός μπορεί να στερηθεί τα πάντα για να μη στερήσει τίποτα στο παιδί του.
Είδα αμέτρητα ενεχυροδανειστήρια, εικόνα μέχρι πρότινος άγνωστη για την πόλη μας, με αμέτρητα λαμπάκια να τα φωτίζουν. Σβήστε τα, δεν υπάρχει κάτι να γιορτάσει αυτός που σας επισκέπτεται.
Είδα γνωστούς μου στο δρόμο με το χαμόγελο στα χείλη αλλά με μια  ανομολόγητη πίκρα στα μάτια, δύσκολη η φετινή χρονιά για πολύ κόσμο. Άλλους πάλι εντελώς παραδομένους, πολύ ευαίσθητοι για την εποχή της παγκοσμιοποίησης.
Είδα μια κοπέλα κρεμασμένη στο κινητό της να μιλάει συνεχώς και να σου έρχεται αυθόρμητα να την τραβήξεις από φόβο μην την πατήσει κανένα αυτοκίνητο.
Είδα στο σπίτι που έμενε παλιά ένα αγαπημένο μου πρόσωπο που έφυγε, να ανάβει ξανά φως. Η ζωή συνεχίζεται, οι αναμνήσεις όμως μένουν.
Είδα συνοικιακά μπαράκια να έχουν βγάλει τραπεζάκια στις αυλές και πεζοδρόμια, ηλικιωμένοι και αλλοδαπές στα ίδια τραπέζια, αστεία εικόνα, λίγο ακόμα και περίμενες να δεις τον μπάρμπα Γιώργη να κουβαλά τον δίσκο με  γλυκύ βραστό και λουκουμάκι.
Είδα μια μητέρα να κρατά αγκαλιά την κορούλα της και να της σιγοτραγουδά ένα τραγούδι σε μια γλώσσα άγνωστη, τόσο γνώριμος ήχος όμως, οι μητέρες όλου του κόσμου ίδιες είναι.
Είδα ένα ζευγάρι ερωτευμένο να περπατά πιασμένο χέρι χέρι, όχι από φόβο μη χαθούν αλλά από τη λαχτάρα τους να είναι μαζί.
Είδα.. πολλά είδα ακόμα. Αλλά κυρίως, σε αρκετές από τις εικόνες αυτές, είδα τον εαυτό μου.


Η Mαρία  Τζανή είναι Δικηγόρος - Εθελόντρια  Κοινωνικής Πρόνοιας ΕΕΣ
πηγή  www.cretalive.gr

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Μαθήματα κρητικών χορών

Ο πολιτιστικός σύλλογος Μονής, ξεκινά  τα μαθήματα κρητικών χορών ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς 2012-2013. Τα μαθήματα  θα πραγματοποιούνται  κάθε Κυριακή πρωί στην  αίθουσα του συλλόγου με χοροδιδάσκαλο τη Μαίρη Μιχαλίτση.
Εναρξη μαθημάτων  Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

πληροφορίες    τηλ 6972012757 , 6982920487

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Προσλήψεις ατόμων για τα έργα αυτεπιστασίας του δήμου Μαλεβυζίου .

Ο δήμος Μαλεβυζίου καλεί όλους τους επιτυχόντες που βάση των αποτελεσμάτων έχουν επιλεγεί για την κατάληψη θέση εργασίας απασχόλησης μέσω του προγράμματος «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα, στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου» στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», να προσέλθουν στις υπηρεσίες του δήμου, (πλ. Μ. Κατσαμάνη Γάζι) για να συμπληρώσουν και να υπογράψουν τη φόρμα βεβαίωσης αποδοχής θέσης.
Οι επιτυχόντες, μπορούν αν προσέρχονται καθημερινά μέχρι τη Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012 προσκομίζοντας τα στοιχεία που ζητούνται στο υπόδειγμα βεβαίωσης, δηλαδή ταυτότητα, ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, αρ. μητρώου ΙΚΑ.
Περισσότερες πληροφορίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://solidcrete.blogspot.gr/
πηγή  www2810.gr

Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

              
                                                                                                               
                 
            Α. Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνεται ότι τη Δευτέρα 27-08-2012  στις 10:00 δίνονται στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
            Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν από εκείνη την ώρα να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου http://results.minedu.gov.gr  πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο - Μητρώνυμο).
            Ταυτόχρονα τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά και στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους, στα οποία θα αναρτηθούν εντός της Δευτέρας.
            Β. Επίσης τη Δευτέρα 27/08/2012 στις 10:00 ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε μη ελληνικής καταγωγής. Τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου http://results.minedu.gov.gr .
            Γ. Οι αθλητές που επιθυμούν να κάνουν χρήση των διατάξεων του άρθρου 34 του Ν.2725/1999, του άρθρου 18 του Ν.3708/2008 και του άρθρου 45 του Ν. 3773/09(ΦΕΚ 120 τ.Α΄) για εισαγωγή στην Tριτοβάθμια Eκπαίδευση πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην οποία υπάγεται το Λύκειο αποφοίτησής τους, από τη Δευτέρα 03-9-2012 μέχρι και την Παρασκευή 14-9-2012. Υπενθυμίζεται η σχετική εγκύκλιος Φ.151/63549/Β6/7-6-2012 (ΑΔΑ:Β4ΛΡ9-ΑΦΤ), ήδη αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου (www.minedu.gov.gr στην ενότητα ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, υποενότητα ΑΘΛΗΤΕΣ, στο σημείο ΕΓΓΡΑΦΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ).
            Δ. Οι πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις, που έχουν αποκτήσει το πιστοποιητικό της πάθησής τους από τις αρμόδιες επταμελείς επιτροπές πιστοποίησης, για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε ποσοστό θέσεων 5% θα κληθούν για την υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου το δεύτερο 10ήμερο Σεπτεμβρίου 2012 με ξεχωριστή εγκύκλιο. Θα ακολουθήσει νεότερο Δελτίο Τύπου.

Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Μνημόσυνο εκτελεσθέντων Ηρώων

Ο δήμος Μαλεβιζίου, ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Περιβάλλοντος και Αθλητισμού Μαλεβιζίου (Δ.Ο.Π.Π.Α.Μ.) και ο πολιτιστικός σύλλογος Καμαρακίου «Ο Χαϊνόσπηλιος», τιμώντας τη μνήμη των πεσόντων Ηρώων κατά την περίοδο 1940 - 1944, πραγματοποιούν επιμνημόσυνη δέηση την Κυριακή 19 Αυγούστου 2012, στις 11:00, στο χώρο του Ηρώου, στο Γωνιανό Φαράγγι.
ΣΗΜ.: Όσοι επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνι παρακαλούμε να μεριμνήσουν εξ ιδίων

Δεν...πάει...άλλο !

1970-2012 Ο περιοδεύων θίασος Κρήτης σας παρουσιάζει την Κοινωνικοσατυρική Παράσταση με Γέλιο Σάτιρα και Τραγούδι “Δεν Πάει Άλλο!” Γέλια Καρφιά και Συγκίνηση!
Κρητικά Τραγούδια: Μανωλιός. Σκηνοθεσία: Μάνου Αγγελιδάκη. Όποιος δε γελάσει το εισιτήριο επιστρέφεται!!! Συμμετέχουν: Ηθοποιοί της Κρητικής Tv. Η παράσταση θα γίνει την Κυριακή 19 Αυγούστου στις 9μμ  στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου Μονής
είσοδος 5 ευρώ

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

3ήμερο φεστιβαλ (ΔΟΠΠΑΜ)

Παραδοσιακό 3ήμερο φεστιβάλ, διοργανώνει ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Περιβάλλοντος και Αθλητισμού Μαλεβιζίου (ΔΟΠΠΑΜ) σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο Φόδελε, την Κυριακή 12, τη Δευτέρα 13 και τη Τρίτη 14 Αυγούστου, στον πανέμορφο παραδοσιακό οικισμό.
Το πρόγραμμα αναλυτικά περιλαμβάνει:
Κυριακή 12/8 - πλατεία Φόδελε
  • 20:30 - Έναρξη του Φεστιβάλ
  • 21:30 - Γιώργος Βιτώρος, Σόρδινα και Αθιβολές
  • 23:00 - Μουσικό πρόγραμμα από το Μανόλη και το Δημήτρη Σπυριδάκη
Δευτέρα 13/8 - Μουσείο Δομίνικου Θεοτοκόπουλου
  • 16:00 - Ζωγραφική από ζωγράφους και αγιογράφους
  • 20:30 - Μουσικό πρόγραμμα από το Νίκο και το Γιώργο Στρατάκη, καθώς και το Γιάννη βαμβουκάκη
  • 23:00 - Μουσικό πρόγραμμα από τον Αντώνη Μαρτσάκη και χορευτικά από το συγκρότημα του Νίκου Μαρή
Τρίτη 14/8 - Μουσείο Δομίνικου Θεοτοκόπουλου
  • 16:00 - Ζωγραφική από ζωγράφους και αγιογράφους
  • 20:30 - Απονομή αναμνηστικών στους συμμετέχοντες και ειδικής τιμητικής διάκρισης στον καταξιωμένο καλλιτέχνη Μπότη Θαλασσινό
  • 21:00 - Μουσικό πρόγραμμα από το Δημήτρη και τον Αντώνη Αποστολάκη
  • 23:00 - Μουσικό πρόγραμμα από τον Ανδρέα και το Νίκο Φλαμουράκη
  • 23:30 - Μουσικό πρόγραμμα από το Λουδοβίκο των Ανωγείων
Το συγκεκριμένο φεστιβάλ, εντάσσετε στο ευρύτερο πρόγραμμα των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων που συνδιοργανώνει ο Δ.Ο.Π.Π.Α.Μ. με τους πολιτιστικούς συλλόγους των οικισμών του Μαλεβιζίου, με στόχο τη ψυχαγωγία και τη διάδοση της πολιτιστικής παράδοσης του τόπου.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις.

Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Εθελοντικός καθαρισμός στο κοιμητήριο της Μονής

 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μονής  προσκαλεί όσους θέλουν και μπορούν να συμμετέχουν στον καθαρισμό που θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη  8 Αυγούστου  2012 και ώρα 5μ.μ.στο κοιμητήριο  του χωριού μας.
 
Πολιτισμός είναι να φροντίζουμε για την καθαριότητα του χώρου όπου βρίσκονται αγαπημένα μας  πρόσωπα, συγγενείς και φίλοι .

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Θέατρο Σκιών <<'Αθως Δανέλλης >>


Την  Kυριακή   5  Αυγούστου 2012 ο πολιτιστικός σύλλογος Μονής  παρουσιάζει τον καραγκιοζοπαίκτη Άθω Δανέλλη και την παράσταση «οι περιπέτειες  του Καραγκιόζη».


Ο  'Αθως Δανέλλης είναι ένας από τους ελάχιστους εναπομείναντες καραγκιοζοπαίκτες, που διατηρεί από το 1990 μόνιμες σκηνές με βραδινές παραστάσεις για ενήλικο κοινό, κρατώντας ζωντανή την παράδοση του ελληνικού Καραγκιόζη.
Διδάσκει την τέχνη του Θεάτρου Σκιών (ιστορία και θεωρία, ύφος και μίμηση ρόλος της μουσικής στην παράσταση, κατασκευή και ζωγραφική φιγούρας, σκηνικού και ρεκλάμας) σε σεμινάρια ανά την Ελλάδα, γράφει άρθρα και μελέτες και έχει την επιμέλεια εκδόσεων, ραδιοφωνικών εκπομπών και παραστάσεων. Το 2007 και το 2008 συμμετείχε στις ζωντανές παραστάσεις των ΧΑΪΝΗΔΩΝ, επίσης ηχογράφησαν τα CD «Ο Καραγκιόζης στη Γιουροβίζιον» και «Η Κάθοδος των Σαλτιμπάγκων».
Η εκδήλωση θα γίνει στο χώρο της    παιδικής χαράς 
Έναρξη  9μ.μ  
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Συναυλία παραδοσιακής και έντεχνης κρητικής μουσικής στη Μονή

Ο πολιτιστικός σύλλογος Μονής Μαλεβυζίου σε συνεργασία με το ΔΟΠΑΜ  διοργανώνει ,             το    Σάββατο   4     Αυγούστου   2012 ,  συναυλία παραδοσιακής και έντεχνης κρητικής μουσικής με το συγκρότημα   του  Δημήτρη Αντ. Αποστολάκη ,  στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου

λαούτο-τραγούδι  Δημήτρης Α. Αποστολάκης
λύρα                     Μανόλης  Καμπουράκης
λαούτο                  Αντώνης  Αποστολάκης
κρουστά               Μηνάς  Παιγνιωτάκης

Ώρα έναρξης   9.30 μμ
Ελεύθερη είσοδος

,

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Μαστογραφίες στο Δήμο Μαλεβιζίου σε συνεργασία με την Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας της Περιφέρειας Κρήτης


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Γάζι: 26/07/2012
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
      
ΔΗΜΟΣ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ





Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Θέμα: Μαστογραφίες στο Δήμο Μαλεβιζίου σε συνεργασία με την  Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας της Περιφέρειας Κρήτης


Ο Δήμος Μαλεβιζίου σας ενημερώνει ότι η Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας της Περιφέρειας Κρήτης θα βρίσκεται στο Δήμο Μαλεβιζίου τις παρακάτω μέρες:


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Τύλισος
Δευτέρα 30/7
Γυμνάσιο Τυλίσου
Τρίτη 31/7
Γάζι
Τετάρτη 1/8
Πλατεία Κατσαμάνη
(Δημαρχείο Γαζίου)
Πέμπτη 2/8
Παρασκευή 3/8
Κρουσώνας
Δευτέρα 6/8
Πλατεία Αγίας Τριάδας
Τρίτη 7/8

Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 18- 20 μαστογραφίες ανά ημέρα και τα κριτήρια που θα ληφθούν υπόψη είναι:
Ø       Ηλικία: 40-70 ετών
Ø       Οικογενειακό ιστορικό που αφορά κυρίως το μαστό
Δεν υποβάλλονται σε μαστογραφία
Ø         Γυναίκες που έχουν κάνει ολική μαστεκτομή και μαστεκτομή πριν την πάροδο 10 ετών
Ø       Γυναίκες που έχουν ελεγχθεί με μαστογραφία σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός έτους.
          Είναι απαραίτητο οι γυναίκες που θα εξετασθούν και έχουν προηγούμενες εξετάσεις που αφορούν το μαστό να τις κρατούν μαζί τους.
Οι γυναίκες που επιθυμούν να συμμετάσχουν, παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στις υπηρεσίες του ΔΟΚΑΠΠΑΜ:
Για τη δημοτική ενότητα Τυλίσου:         2810 824660 (ΚΑΠΗ Καλεσσών)
Για τη δημοτική ενότητα Γαζίου:           2810 823547 (ΚΑΠΗ Γαζίου)
Για τη δημοτική ενότητα Κρουσώνα:      2810 711776 (ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΡΟΥΣΩΝΑ)

Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους Ήρωες καταδρομείς της Μονής και του Μαράθους


 Ο δήμαρχος Κ. Μαμουλάκης με τη μητέρα του Ήρωα καταδρομέα Ηλία Τούλη

Με ευλάβεια και ευγνωμοσύνη, η δημοτική αρχή Μαλεβιζίου και οι οικογένειες των καταδρομέων Νικολάου Καβροχωριανού στη Μονή και Ηλία Τούλη στο Μάραθος, τίμησαν τη μνήμη των δυο Ηρώων που έχασαν τη ζωή τους το καλοκαίρι του 1974 στα τραγικά γεγονότα της Κύπρου, παρουσία των στρατιωτικών αρχών, φορέων και πολλών κατοίκων των οικισμών.


Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης αναφερόμενος στο μεγαλείο της θυσίας τους, αλλά και στο άδικο του χαμού τους, τόνισε: «Τιμάμε σήμερα τη μνήμη δυο Ηρώων του τόπου μας: Του λοχία καταδρομών Νικολάου Καβροχωριανού και του καταδρομέα Ηλία Τούλη. Των καταδρομέων που χάθηκαν άδικα – μαζί και με άλλους συναδέλφους τους – στα τραγικά γεγονότα του καλοκαιριού του ’74 στην Κύπρο. Γνωστές πλέον οι λεπτομέρειες εκείνης της περιόδου. Μια πτυχή της Ελληνικής ιστορίας που μας πληγώνει, αλλά μας κάνει και υπερήφανους για την πράξη θυσίας των συντοπιτών μας. 

Αποτίουμε σήμερα τον φόρο τιμής που τους αξίζει και δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε για πάντα ζωντανό στη μνήμη μας το μεγαλείο της θυσίας τους και να το μεταδίδουμε από γενιά σε γενιά, έτσι ώστε όλοι να μαθαίνουν για τους ήρωες και την ιστορία αυτού του τόπου».

Απευθυνόμενος στις οικογένειες των Ηρώων, τόνισε: «Καταλαβαίνω τον πόνο που νιώθετε, μπορώ να αισθανθώ τον κόμπο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο λαιμό σας. Θα πρέπει να αισθάνεσθε υπερήφανοι για τον Νίκο και τον Ηλία. Μέσα στον πόνο σας, τον ανείπωτο πόνο που νιώθετε, να θυμάστε πάντα ότι η ηρωική πράξη του δικού σας ανθρώπου, θα αποτελεί φωτεινό παράδειγμα θάρρους και αυτοθυσίας, στους αιώνες των αιώνων. Ας είναι αιωνία τους η μνήμη!»

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης 21-7-2013



Επιμνημόσυνη δέηση στην μνήμη του λοχία (Κ.Δ.) Νικολάου Καβροχωριανού   που έπεσε στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 θα τελεσθεί  την  Κυριακή  21 Ιουλίου 2013 στις  11 π.μ. στη Μονή Μαλεβυζίου και στις 11 π.μ.   από το δήμο Μαλεβυζίου  ,την οικογένεια του πεσόντα,τον πολιτιστικό σύλλογο και την τοπική κοινότητα και στη συνέχεια θα γίνει προβολή του ντοκιμαντέρ <<Ήρωες χωρίς παράσημα>> των δημοσιογράφων Γιάννη Φασουλά και Γιάννη Σκάλκου
  Ο πρόεδρος του δ.δ. Μονής  και ο πολιτιστικός σύλλογος Μονής  σας καλούν  να παραβρεθείτε στις εκδηλώσεις 




Καβροχωριανός Νικόλαος

Νύχτα…
21ης-22ας Ιουλίου το 1974…
Ο λοχίας Νικόλαος Καβροχωριανός πέφτει…
Μαζί με άλλους ηρωικούς συντρόφους του, της Α’ Μοίρας Καταδρομών στην Κύπρο.
Θρήνος για τον χαμό του στο χωριό μας,
τιμή, δόξα και αγώνας για την ελευθερία η κληρονομιά που άφησε στον τόπο του.

ΠΕΣΟΝΤΕΣ & ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΚΡΗΤΕΣ
 ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ 1974

Π Ε Σ Ο Ν Τ Ε Σ

Ανχης              ΠΒ       Χατζηδάκης Εμμανουήλ
Αλχίας                         ΠΖ        Μπινάκης Γεώργιος 
Εφ. Λχίας         ΠΖ        Χαιρετάκης Μιχαήλ 
Εφ. Λχίας         ΚΔ       Καβροχωριανός Νικόλαος  
Εφ. Λχίας         ΚΔ       Τζιλιβάκης Στέφανος
Δνεύς               ΠΖ        Γιαννακάκης Μηνάς
Στρτης             ΠΖ        Βολακάκης Μάριος
Στρτης             ΚΔ       Γιαννακάκης Κοσμάς
Στρτης             ΚΔ       Οικονομάκης Κων/νος
Στρτης             ΚΔ       Πρινιανάκης Στυλιανός
Στρτης             ΚΔ       Τούλης Ηλίας
Στρτης             ΠΖ        Γραμματικάκης Εμμανουήλ

Α Γ Ν Ο Ο Υ Μ Ε Ν Ο Ι

Εφ. Ανθλγός    ΠΖ        Μπιτσάκης Σταύρος
Στρτης             ΠΖ        Τριανταφυλλίδης Μανούσος






Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Φωτιά

Φωτιά ξέσπασε  τα ξημερώματα, σε  απόσταση μερικών μέτρων από τα πρώτα σπίτια του χωριού μας , από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Η φωτιά έγινε αντιληπτή στις 4.30 π.μ. και τέθηκε υπό  έλεγχο λόγω της έγκαιρης επέμβασης των κατοίκων του χωριού μας και της πυροσβεστικής υπηρεσίας , η οποία έφθασε στις 5.10 π.μ  
Η φωτιά  έκαψε μερικές ελιές και ξερόχορτα και παρά το γεγονός ότι βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από το χωριό , καμία κατοικία δεν απειλήθηκε.

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Αναβίωση του Αλωνίσματος του κριθαριού

Ο  Πολιτιστικός Σύλλογος Μονής Μαλεβυζίου σας καλεί στην αναβίωση του Αλωνίσματος  του κριθαριού την
 Κυριακή 1 Ιουλίου  2012 και ώρα 5μ.μ
Η εκδήλωση θα γίνει στην τοποθεσία Πλακάλωνα

Ταυτόχρονα θα  γίνεται  άλεσμα σταριού με τον παραδοσιακό χειρόμυλο και ψήσιμο ξυνόχοντρου

Τα παιδιά θα μπορούν να απολαύσουν μια μοναδική βόλτα με την άμαξα του εκπαιδευτηρίου ιππασίας και υπερπήδησης εμποδίων
του κ. Γιώργου Μακατούνη.





Η εκδήλωση είναι  υπό την αιγίδα  του ΔΟΠΑΜ

Το αλώνισμα ξεκινά με το στρώσιμο του αλωνικού μέσα στην κούπα του αλωνιού και για το σκοπό αυτό οι αλωνάρηδες μεταφέρουν τ αλωνικό από τη θέση που είναι στιβιασμένο μέσα στ αλώνι κατά σωρούς και ένας απ αυτούς το απλώνει σ όλο τ αλώνι με το διχάλι δηλ. ένα ξύλινο εργαλείο με μακρύ χέρι, σε σχήμα περισπωμένης με διχάλα στην πάνω άκρη της οποίας τα χαχάλια (τα δυο ανοιχτά μέρη) είναι γυρισμένα προς τ απάνω με άκρες χωρίς αιχμή (κούτουλες).
Μετά το άπλωμα του αλωνικού μέσα στ αλώνι, που πρέπει να είναι του ίδιου πάχους σ όλα τα σημεία, για να περνά εύκολα ο βολόσυρος και να μη μπουκώνει, αρχίζει το αλώνισμα.
Και στο αλώνισμα χρειάζεται να ζευτούν τα δυο βόδια στον ίδιο ζυγό του οργώματος και κατά τον ίδιο τρόπο ζεψίματος, με τη διαφορά ότι αντί να συνδεθούν τα λούρα με τ αλέτρι συνδέονται με το βολόσυρο.
Ο βολόσυρος αποτελείται από δυο χοντρές σανίδες, πολύ σκληρού ξύλου, συναρμολογημένες ώστε να σχηματίζουν ενιαίο σώμα στενότερο, μπροστά και πλατύτερο πίσω, όπου φέρνει σε κάθε άκρα μια προεξοχή-δόντι-για να πατεί ο βολόσυρος, όταν τοποθετείται όρθια. Το μπροστινό στενότερο μέρος του βολοσύρου κυρτώνεται λίγο προς τ απάνω για να διευκολύνεται το γλύστρημα του πάνω στ αλωνικό. Στην από κάτω επιφάνεια και μέχρι το ύψος της κύρτωσης υπάρχουν κατάσπαρτες υποδοχές, μέσα στις οποίες είναι σφηνωμένες οι βολοσυρόπετρες (κοφτερές βένες τσακμακόπετρας-πυρίτη λίθου), οι οποίες με το πέρασμα του βολοσύρου πάνω στ αλωνικό το κατακόβουν και έτσι συντελείται το αλώνισμα. Οταν με τον καιρό στομώσουν οι βολοσυρόπετρες αντικαθιστούνται με καινούριες ή με μεταλλικές λεπίδες. Στην από πάνω επιφάνεια του βολοσύρου και επί του κατά πλάτος των σανίδων χοντρού ξύλου, λίγο πριν την κύρτωση είναι στερεωμένος κρίκος, όπου προσαρμόζεται το ένα άκρο του άγκριστρου, του κατσουνιού με το οποίο γίνεται με εξάρτηση η σύνδεση ζυγού και βολοσύρου. Κατά το αλώνισμα το βολόσυρο σύρνουν τα βόδια, που διευθύνει ο αλωνάρης ορθός πάνω από το βολόσυρο, για να γυρίζουν κυκλικά στ αλώνι, και για να πιέζει με το βάρος του το βολόσυρο και τις πέτρες να κόβουν καλύτερα το αλωνικό. Αλωνάρης μπορεί να είναι και παιδί άνω των δώδεκα χρόνων, εφ όσον τα ζευτικά είναι καλά μερωμένα, οπότε στην περίπτωση αυτή, για να συμπληρωθεί το βάρος του άλωνάρη, τοποθετείται στη μέση του βολοσύρου μια σχετικά μεγάλη πέτρα. Επίσης, αλωνάρης μπορεί να γίνει και ηλικιωμένος άντρας ή γυναίκα, οπότε στερεώνεται πάνω στο βολόσυρο καρέκλα, για να διευθύνει καθιστά τα ζώα στο αλώνισμα.
Ο αλωνάρης διευθύνει τα ζώα με το ζεύτη, και τα παρακινεί στο περπάτημα με το νυματερό, μια μικρή βέργα (ράβδος), που έχει μπροστά νύμα-κεντρί, με το οποίο κεντρίζει τα ζώα.
Όσο προχωρεί το αλώνισμα, ο βολόσυρος σχηματίζει ένα είδος αυλακιάς στα χείλη της οποίας μένει αλώνευτο αλωνικό και που μοιάζουν σαν στεφάνια. Αυτά τα στεφάνια καλείται από καιρό σε καιρό ο βοηθός του άλωνάρη να χαλάσει με το διχάλι και να τα ρίξει μέσα στην αυλακιά.
Αν μετά το αλώνισμα του αλωνεμένου αλωνικού απομένει και άλλο αλώνευτο, τότε ο βοηθός του άλωνάρη θα κάμει το λεγόμενο σύμπαλμα, δηλ. θα πάρει νέα ποσότητα αλωνικού και θα τη ρίξει σε διάφορα σημεία του αλωνιού και σε συνέχεια θα την απλώσει με το διχάλι πάνω στο ήδη αλωνεμένο. Συμπάλματα, με την προσταγή του άλωνάρη «έλα να συμπάλεις» θα γίνονται ώσπου να μένει αλώνευτο το αλωνικό στη στίβα. Αν το αλωνικό είναι πάρα πολύ μεγάλης ποσότητας, όπως συμβαίνει κυρίως στα σιτηρά, το αλωνεμένο σωρεύεται γύρω από το σωρό, οπότε γίνεται νέα στρώση και άπλωμα του αλωνικού που