Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Περιβαλλοντική μόλυνση στο Γάζι Μαλεβυζίου

Σύμφωνα με τα στοιχεία ερευνών από ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης που βγήκαν στη δημοσιότητα, στη περιοχή του Γαζίου , υπάρχει μεγάλη περιβαλλοντική μόλυνση λόγω της λειτουργίας του εργοστασίου της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα. Η μελέτη δείχνει ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει επιβαρυνθεί λόγω της λειτουργίας του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού από δύο βαρέα μέταλλα, το νικέλιο και το βανάδιο.

Τα μέταλλα αυτά φαίνεται να έχουν βιολογικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, αφού ενοχοποιούνται για λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, όπως, νεφροτοξικότητα και καρκινογόνο δράση. Επίσης οδηγούν σε μειωμένη ανάπτυξη και αύξηση χοληστερίνης και λιπιδίων.

Παρ’ ότι η μελέτη πάνω στην περιβαλλοντική μόλυνση του Γαζίου στο Ηράκλειο δεν έχει δημοσιοποιηθεί, ο πρώην δήμαρχος Γαζίου, Γιώργος Μαρκογιαννάκης, αναφέρει ότι τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο και καταδίκασε τη ΔΕΗ. Με αποτέλεσμα να βελτιωθούν τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται στο εργοστάσιο των Λινοπεραμάτων και παράλληλα να εγκατασταθούν σταθμοί μέτρησης ελέγχου των εκπεμπόμενων ρύπων.
πηγη skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου