Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Μουσείο Μαλεβυζίου

Yπεγράφη η προγραμματική σύμβαση για την ολοκλήρωση και λειτουργία του Μουσείου του δήμου, στο οποίο θα εκτεθεί η σπουδαία αρχαιολογική συλλογής του αειμνήστου Νικολάου Μεταξά.
Η Θεανώ Μεταξά με τη Λ. Μενδώνη και το δήμαρχο, Κώστα Μαμουλάκη

Πρόκειται για "μια σπανιότατη συλλογή, προϊόν 40χρονης συλλεκτικής προσπάθειας του Νίκου και της Θεανώς Μεταξά, η οποία περιλαμβάνει 2229 αρχαία αντικείμενα. που χρονολογούνται από της 4η χιλιετία π. Χ έως τον 3ο μ. Χ αιώνα, και δικαίως θεωρείται ως μια από τις σημαντικότερες ιδιωτικές αρχαιολογικές συλλογές παγκοσμίως.
Στο θεματολόγιο της Συλλογής Μεταξά περιλαμβάνονται αντικείμενα από όλες σχεδόν τις μορφές της αρχαίας κρητικής τέχνης, με πολύ σημαντικά υποσύνολα κεραμικής, πηλοπλαστικής, λιθοτεχνίας, χαλκουργίας, γλυπτικής, και μικροτεχνίας. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η μεγάλη συλλογή των 860 σφραγιδολίθων, με την οποία παρακολουθείται πλήρως η εξέλιξη της Μινωικής σφραγιδογλυφίας.
Σύμφωνα με την επιθυμία του συλλέκτη Νικολάου Μεταξά και τις αποφάσεις του αρμόδιου Υπουργείου Πολιτισμού, ένα πολύ σημαντικό μέρος της συλλογής θα εκτεθεί στο Μουσείο του Δήμου μας. Μαζί θα εκτεθούν και κάποιες από τις σημαντικές αρχαιότητες που έχουν αποκαλυφθεί στην πάντοτε ακμάζουσα και σημαίνουσα - ιστορικά και πολιτισμικά - περιοχή του Δήμου Μαλεβιζίου" - ανέφερε, στην ομιλία του ο δήμαρχος, Κώστας Μαμουλάκης.
Μέσα σε εξαιρετικά σύντομο (ιδίως για τα ελληνικά δεδομένα) χρονικό διάστημα ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες, με αποτέλεσμα την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του δήμου Μαλεβιζίου και του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, ώστε μέσα στο καλοκαίρι να λειτουργήσει το Μουσείο Μαλεβιζίου.
Εν τω μεταξύ, ήδη, προγραμματίζονται συντονισμένες ενέργειες προβολής του Μουσείου Μαλεβιζίου, για να μάθει όλος ο κόσμος για τη δυνατότητα επίσκεψης πλέον, αυτών των θησαυρών.
Χαιρετισμός του δημάρχου Μαλεβιζίου κ. Κ. Μαμουλάκη

Αξιότιμη κυρία Γενική Γραμματέα
Κυρίες και Κύριοι
Φίλες και Φίλοι, καλημέρα σας.

Με ιδιαίτερη χαρά, αλλά και γεμάτος από αισθήματα ικανοποίησης και υπερηφάνειας, σας καλωσορίζω στο δημαρχείο Μαλεβιζίου, σε μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή:
Υπογράφουμε σήμερα με τη ΓΓ του Υπουργείου Πολιτισμού κυρία Λ.Μενδώνη την προγραμματική σύμβαση για λειτουργία του Μουσείου του δήμου Μαλεβιζίου!
Του Μουσείου μας!!!