απομένει, καθώς και νέα κατοπινά συμπάλματα. Ισως είναι περιττό, να τονιστεί ότι το αλώνισμα γίνεται στην πυρά της μέρας δηλ. στις πιο ζεστές ώρες, γιατί φρυγανιάζει (αποξεραίνται) τελείως το αλωνικό, κι έτσι διευκολύνεται πολύ το αλώνισμα με το βολόσυρο και τα πατήματα των ζευγατικών. Αυτός είναι ο λόγος, που όταν είναι προβέτζες (συννεφιασμένες μέρες) δεν γίνεται αλώνισμα, γιατί ανεπαλιάζει (μαλακώνει) το αλωνικό και δεν κόβεται. Οι πολύ ζεστές ανέφελες μέρες λέγονται αλωνόμερες που διαρκούν συνήθως από τις δέκα το πρωί ως στις πέντε το πολύ το απόγευμα, επειδή με το βράδιασμα ανεδίδει (υγροποιείται) το αλωνικό και γι αυτό ξεζέβγονται την ώρα αυτή τα βούγια από τ αλώνι.
Αφού ξετελέψει  το αλώνισμα, θα ακολουθήσει η διαδικασία του λιχνίσματος . Η διαδικασία αυτή αρχίζει με το ξέζεμα των ζευτικών και την απομάκρυνση τους από την κούπα του αλωνιού μαζί με τα σύνεργα του αλωνίσματος-βολόσυρος-ζυγός-διχάλι-νυματερό. Μετά οι αλωνάρηδες θα ασχοληθούν στο να στέσουν το λεγόμενο λαμί. Το λαμί αποτελείται από το αλωνεμένο αλωνικό, που συγκεντρώνεται στη μέση και κατά μήκος του αλωνικού σε σχήμα παραλληλεπιπέδου, του οποίου οι δυσανάλογα μικρές πλευρές τοποθετούνται κάθετα προς την συνηθισμένη πνοή του ανέμου και οι δυο στενές πλευρές λίγο πιο μέσα από τον αλωνόγυρο. Η συγκέντρωση αυτή του αλωνικού γίνεται με το θρινάκι, δηλ. μια ξύλινη παλάμη με τρεις-τέσσερεις τριγωνικές εγκοπές και τέσσερα-πέντε σφηνοειδή κουτουλά δόντια και με την ατόφια (χωρίς δόντια) ξύλινη παλάμη. Ταυτόχρονα με τη συγκέντρωση του αλωνικού γίνεται τέλειο σκούπισμα όλης της λοιπής επιφάνειας του αλωνικού από τις γυναίκες βοηθούς με βουρλοπαρασύρες- (σκούπες από μεστωμένα και καρπισμένα βούρλα) που οι κορφές τους σχηματίζουν μεγάλο σχετικά θύσανο, που εξασφαλίζει το παράσυρμα (σκούπισμα). Ύστερα απ αυτά αρχίζει το λίχνισμα, που έχει σκοπό να χωρίσει τον καρπό του αλωνικού από τ άχυρα, που για να πετύχει χρειάζεται να φυσά ουρματικός αέρας δηλ. συνεχής αλλά όχι σφοδρός. Μόλις λοιπόν αρχίσει να συρματεί ο αέρας ξεκινά το λίχνισμα, που αν το αλωνικό είναι πολύ και το λαμί του μεγάλο, ανεβαίνουν επάνω στο λαμί δυο λιχνιστάδες, ο ένας από τη μια άκρη κι ο άλλος από την άλλη, με τα θρινάκια στα χώρια και με τα κεφάλια δεμένα με μαντήλι, για να μην καθίζουν πάνω τ άχερα, καί επιδίδονται με συνεχείς ρυθμικές κινήσεις να καρφώνουν τα θρινάκια μέσα στο λαμί, να παίρνουν μια ποσότητα και να τη ρίχνουν σχετικά ψηλά προς τη μπροστινή μεριά του αλωνιού κόντρα στον αέρα. Μ αυτό τον τρόπο ο καρπός σαν πιο βαρύς πέφτει μπροστά και το άχερο παρασύρεται από τον αέρα στο πίσω μέρος του αλωνιού, ενώ το πολύ λεπτό άχερο- η σκόνη- παρασύρεται ακόμη πιο πίσω έξω από την κούπα του αλωνιού -την σκονίστρα.
Η δουλειά αυτή του πρώτου διαχωρισμού του καρπού από τ άχερα του αλωνικού λέγεται ξεχέρισμα . Κατά το ξεχέρισμα ο λιχνιστής πρέπει να προσέχει, ώστε, όταν δίδει στ άχερα τη Θρινακιά, το ύψος της να είναι τέτοιο, που ούτε ο καρπός να φεύγει από το μπροστινό μέρος του αλωνιού ούτε τα άχερα να παρασύρονται έξω από το πίσω του μέρος.
Με το ξεχέρισμα αποχωρίζεται το περισσότερο μέρος του άχερου, παραμένουν όμως μαζί με τον καρπό τα πιο χοντρά άχερα -τα κοντύλια- που σαν βαρεία κι αυτά δεν τα παίρνει ο αέρας. Για ν απαλλαγεί ο καρπός κι από τα κοντύλια, σχηματίζεται καινούριο λαμί από καρπό και κοντύλια, αφού δε σκουπιστεί πάλι τ αλώνι κυρίως από το μπροστινό μέρος, αρχίζει το ξελίχνισμα με ένα μόνο λιχνιστή, που με την ατόφια ξύλινη παλάμη δίδει τ αέρα λίγο-λίγο το καινούριο λαμί προσέχοντας τον καρπό να πέφτει πάνω στη μπροστινή πλευρά, ώστε σιγά-σιγά να σχηματιστεί πρόσωπο από καθαρό κάπρο.
Ταυτόχρονα οι βοηθοί του ο ένας με παράσυρο (πλακέ σκούπα από μικρό θάμνο προσδεμένη σε στελιάρι) παρασύρει απάλαφρα (ελαφρά) από το σχηματιζόμενο πρόσωπο του καρπού τα κοντύλια που δεν πήρε ο αέρας, ενώ η ακολουθούσα άλλη βοηθός παρασύρει με βουρλοπαρασύρα όσα κοντύλια αφίνει ο παράσυρος και τα οποία όλα μαζί σωρεύονται σε μιαν άκρη τ αλωνιού. Με τον τρόπο αυτό και με το συνεχές δόσιμο στου αέρα του λιχνισταριού, που παίρνει πάντοτε ο λιχνιστής από το πίσω μέρος του προσώπου, το οποίο σιγά σιγά και ανεπαίσθητα μετατωπίζεται όλο και λίγο πιο μπρος, που έρχεται στιγμή κατά την οποία το πρόσωπο καθαρού καρπού που σχηματίστηκε βρίσκεται πιο μπρος από τη μπροστινή γραμμή -πλευρά του λαμιού-, οπότε γίνεται το λεγόμενο ξεπάτωμα τ αλωνιού. Δηλ. σκουπίζεται ο πάτος στα σημεία του είχε καταλάβει το λαμί και σωρεύγεται από λίγο-λίγο προς το μέρος, του λιχνιστή που το λιχνά κι αυτό πάνω στο πρόσωπο και απαλάσσεται από τα κοντύλια. Ενώ στο μεταξύ περισσευούμενοι βοηθοί του απασχολούνται με το σώρεμα των άχερων στην πίσω μεριά του αλωνιού και στο τέλειο σκούπισμα του.
΄Ετσι μετά το λίχνισμα και των τελευταίων κατάλοιπων του πάτου ο λιχνιστής με κατάλληλους χειρισμούς της ξύλινης παλάμης και την ταυτόχρονη απαλλαγή του καρπού από τα τελευταία κοντύλια αλλάσει το σχήμα του προσώπου του καθαρού καρπού και από μακρουλό (επίμηκες), που ήταν, γίνεται σιγά σιγά κωνικός σωρός, ο δε καθαρός καρπός, που αποτελεί το σωρό λέγεται μάλαμα. Μόλις τελειώσει ο σωρός του μαλάματος ο λιχνιστής χαράσσει με την παλάμη λίγο πιο πάνω από τη βάση του σωρού κυκλικό αυλάκι ρηχό κι έπειτα με τον ίδιο τρόπο σχηματίζει σταυρό, που οι βραχίονες του αρχίζουν από τον κύκλο της βάσης και συναντούνται στην κορυφή του σωρού του μαλάματρς, όπου στη συνέχεια καρφώνει κάθετα το στελιάρι της παλάμης. Μετά απ αυτό παρατάσσονται όλοι οι αλωνάρηδες, λιχνιστάδες και βοηθοί καθώς και τα παιδιά τους και με μέτωπο προς ανατολάς κάνουν ο καθένας από τρεις μετάνοιες με το ανάλογο σταυροκόπημα κι έπειτα παίρνει ο καθένας από το σωρό μια χούφτα μάλαμα το φιλεί και το επιστρέφει πάλι στο σωρό ευχόμενος «και του χρόνου». Αν δε συμπέσει νάρθει κανείς ξένος κατά τη διάρκεια του λιχνίσματος ή ξελιχνίσματος χαιρετά με την καθιερωμένη ευχή «χίλια μουζούρια-πολλά τα έτη σας» και του ανταποδίδεται ο χαιρετισμός «δυο χιλιάδες στ αρχοντικό σας-καλώς ορίσετε». .
Μετά το στέσιμο του σωρού του μαλάματος και την οικογενειακή προσευχή, η γυναίκα βοηθός καταπιάνεται με το ξεκαθάρισμα των κοντύλων , εφ όσον βέβαια πρόκειται για λοϊσίματα. Το ξεκαθάρισμα αυτό γίνεται με το βόλισμα αν πρόκειται για χοντρόκοκκο λοίσιμο, όπως είναι τα κουκιά, ή με το κοσκίνισμα, όταν το λοίσιμο είναι ψιλόκοκκο, όπως είναι η φακή, ο βίκος κ.λ.π.
Το βόλισμα γίνεται με τη βοήθεια του βολίστη, ενός στρογγυλού ντενεκεδένιου εργαλείου που περιβάλλεται με ξύλινο γύρο ύψους ως είκοσι το πολύ πόντους και του οποίου ο πάτος είναι κυκλικά ολοτρύπητος με σχετικά μεγάλες τρύπες που να χωρούν το πέρασμα των κουκιών, ροβιθιών κ.λ.π. Μέσα στο βολίστη μπαίνει κάθε φορά μια ποσότητα κοντύλων ανάκατη με καρπό και μετά σ ένα διπλανό χώρο η γυναίκα ανακινεί με κάποια δύναμη δεξά-ζερβά το βολίστη, με στηριγμένα τα δάκτυλα των χεριών της, σε τρόπο ώστε κατά τη ρυθμική αυτή κίνηση να μετατοπίζεται μέσα στο βολίστη το περιεχόμενο του, οπότε οι καρποί μόλις έρθουν σ επαφή με τις τρύπες να πέφτουν και να μένουν μόνο τα κοντύλια. Με ανάλογο τρόπο γίνεται και το ξεκοντύλισμα των λοϊσιμάτων, που έχουν μικρούς κόκκους, όπως η φακή, το ρόβι, το βίκος κ.λ.π. μόνο που αντί του βολίστη χρησιμοποιείται το κόσκινο, ένα εργαλείο όμοιο σε όλα με το βολίστη μόνο πως έχει δυο λογιώ (ειδών) τρύπες σε εναλλασσόμενες κυκλικές σειρές μακρουλές ή στρογγυλές, αλλά πολύ μικρότερες από τις τρύπες του βολίστη.
Με τον ίδιο τρόπο γίνεται το αλώνισμα και το λίχνισμα των σιτηρών. Οι μόνες διαφορές στο αλώνεμα είναι ότι τόσο κατά την αρχική στρώση τ αλωνιού όσο και στα μετέπειτα συμπάλματα οι αλωνάρηδες φέρνουν τα δεμάτια τ αλωνικού από την αντίστοιχη θεμονιά και τα σπούν κατά διαστήματα μέσα στ αλώνι και κατόπιν τ απλώνουν με το διχάλι. Και στα σιτηρά γίνεται σώρεμα τ αλωνικού, όταν πληθύνει τ αλωνεμένο, καθώς και νέα στρώση γύρω από το σωρό.
Και στο λίχνισμα εφαρμόζεται η ίδια διαδικασία στο στήσιμο του λαμιού και στο ξεχέρισμα. Μόνη πάλι διαφορά είναι ότι μετά το ξεχέρισμα εκτός από τα κοντύλια μένουν και τα λεγόμενα βαβούλια δηλ. καρποί με περίβλημα ή ακόμη κομμάτια από κεφαλές τ αλωνικού. Στην περίπτωση αυτή σταματά το λίχνισμα και απλώνεται το ξεχερισμένο αλωνικό, για να ξαναλωνευτεί, αλλά όχι με βολόσυρο παρά μόνο με τα πόδια των ζευτικών, που ζεύονται αλισίδι και γυρίζουν τσαλαπατώντας τ αλωνικό μέχρι να λυώσουν τα βαβούλια. Μετά από το τελευταίο αυτό αλώνισμα-ποδοπάτημα ξαναστένεται λαμί και συνεχίζεται το λίχνισμα και το ξεκοντύλισμα ώσπου να γίνει ο σωρός του μαλάματος, το σταύρωμα του σωρού, και η οικογενειακή προσευχή.
Τα κοντύλια στα σιτηρά λέγονται κοντύλοι και σωρεύονται σε μια άκρα τ αλωνιού, για να αποτελέσουν το τελευταίο αλωνικό ή χρονιάς με βολόσυρο και αλισίδι.
Αλώνεμα με αλισίδι-ζέψιμο γίνεται και σε κάθε περίπτωση, που δε μπαίνει βολόσυρος είτε γιατί το αλωνικό είναι λίγο και στο στρώσιμο μένει πολύ φτηνό, οπότε οι πέτρες του βολόσυρου βρίσκονται στον πάτο του αλωνιού, είτε γιατί το ίδιο τ αλωνικό δε σηκώνει βολόσυρο, όπως συμβαίνει με τα ροβίθια.
Βέβαια, όπως είναι φυσικό, μετά το ξελίχνισμα του κάθε αλωνικού ο καθαρισμένος καρπός σακκιάζεται (μπαίνει σε σακκιά) και μεταφέρεται με το φορτηγό ζώο στο σπίτι του ιδιοκτήτη γεωργού, όπου αποθηκεύεται στα κατάλληλα δοχεία, πιθάρια, κασόνες κ.λ.π. μέχρι να έρθει, η ώρα, που θα ξοδευτούν από την οικογένεια του, ή θα πουληθούν στην αγορά, για την εξοικονόμηση και των άλλων αναγκών και κυρίως σε εντυμασά και καλίκωση.
Κατά τη διάρκεια της εναλλαγής των αλωνικών στο αλώνισμα, λίχνισμα, σόδιασμα παρουσιάζεται η ανάγκη, ν αδειάσει τ αλώνι από τα άχερα, που σποριάζονται στο πίσω του μέρος. Γι αυτό κατά διαστήματα τις πρωινές ώρες σακκιάζονται σε παλέτσες και μεταφέρονται μια μια με τον ώμο του ανθρώπου ή δυο-δυο φορτίο με το ζώο και αποθηκεύονται στον αχεργιώνα (αχυρώνα) δηλ. ένα αποκλειστικό για τ άχερα μεγάλο δωμάτιο, εντελώς στεγανό, όπου φυλάσσονται και προστατεύονται τ άχερα από την υγρασία, για τη διατροφή των οικόσιτων ζώων. Στα σπίτια με την παλιά στέγη από δοκάρια, σκίζες και λεπίδα ανοίγεται κάθε χρόνο σε ορισμένο σημείο του αχεργιώνα η αχερότρυ-πα, από την οποία χύνονται μέσα τ άχερα, αφού προηγουμένως κλειστεί από μέσα η πόρτα, κι έτσι ο αχεργιώνας παίρνει περισσότερα άχερα γιατί γεμίζει και το στίβασμα γίνεται καλλίτερα, επειδή τα άχερα πατιούνται από άνθρωπο που κατεβαίνει από την αχερότρυπα, και καθίζουν.
Κατά την αποθήκευση των άχερων γίνεται κάποια διαλογή, ώστε τ άχερα από λοϊσίματα και προπάντων τα φακάχερα, βικάχερα, ροβάχερα να μπαίνουν μονόπαντα (στο αυτό μέρος), για να παίρνονται παραϋστερα (αργότερα) χωριστά και ναδίδονται τροφή στα οικόσιτα λιανά οζά (αίγες και πρόβατα).
 πηγη laogrofia