Όταν αναλάβαμε τα καθήκοντά μας ως νέα δημοτική αρχή, μεταξύ των άλλων, διαπιστώσαμε και την ύπαρξη ενός μοναδικού θησαυρού: Της σπουδαίας αρχαιολογικής συλλογής του αειμνήστου Νικολάου Μεταξά.
Μια σπανιότατη συλλογή, προϊόν 40χρονης συλλεκτικής προσπάθειας του Νίκου και της Θεανώς Μεταξά, η οποία περιλαμβάνει 2229 αρχαία αντικείμενα. που χρονολογούνται από της 4η χιλιετία π. Χ έως τον 3ο μ. Χ αιώνα, και δικαίως θεωρείται ως μια από τις σημαντικότερες ιδιωτικές αρχαιολογικές συλλογές παγκοσμίως.
Στο θεματολόγιο της Συλλογής Μεταξά περιλαμβάνονται αντικείμενα από όλες σχεδόν τις μορφές της αρχαίας κρητικής τέχνης, με πολύ σημαντικά υποσύνολα κεραμικής, πηλοπλαστικής, λιθοτεχνίας, χαλκουργίας, γλυπτικής, και μικροτεχνίας. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η μεγάλη συλλογή των 860 σφραγιδολίθων, με την οποία παρακολουθείται πλήρως η εξέλιξη της Μινωικής σφραγιδογλυφίας.
Σύμφωνα με την επιθυμία του συλλέκτη Νικολάου Μεταξά και τις αποφάσεις του αρμόδιου Υπουργείου Πολιτισμού, ένα πολύ σημαντικό μέρος της συλλογής θα εκτεθεί στο Μουσείο του Δήμου μας. Μαζί θα εκτεθούν και κάποιες από τις σημαντικές αρχαιότητες που έχουν αποκαλυφθεί στην πάντοτε ακμάζουσα και σημαίνουσα - ιστορικά και πολιτισμικά - περιοχή του Δήμου Μαλεβιζίου.
Ξεκινήσαμε άμεσα λοιπόν τις προσπάθειες, έτσι ώστε να αναδειχτεί αυτός ο θησαυρός, πού είχαμε την καλή τύχη να μας παραχωρίσει η οικογένεια Μεταξά.
Να αποκτήσει τη θέση που του αξίζει.
Να προστατευτεί και παράλληλα να μπορεί να τον θαυμάσει ο οποιοσδήποτε το επιθυμεί!
Έπειτα από συντονισμένες ενέργειες και με την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια της κ. Μενδώνη, καταφέραμε μέσα σε χρόνο ασυνήθιστο για τα Ελληνικά δεδομένα, να φτάσουμε στην σημερινή ημέρα. Να υπογράφουμε την προγραμματική σύμβαση του δήμου Μαλεβιζίου με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και μέσα στο καλοκαίρι - πρώτα ο Θεός - να λειτουργήσει το Μουσείο Μαλεβιζίου!!!
Οι επισκέπτες αυτού του Μουσείου, θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά, να γνωρίσουν και να θαυμάσουν σε πρώτη φάση ένα μέρος από αυτή τη συλλογή και να κατανοήσουν την πολιτισμική εξέλιξη της Κρήτης από τη Μινωική εποχή μέχρι και τα Ρωμαϊκά χρόνια.
Σκοπός βέβαια και απώτερος στόχος της δημοτικής αρχής, παραμένει η επέκταση των κτιριακών υποδομών και η έκθεση ολόκληρης της Συλλογής Μεταξά – και όχι μόνο αυτής– σε ένα ακόμα μεγαλύτερο, σύγχρονο Μουσείο….  Ένα μεγάλο Μουσείο που θα περιλαμβάνει και άλλα ευρήματα από την περιοχής μας,  αντάξιο, δηλαδή, της ιστορίας και του πολιτισμικού πλούτου που χαρακτηρίζουν ολόκληρη την Επαρχία Μαλεβιζίου.
Με βάση τη σύμβαση που υπογράφουμε σήμερα, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού αναλαμβάνει την λειτουργία και την ασφάλεια του Μουσείου, ενώ εμείς ως δήμος αναλαμβάνουμε την υποχρέωση να χρηματοδοτήσουμε όλες τις απαραίτητες εργασίες που απαιτούνται για την αποπεράτωση της αίθουσας της αρχαιολογικής  Συλλογής, μέχρι και την τελική μεταφορά των αρχαίων και την σύνταξη καταλόγων και εποπτικού υλικού, που θα καθιστά το Μουσείο μας σύγχρονο, διδακτικό αλλά και  ελκυστικό για τον επισκέπτη.
Και φυσικά δεν σταματάμε εδώ. Ήδη προγραμματίζουμε συντονισμένες ενέργειες προβολής του Μουσείου Μαλεβιζίου, για να μάθει όλος ο κόσμος για τη δυνατότητα επίσκεψης πλέον, αυτών των θησαυρών.
Σκοπεύουμε την κατάλληλη στιγμή να κάνουμε επαφές με το σύνολο των ανθρώπων του τουρισμού της χώρας μας, ξεναγούς, τουριστικούς πράκτορες, ξενοδόχους, κλπ, έτσι ώστε να καταστεί άμεσα το Μουσείο Μαλεβιζίου βασικό μέρος επίσκεψης κάθε ταξιδιώτη της Κρήτης.
Προγραμματίζουμε ενέργειες προβολής του Μουσείου μας μέσα από το διαδίκτυο, απευθυνόμενοι έτσι σε ολόκληρη την υφήλιο.
Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε να προβάλλουμε αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό πλεονέκτημα που θα έχουμε σύντομα στη διάθεσή μας και που είμαι βέβαιος πώς θα βοηθήσει τα μέγιστα στην τουριστική αλλά και την πολιτισμική ανάπτυξη ολόκληρου του Μαλεβιζίου!
Φίλες και φίλοι, όπως διαπιστώνετε καθημερινά, το έργο μας είναι πολύπλευρο. Η αξιοποίηση δε των πολιτιστικών μας θησαυρών βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες μας. Με τη συμβολή στην αναμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου της Τυλίσου, την ανάδειξη του Μινωικού Δρόμου προς το Ιδαίον Άντρο, την προβολή του Μουσείου του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου στο Φόδελε, τη δημιουργία της μοναδικής πινακοθήκης με το σύνολο των έργων του Μπότη Θαλασσινού, την επικείμενη κήρυξη του συνόλου των χωριών του Δήμου μας ως παραδοσιακών οικισμών, το σύνολο της πολιτιστικής κληρονομιάς που είχαμε την ευτυχία να μας επιφυλάσσει το Μαλεβίζι, μπαίνει σιγά – σιγά σε ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό πλάνο ανάδειξης και αξιοποίησης.
ΠΗΓΗ CRETALIVE.GR
            2810.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου